Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jak udělat černý odběr seriózním provedením?


Document Actions
Jak udělat černý odběr seriózním provedením?
Podívejte se na další vychytávku zářezové technologie pro kabely nízkého napětí. Zdařilý odbočovací T kus má ještě navíc možnost nádstavce. Tento doplněk dělá z obyčejné spojky spojku praktickou. Konec konců jde o stavebnicový systém. Skutečnost, že má skvělé krytí IP, rychlou montáž a jisté spojení, dobře konkuruje podobným alternativám i cenou. Oč tedy jde, sledujte v tomto krátkém článku!
Miroslav Minařík, ze dne: 15.03.2017


Jak udělat černý odběr seriózním provedením?
Přesto, že to zní vážně, je to myšleno jako nadsázka. Resp. pokud plánujete odbočku vedení (někteří tento pojem automaticky chápou jako černý odběr), pak máme několik možností, jak vedení přerušit a připojit další.

Nač musíme myslet při odbočce vedení?
Na dobrém spojení. Na spojení správných vodičů. Na krytí IP a mechanické odolnosti. Na možné budoucí rozpojení. Na cenu. Na garanci funkce.

Podívejme se na další část
z rodiny QPD systému Phoenix Contact. Tentokrát jde o T kus (označení výrobce "rozvodka T"). Zářezová filozofie je identická se spojkou QPD. Ovšem nyní ukážeme kromě odbočení další vychytávku.  K otestování jsme oslovili opět Miloše Dvořáčka.



Filozofie i technické parametry
jsou shodné jako u spojky. Zde se však jedná o odbočovací T-kus. Po prvním zapojení získáte dril, zručnost pro zapojovaní dalších. Pozornost zaměříte na délku odizolovaných vodičů, polaritu dílu se zářezovými spoji a hlavně na správné barevné pořadí vodičů. Je snadné si zapamatovat, že pořadí musí být u všech tří segmentů zapojené stejně. Po zapojení se pak můžete spolehnout na shodu na všech třech koncích.

Vodiče rychle zaříznete, ale s rozpojováním je to horší
Samozřejmě zářezová technika není určena pro časté rozpojování. A zda je vůbec určena. A právě v tento okamžik přichází QPD s drobným doplňkem. Ten nám umožní kabel připojený zářezem odpojit a například připojit na zcela jiný obvod. Samozřejmě aniž bychom museli vodiče znovu zařezávat.

A co s tím černým odběrem?

Černou odbočku umí udělat každý zručný elektrikář se zavázanýma očima, aniž by mu musel někdo radit. Bohužel pro ty, kteří si od černých odběrů něco slibují, jejich důvtip a nápady mohou být sebekrásnější a nebude to nic platné. Dnešní měřicí přístroje zjistí na vedení každou odbočku. I tu zakopanou v zemi, či zalitou v základech. A tak pokud budete tvořit černý odběr, pak ho alespoň proveďte seriozním způsobem dle ČSN. Možná to bude u soudu polehčující okolnost. :-)


POKUD PRACUJETE V OBORU
a zajímá vás více informací o systému QPD,
máte možnost si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933