Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Jak vypadala ročenka elektrotechnika v roce 1941 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.08.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Jak vypadala ročenka elektrotechnika v roce 1941


#EH: Jak vypadala ročenka elektrotechnika v roce 1941
Tehdy se tomu říkalo kalendářík. Byl to předchůdce ročenek, které vychází dnes. Rok 1941 byl válečným rokem a také tomu odpovídá i obsah. Pokud se podíváte na informace té doby, pak si uvědomíte, kde se nacházela elektrotechnika. Od té doby se tento obor silně rozvinul, což nelibě nesou především ti, co se vše naučili nazpaměť, aniž by pochopili princip ...
Jaroslav Borovec, ze dne: 17.08.2012


Otvírám starý dokument v plátěném obalu. Rozpadá se mi pod rukami, ale je stále čitelný. Na tváři se mi objevuje úsměv, kdy čtu v obsahu "poštovní, kolkové poplatky, daň důchodová, ministerstva ... Co to bylo za dobu, kdy byly tyto informace pro elektrikáře důležité? I přes to, že dnešní staří elektrotechnici (pamětníci), nám již mnoho nového nevymyslí, je dobré znát elektrotechnickou minulost. Chcete pochopit svého sedmdesátiletého cechmistra? Čtěte to, na čem on vyrůstal!
Musím se zaměřit na tehdejší "pamatovátka". Velikost lodí a lodního prostoru, to nevím, kde elektrikář potřeboval, ale ruské názvy jako aršin, sažeň, versta, desjatina, vědro bylo tehdy patrně praktické vědět.



Technická část
byla pro nás hodnotnější. Zde mohu tvrdit, že mnoho pouček používáme do teď. Vypíchnu třeba umořovací tabulku! Pomocí které se sloupci úrokové míry a počtu roků používání stroje zjistíte koeficient umoření. Krásné. Jen počet roků 60 mi připadá jako kosmická hodnota.

Víte, jaká byla definice slaboproudých zařízení?
Krásnáááá! Jsou to taková zařízení, v nichž při obvyklém používání nemohou nastati proudy nebezpečné osobám nebo věcem. Zařízení silnoproudé, v nichž mohou takové nastati.

Předpisy o plánech
Myšleno o projektové dokumentaci. Ke každému silnoproudému zařízení má provádějící dodati vlastníku nebo odpovědnému správci dále uvedené plány. Plány zařízení vn musí míti na viditelném místě blesk. Všechny plány mají býti popsány, datovány a s podpisem provádějícího.
Pěkně napsáno, leč pochybuji, že bylo striktně dodržováno.

Jakost izolace pro šňůry
Musí vydržeti trvale teplotu 60°C, napouštěné voskem 40°C a troje ohnutí přes válec o čtyřnásobném průměru isolovaného vodiče ... (Více zde ...)

Zásuvky
co možná 1,2m nad podlahou. Jsou-li 25cm a níže (do 10cm), musí být ještě zapuštěny. Vidlici připojiti na spotřebič. (Více zde ...)

Rozvaděče a rozvodny
musí býti zpravidla v suchu. Vedení označit barvami, přístroje nápisy. Části vedoucí proud nekřížiti ...  (Více zde ...)

Pojistky
Chrániti se musí zpravidla každé vedení ve všech pólech a každý pohyblivý vodič zvlášť před připojovacím místem, vyjma stahovačky v místnostech. (Více zde ...)

Kladení vedení v budovách a na nich
Vedení rozpojitelná, co možná šroubovými svorkami. Spojení vodičů svorkami nebo pájením bez žíravin, nikoliv kroucením. Připojení  k přístrojům a pod. na šrouby ...  (Více zde ...)

Dnes by takový technický kaps přivítal asi každý, kdo nenosí zrovna všechny předpisy v hlavě. Malý výcuc je vždy praktický. Jenže majiteli musí být jasné další návaznosti. Rozhodně se mi tato kapesní nostalgie líbí ...


Celý elektrotechnický kalendářík si můžete přečíst zde ...
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.