Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak je trh chráněn před nekvalitními kabely? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.03.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak je trh chráněn před nekvalitními kabely?


Jak je trh chráněn před nekvalitními kabely?
Chybějící označení kabelu - to by pro odběratele mělo být prvním varováním, že kabel může být z nějaké pochybné dodávky a může být i nebezpečný. Každý kabel by totiž měl mít potisk s názvem výrobce, druhem kabelu a obvykle i příslušné normy. Podle jakých dalších ukazatelů je možné rozpoznat nekvalitní kabely a jak je český trh chráněn před takovými výrobky? O tom jsme na AMPERu 2014 hovořili s tajemníkem Asociace výrobců kabelů a vodičů České a Slovenské republiky Jaroslavem Hanzlem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.03.2015


Ze zemí třetího světa k nám stále ještě proudí nekvalitní kabely především menších průřezů. Odborníci většinou nekvalitní kabel poznají, těžší je to ale pro laiky bez předchozích zkušeností, kteří si často neuvědomují, jaké nebezpečí může levný nekvalitní kabel představovat.



Krátce o Asociaci výrobců kabelů a vodičů České a Slovenské republiky
Asociace sdružuje významné výrobce kabelů a vodičů v regionu. Cílem a předmětem činnosti asociace je zejména podpora výrobců kabelů v oblasti legislativy, technických norem, standardů kvality, certifikace a ochrany životního prostředí; odborná pomoc spotřebitelům při výběru a užití kabelů dle příslušných norem a předpisů; podpora vývoje, výzkumu a vzdělávání v oblasti elektrotechniky, zejména výroby kabelů a vodičů; soustřeďování odborných, marketingových a statistických informací a ochrana českého a slovenského trhu a spotřebitelů před nekvalitními výrobky kabelů a vodičů. Asociace se také podílí na tvorbě českých a slovenských norem a tvorbě a přejímání norem EU.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.