Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Izolované uložení spotřebičů při měření dotykového proudu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.04.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Izolované uložení spotřebičů při měření dotykového proudu


Mluvíme-li v souvislosti s měřením dotykového proudu přímou metodou o izolovaném uložení spotřebičů, platí to jen pro měřené části spotřebiče. Případné náhodné uzemnění jakýchkoliv jiných částí spotřebiče, které nejsou s měřenou částí vodivě spojeny, nemá na výsledek měření vliv. Na co si ale dát pozor?
Leoš Koupý, ze dne: 8.04.2016



Jak již bylo řečeno, měří se dotykový proud pouze z vodivých, dotyku přístupných částí spotřebičů třídy II a z těch vodivých dotyku přístupných částí spotřebičů třídy I, které nejsou konstrukčně spojeny s PE vodičem. Mluvíme-li tedy v souvislosti s měřením dotykového proudu přímou metodou o izolovaném uložení, platí to samozřejmě pouze pro měřené části spotřebiče. Případné náhodné uzemnění jakýchkoliv jiných částí spotřebiče, které nejsou s měřenou částí vodivě spojeny, nemá na výsledek měření vliv.

Pozor však na případnou kapacitní vazbu, která se může projevit především tehdy, když měřený díl má velikou plochu a je umístěn blízko vodivých uzemněných částí.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.