Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak digitalizace ovlivnila návrhy osvětlování (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.01.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak digitalizace ovlivnila návrhy osvětlování


Jak digitalizace ovlivnila návrhy osvětlování
Vzpomínáte si na logaritmická pravítka a kalkulačky bez možnosti kroku zpět? Pamatuji dobu, kdy znalost velké násobilky byla výsada a předpoklad ... V té době se ledacos počítalo "ručně". Dnes, v době, kdy bez znalostí "kapesních technologií" neuděláme ani krok se mění mnoho technologických postupů. Třeba i výpočet osvětlení. Vylučme alternativu, kdy nám stačí odhad pramenící z praktických zkušeností ...
Miroslav Minařík, ze dne: 7.01.2020



Pokud si vzpomenu třeba na rok 1996, kdy jsme s Jindřichem Dvořákem seděli nad světelnými projekty na Pellicově ulici, vybavím si dobu analogovou, kdy jsme si sjednávali schůzky pevnými linkami a používali nástroje, kterým dnes už nikdo nerozumí.

Jak je to dnes s návrhy osvětlení? Záměrně jsem se zeptal mladšího světelného specialisty. Tak mladého, aby chápal nové trendy a využíval nové nástroje a tak starého, aby pamatoval "pradávné" metody. Pradávnou metodou myslím například tubus se smotanými půdorysy budov jako podklady pro návrhy osvětlení. Pro upřesnění, byla to doba faxová a dokumentace se zasílala poštou nebo kurýrem.

Dnes si projekt předáváme jedním z mnoha elektronických způsobů. Samozřejmě ne všichni. Každý z nás se pouští do nových funkcí až v okamžiku, kdy cítí buď příležitost nebo povinnost. S příchodem Autocadu jsme objevili kouzlo tisku mnoha kopií a následných úprav, pokud došlo ke změně záměru.  

Dnes přichází VR. No, přichází ... virtuální realitu známe z prostředí her i když v průmyslu se objevují virtuální prostory stále častěji. Ostatně hovoří o tom Zdeněk Bláha v tomto videozáznamu ...


O usídlení digitalizace hovoříme i v dalších dílech rozhovoru.
Katalogy ZG Zumtobel k listování a prohledávání naleznete zde!





TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
THORN Lighting CS spol. s r.o. - Jankovcova 2, Praha 7 - +420 266 782 200 - thorn.cz@zumtobelgroup.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.