Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak je to s minimálními počty obvodů v bytech


Document Actions
Jak je to s minimálními počty obvodů v bytech
Věčné téma o počtech světelných a zásuvkových obvodů, počtech zásuvek v jednotlivých místnostech a následně i nasazených proudových chráničích ... Kde je pravda? Pohled investora chce to nejnutnější. Technický znalý uživatel má názor odlišný od spotřebitele laika. A v mnohých případech se zachrání elektroinstalace alespoň tím, co doporučuje norma za minimální počty. My, kteří se v praxi pohybujeme déle, máme rádi známý výrok: "zásuvek není nikdy dost, aby v budoucnu nějaká nechyběla". Tak jak tedy? Odkud vzít přehled?
Karel Dvořáček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.11.2017
reklama


Ortodoxní elektrotechnik se nikam nedívá, zná to již zpaměti. Který nezná, nalistuje příslušnou ČSN. A co spotřebitel? Jak on získá přehled? Zakoupí si ČSN? To určitě neudělá. Podívejme se, jak tuto problematiku popisuje Karel Dvořáček ...

Počty světelných i zásuvkových obvodů a samostatných jedno a třífázových obvodů pro elektrické spotřebiče 2kW a více v bytech a počty zásuvkových i světelných vývodů v jednotlivých místnos­tech bytů uvedené v tabulkách 11 a 12 jsou minimální.

Pokud bude zvýšen počet zásuvek, vývodů a přívodů, je nutno rovněž zvýšit počet obvodů. U vývodů pro jednotlivá elektrická zařízení je nutno se přesvědčit, zda musí být zřízeny jako vypínatelné. Pokud tomu tak je, určí se i umístění spínačů. Části elektrického obvodu umístěné na veřejně přístupném místě je nutno zajistit před nežádoucím užíváním. U místností s více než jedněmi vstupními dveřmi a u vnitřních schodišť musí být možnost jeden světelný vývod ovládat ze všech vstupních míst.

Minimální počet světelných a zásuvkových obvodů v závislosti na kategorii bytu a jeho plošné velikosti
Pro větší náhled kliknout!

Vysvětlivky:

1.) Světelný obvod je určen pro pevné připojení svítidel, popř. pro připojení svítidel na zásuvky ovládané spínači. Na ten­to obvod lze také připojit zásuvky, a to v jedné místnosti nejvýše jednu. V každé obytné místnosti a v kuchyni, která není připojena na obvod pro obytné jádro, musí být alespoň jeden vývod připojen na světelný obvod.

2.) Zásuvkový obvod je určen převážně pro připojování spotřebičů do zásuvek. Na tento obvod lze také pevně připojit spotřebiče do celkového maximálního příkonu 2kW (např. svítidla, ventilátory, infrazářiče apod.).

3.) Na obvod pro bytové jádro se připojí osvětlení, zásuvky a pevně připojené spotřebiče v bytovém jádru a v kuchyňské sestavě, s výjimkou zásuvky pro pračku, elektrický sporák, popř. další spotřebiče, které je nutno připo­jit na samostatný obvod. Tento obvod je dle ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 nutno vybavit proudovým chráničem s vybavovacim proudem In<30mA. Výhodou tohoto obvodu bude rovněž ochrana exponovaných zásuvek nad pracovní plochou v kuchyni.


Pro všechna plánovaná elektrická zařízení s příkonem 2kW a více se navrhují samostatné obvody, i když se připojují vidlicí do zásuvky.

Minimální počet světelných, zásuvkových či ostatních vývodů v jednotlivých místnostech bytu je v tabulce. Nejsou v ní ale uvedeny společné prostory obytných budov pro více rodin, jako např. schodiště. Tyto prostory je nutné vybavit elektrickými předměty dle místní potřeby. Pro sklepy a půdy přidělené k bytům se navrhují další dodatečné obvody, které se přednostně napá­její z bytové rozvodnice příslušného bytu. Ve vyspělých evropských státech je standard vybavení bytů elektrickými vývody umožňujícími variabilitu připojení elektrického zařízení včetně umělého osvětlení považován za součást podmínek pro určení celkového standardu bytu.


Minimální počty elektrických vývodů v jednotlivých prostorách bytových domů - pokračování
Pro větší náhled kliknout!

Vysvětlivky:

1.) Včetně připojovacích krabic pro spotřebiče s příkonem pod 2kW.
2.) U postelí se umísťují minimálně dvojzásuvky, u anténních zásuvek minimálně trojitá zásuvka. Tyto vícenásob­né zásuvky se počítají za jedinou zásuvku dle požadavků tabulky.
3.) Pracovní plocha musí být osvětlena tak, aby se v maximální míře zabránilo tvorbě stínů.
4.) Pokud je instalováno samostatné elektrické větrání.
5.) Pokud není zabezpečena příprava teplé užitkové vody z jiných zdrojů.
6.) V tomto případě je možná kombinace s nástěnným svítidlem nad umývadlem.
7.) U koupelen do 4m2 postačí světelný vývod nad umývadlem.
8.) U koupelen nebo WC se ovládání větrání spojuje s ovládáním osvětlení. U větrání se předpokládá doběh.
9) V jednom bytě pouze jednou.
10.) Pokud není místnost pro domácí práce a zařízení, nelze umístit v jiné místnosti.


Poznámka:

S ohledem na ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 je nutno tento obvod pro koupelnu vybavit proudovým chráničem s vybavovacím proudem In=30mA.
11.) Pro WC s umývadlem.
12.) Pokud není v koupelně nebo v jiné samostatné místnosti.
13.) Z jednoho místa ovladatelné.
14.) Ze dvou nebo více míst ovládatelné v závislosti na počtu vstupů a vzdálenosti spínačů od těchto vstupů.
15.) Od 8 m2 užitné plochy.
16.) Neplatí pro půdní nebo sklepní kóje.
17.) Pro anténní zesilovač; pro každé anténní zařízení požadováno jen jednou.
18.) U chodeb delších než 6m jeden světelný vývod i na započatých 6m délky.
19.) Pokud není užit plynový sporák. Sporák se z důvodů rovnoměrného rozložení zatížení zásadně zapojuje třífá­zově.
20.) Pokud je užit plynový sporák s elektrickou pečicí troubou, osadí se další samostatný zásuvkový obvod pro připojení trouby.
21.) Pokud není užita samostatná podružná rozvodnice pro tuto místnost.

Evropské standardy vybavení bytů elektrickými rozvody
Pro větší náhled kliknout!

V upravitelných bytech a bytech určených pro osoby se zrakovým postižením musí být pokoje vy­baveny nejméně třemi dvojitými elektrickými zásuvkami umožňujícími užití kompenzačních pomů­cek na bázi PC a audiotechniky.

Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!



Jak je to s minimálními počty obvodů v bytech ve skutečné praxi?
Podělte se o své zkušenosti v níže uvedené diskusi i vy!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933