Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Jak se provádí měření při revizi spotřebiče


Document Actions
Článek
Pro měření při revizi spotřebičů norma definuje základní a náhradní postup měření. Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu, měření izolačního odporu a z měření unikajícího a dotykového proudu. Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Co postup zahrnuje?
Leoš Koupý, ze dne: 19.08.2016
reklama


ČSN 33 1600 ed.2 definuje základní a náhradní postup měření.

Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu (u třídy I), měření izolačního odporu (u spotřebičů, u kterých je to technicky možné) a z měření unikajícího a dotykového proudu.

Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Je to měření odporu PE obvodu (u třídy I) a měření dotykového proudu. U pevně připojených spotřebičů pak lze navíc měřit unikající proud pomocí klešťového miliampérmetru. Je-li provedeno měření náhradním postupem, je nutno opakovat měření základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě.

Poznámka: Lze doporučit, aby před měřením unikajících proudů bylo provedeno i měření izolačního odporu. Odhalí se tím případné hrubé závady v síťové části spotřebiče, jako např. zkrat mezi N a PE vodičem a předejde se tak případnému poškození měřicího přístroje příliš velkým unikajícím proudem. Obvykle nehrozí  poškození elektronických obvodů, ale v případě obavy lze provést toto kontrolní měření i nižším napětím, pokud to měřicí přístroj umožňuje.

Zkouška chodu

Na závěr revize spotřebiče se provede zkouška jeho chodu v souladu s ustanovením příslušné normy. Zkoušku chodu lze provést i během měření unikajícího a dotykového proudu, je-li k měření použita některá z metod, kdy je spotřebič při měření v provozu.

Součástí zkoušky chodu by mělo být i prověření takových prvků spotřebiče, které sice přímo nesouvisí s jeho elektrickou bezpečností, ale mohou mít vliv na jeho správnou funkci (test přepěťových ochran a prověření izolačního odporu mezi L a N v prodlužovacím přívodu apod.)

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde).
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933