Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak se provádí měření při revizi spotřebiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.08.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak se provádí měření při revizi spotřebiče


Pro měření při revizi spotřebičů norma definuje základní a náhradní postup měření. Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu, měření izolačního odporu a z měření unikajícího a dotykového proudu. Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Co postup zahrnuje?
Leoš Koupý, ze dne: 19.08.2016



ČSN 33 1600 ed.2 definuje základní a náhradní postup měření.

Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu (u třídy I), měření izolačního odporu (u spotřebičů, u kterých je to technicky možné) a z měření unikajícího a dotykového proudu.

Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Je to měření odporu PE obvodu (u třídy I) a měření dotykového proudu. U pevně připojených spotřebičů pak lze navíc měřit unikající proud pomocí klešťového miliampérmetru. Je-li provedeno měření náhradním postupem, je nutno opakovat měření základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě.

Poznámka: Lze doporučit, aby před měřením unikajících proudů bylo provedeno i měření izolačního odporu. Odhalí se tím případné hrubé závady v síťové části spotřebiče, jako např. zkrat mezi N a PE vodičem a předejde se tak případnému poškození měřicího přístroje příliš velkým unikajícím proudem. Obvykle nehrozí  poškození elektronických obvodů, ale v případě obavy lze provést toto kontrolní měření i nižším napětím, pokud to měřicí přístroj umožňuje.

Zkouška chodu

Na závěr revize spotřebiče se provede zkouška jeho chodu v souladu s ustanovením příslušné normy. Zkoušku chodu lze provést i během měření unikajícího a dotykového proudu, je-li k měření použita některá z metod, kdy je spotřebič při měření v provozu.

Součástí zkoušky chodu by mělo být i prověření takových prvků spotřebiče, které sice přímo nesouvisí s jeho elektrickou bezpečností, ale mohou mít vliv na jeho správnou funkci (test přepěťových ochran a prověření izolačního odporu mezi L a N v prodlužovacím přívodu apod.)

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde).
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.