Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.11.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?


Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?
Autorský článek, ze dne: 24.11.2022



Rekonstrukce elektroinstalace se provádějí dle norem platných v době provádění rekonstrukce. Zde je nutné přesně vymezit, čeho se rekonstrukce týká. To je kámen úrazu především u částečných rekonstrukcí, kde toto vymezení není. Pokud je od počátku přesně řečeno, co se rekonstruuje (třeba bytové jádro se mění na zděnou koupelnu a záchod), pak samozřejmě koupelna musí vyhovět ČSN 332000-7-701 ed. 2, i když zbytek bytu zůstane dle původní ČSN 332130, nebo dokonce ČSN 341060.



Příklad:

Častá otázka: jak to udělat, když se nemění bytová rozvodnice a nemohu udělat třívodičový přívod do nové koupelny (a jak bylo dříve řečeno, nelze provést pouhou změnu jističe v bytové rozvodnici za „chráničojistič“)?

Odpověď: použít zásuvky s vestavěným proudovým chráničem s vypínacím reziduálním proudem ≤30 mA, připojit k nim světla – to jde, a řádně zkontrolovat přívodní vodič PEN. V revizní zprávě toto řádně uvést; z pohledu požadované informovanosti by tam mělo místo i prokazatelné informování uživatele bytu o nutnosti věnovat pozornost příslušnému vodiči PEN, zvláště pokud by byl původní z hliníku.
Karel Dvořáček

Tip na knihu daného tématu ...




Provádíte rekonstrukce nebo částečné rekonstrukce koupelen?
O tom diskutujeme v níže otevřené diskusi ...
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.