Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak poznáme muzejní elektroinstalaci vhodnou k rekonstrukci?


Document Actions
Jak poznáme muzejní elektroinstalaci vhodnou k rekonstrukci?
Stále se setkáváme s požadavkem revize staré instalace podle prehistorických norem. Inu, možné by to bylo, ovšem za předpokladu, že elektrické vlastnosti nebudou nikoho ohrožovat. Argument, že je to pouze pro vás, není argumentem. Jak vypadaly elektrické rozvody, které dnes s největší pravděpodobností naleznete především v technickém muzeu? Co dělat, pokud si nejste jistí bezpečností?
Igor Nováček, Karel Dvořáček, ze dne: 17.02.2017
reklama



V mnoha obydlích se dnes stále nachází rozvody z dob dávno minulých. Provedení a izolační stav s největší pravděpodobností dnes nesplňuje ani minimální bezpečnostní pravidla a jsou okolí nebezpečné. Jak byly takové, dnes již nepřípustné rozvody provedeny a jak je poznáme?



Do poloviny dvacátých let minulého století byly bytové rozvody prováděny jako povrchové, stočenými vodiči s měděnými jádry, gumovou izolací a textilním povrchem, které byly upevněny na porcelánové roubíky připevněné hřebem na zeď či strop. Přístroje, vypínače, zásuvky, ale i odbočné krabice byly rovněž porcelánové, montované na dřevěnou podložku připevněnou na zeď. Tento systém byl na konci dvacátých a začátku třicátých let minulého století nahrazen skrytým rozvodem, vodiče (s měděným jádrem, gumovou izolací a napuštěným textilním povrchem) byly zatahovány do černých elektroinstalačních trubek, které byly pro užití ve ztížených podmínkách chráněny kovovým obalem. Tyto trubky byly doplněny tvarovými prvky. Součástí úložného materiálu byly i zapuštěné odbočné a přístrojové krabice (plechové s izolačním vyložením). Součástí byly i porcelánové vyústky.


Tento systém se vyvinul na konci 30. let v plně zapuštěný systém přístrojů (jehož repliky se dnes používají i v zemích západní Evropy v cenově nejvyšší kategorii).

Bohužel nezávisí pouze na stáří elektroinstalačního materiálu. I zcela nová elektroinstalace může být zralá na rekonstrukci pokud se při montáži nepřihlíželo na normativní doporučení nebo po nějaké nečekané živelné události. Zda je rekonstrukce nutná rozhodne investor na základě podkladů od znalců z oboru instalační elektrotechniky.


V praxi jsou stále běžné nerevidované elektroinstalace, nebo revidované špatně. Samotný dokument o revizi lidský život bohužel nezachrání. Pokud máte pocit, že s vaší elektroinstalací není něco v pořádku, pak kontaktujte nejbližšího revizního technika. Dotazy na diskusních fórech jsou pouze informativní. Stejně tak je informativní vydaná revizní zpráva. Také nečekejte pomoc od úředníka na družstvu nebo úřadě, ti kontrolují pouze potvrzení. Ta mohou být v den vydání relevantním dokumentem. Rozhodující je aktuální stav. Ten může posoudit pouze odborník a na místě samém!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933