Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak poznáme muzejní elektroinstalaci vhodnou k rekonstrukci? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.02.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak poznáme muzejní elektroinstalaci vhodnou k rekonstrukci?


Jak poznáme muzejní elektroinstalaci vhodnou k rekonstrukci?
Stále se setkáváme s požadavkem revize staré instalace podle prehistorických norem. Inu, možné by to bylo, ovšem za předpokladu, že elektrické vlastnosti nebudou nikoho ohrožovat. Argument, že je to pouze pro vás, není argumentem. Jak vypadaly elektrické rozvody, které dnes s největší pravděpodobností naleznete především v technickém muzeu? Co dělat, pokud si nejste jistí bezpečností?
Igor Nováček, Karel Dvořáček, ze dne: 17.02.2017




V mnoha obydlích se dnes stále nachází rozvody z dob dávno minulých. Provedení a izolační stav s největší pravděpodobností dnes nesplňuje ani minimální bezpečnostní pravidla a jsou okolí nebezpečné. Jak byly takové, dnes již nepřípustné rozvody provedeny a jak je poznáme?



Do poloviny dvacátých let minulého století byly bytové rozvody prováděny jako povrchové, stočenými vodiči s měděnými jádry, gumovou izolací a textilním povrchem, které byly upevněny na porcelánové roubíky připevněné hřebem na zeď či strop. Přístroje, vypínače, zásuvky, ale i odbočné krabice byly rovněž porcelánové, montované na dřevěnou podložku připevněnou na zeď. Tento systém byl na konci dvacátých a začátku třicátých let minulého století nahrazen skrytým rozvodem, vodiče (s měděným jádrem, gumovou izolací a napuštěným textilním povrchem) byly zatahovány do černých elektroinstalačních trubek, které byly pro užití ve ztížených podmínkách chráněny kovovým obalem. Tyto trubky byly doplněny tvarovými prvky. Součástí úložného materiálu byly i zapuštěné odbočné a přístrojové krabice (plechové s izolačním vyložením). Součástí byly i porcelánové vyústky.


Tento systém se vyvinul na konci 30. let v plně zapuštěný systém přístrojů (jehož repliky se dnes používají i v zemích západní Evropy v cenově nejvyšší kategorii).

Bohužel nezávisí pouze na stáří elektroinstalačního materiálu. I zcela nová elektroinstalace může být zralá na rekonstrukci pokud se při montáži nepřihlíželo na normativní doporučení nebo po nějaké nečekané živelné události. Zda je rekonstrukce nutná rozhodne investor na základě podkladů od znalců z oboru instalační elektrotechniky.


V praxi jsou stále běžné nerevidované elektroinstalace, nebo revidované špatně. Samotný dokument o revizi lidský život bohužel nezachrání. Pokud máte pocit, že s vaší elektroinstalací není něco v pořádku, pak kontaktujte nejbližšího revizního technika. Dotazy na diskusních fórech jsou pouze informativní. Stejně tak je informativní vydaná revizní zpráva. Také nečekejte pomoc od úředníka na družstvu nebo úřadě, ti kontrolují pouze potvrzení. Ta mohou být v den vydání relevantním dokumentem. Rozhodující je aktuální stav. Ten může posoudit pouze odborník a na místě samém!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.