Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak vybrat elektroměrový rozvaděč pro svou distribuční síť?


Document Actions
Jak vybrat elektroměrový rozvaděč pro svou distribuční síť?
V případě, že se rozhodnete postavit si sami přípojné místo pro nový elektroměrový rozvaděč, známý pod lidovým označením antoníček, můžete si jej pořídit a připravit sami. Specialisté z vaší distribuční sítě následně přijedou rozvaděč pouze zapojit, osadit a zaplombovat. Co všechno je k výběru správného elektroměrového rozvaděče potřeba vzít v potaz?
Komerční sdělení, ze dne: 21.10.2019


V první řadě se ujistěte, pod kterého distributora energie váš dům spadá, tedy jestli se jedná o PRE, ČEZ, nebo E.ON. Pro ČEZ a E.ON přitom pořídíte stejný rozvaděč, protože tyto firmy sjednotily své požadavky na přípojné místo a jeho vybavení.

Druhou věcí, kterou před pořízením zvažte, je, zda budete elektroměr sdílet s více lidmi, čímž ušetříte další náklady při jeho pořízení a instalaci. Rozvaděč musí mít počet míst pro měřicí přístroje stejný, jako je počet připojených domácností nebo objektů. 


Elektroměrový rozvaděč pro ČEZ a E.ON má zvlášť místo pro elektroměr a zvlášť pro přijímač HDO (hromadné dálkové ovládání) potřebný pro využití tzv. nočního proudu. U rozvaděče pro PRE je přijímač HDO zabudovaný přímo v elektroměru, čímž ušetříte prostor.

Další rozdíl, podle kterého rozvaděče rozeznáte, je umístění jističe. Zatímco u ČEZu a E.ONu má rozvaděč jističe jak pro elektroměr tak pro HDO, u PRE je jištění pouze pro elektroměr a samotné jištění HDO probíhá až v měřené části v prvním rozvaděči z první fáze.


Rozvaděče jsou vyráběny z několika materiálů, vybírat můžete mezi plechovým, plastovým a betonovým s plastovými dvířky. Montáž je možná do stěny (tedy do výklenku) s krycím rámem, pořídit ale můžete i nástěnný/polozapuštěný či samostatně stojící rozvaděč na plastovém pilíři umístěném v zemi.


Pojistková skříň na sloup pro ČEZ a E.ON
Pro větší náhled kliknout!



Stejně, jako elektroměrový rozvaděč, je i pojistkový rozvaděč uspořádáním a vybavením závislý na použití v distribuční oblasti. Může být buď společný pro všechny tři sítě (ČEZ, E.ON a PRE), nebo pouze pro ČEZ a E.ON. Co se týče umístění, platí stejné rozdělení, jako u elektroměrových rozvaděčů – kromě nich pak existuje i pojistková skříň na sloup, která je vždy doplněna vývodkami pro venkovní vedení kabelů.



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

K&V ELEKTRO a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933