Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak postavit robota z domácích zásob (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.12.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak postavit robota z domácích zásob


Jak postavit robota z domácích zásob
Robot sestavený studenty z hliníkových profilů, polykarbonátové desky, dřeva či recyklovaných součástek, jako je motor s převodovkou ze staré tiskárny a kolečka z kancelářské židle. To byla jedna ze zajímavostí, které nás zaujaly na MSV 2014. Robot vyhrál druhé místo v soutěži Volare Space Robotics, kterou pořádaly Evropská a Italská kosmická agentura. Co nám o něm prozradili studenti Gymnázia v Olomouci-Hejčíně Dominik Kastner a Martin Opatrný?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.12.2014



Návštěvníci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně 2014 mohli vidět robota, který v roce 2013 získal 2. místo v soutěži Volare Space Robotics. Robota sestrojil tým ROTA (Robotics Olomouc Team Alfa) z Gymnázia v Olomouci-Hejčíně pod vedením svého učitele fyziky Jiřího Kvapila. Na finále soutěže se s robotem vypravili až do nizozemského technologického centra ESA ESTEC, kde byly připraveny schematické kulisy stanice ISS.


Úkolem sedmi zúčastněných robotů bylo během tří pětiminutových jízd přestěhovat co nejvíce kusů symbolického nákladu v podobě krabic. Každý robot musel projet s naloženými krabicemi přes celou stanici a po cestě zdolat několik překážek. Tým ROTA zvolil v soutěži odlišnou strategii než ostatní týmy - jako jediní převáželi krabice všech tří velikostí najednou. Tato strategie, ale i fakt, že robota jako jediní sestrojili bez použití jakékoliv stavebnice a použili elektroniku kompletně navrženou a naprogramovanou studenty, jim nakonec přinesly jejich skvělé umístění.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.