Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zařízení, Měření

Katalog produktů KMB systems

  • 4.10.2021
Katalog produktů KMB systems
Analyzátory jsou dnes součástí složitější elektroinstalace. Zda analyzátor použít a jaký, záleží na konkrétní situaci a také znalostech toho, kdo vše navrhuje. Mezi nejznámější analyzátory patří ty pro regulaci jalového výkonu. To, co stojí za povšimnutí, je systém vícekanálového měření elektrické energie. Je navržený pro efektivní a přesné měření většího počtu vývodů s ohledem na cenu a snadnost instalace. Systém je sestaven z jednotky měřicí napětí a několika jednotek pro měření proudů. Celý systém umožňuje měřit až 20 vývodů (60 proudů). Samozřejmostí je měření fázových i celkových kWh, kvarh, W, var, VA, harmonického zkreslení proudu a napětí THD, a harmonických napětí. Více sledujte zde ...

Primární unikající proud svařovacích zařízení

  • 15.01.2016
Primární unikající proud svařovacích zařízení
Unikající proud lze definovat jako proud tekoucí z těch částí spotřebiče, které jsou za jeho provozu pod napětím, přes izolace spotřebiče do částí spojených s ochranným vodičem. Měřením velikosti unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Měří se proud tekoucí ze síťové části zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Tento proud lze zjistit přímo nebo nepřímo. Jak takové měření vypadá?

Jak se měří izolační odpor svařovacích zařízení

  • 30.12.2015
Jak se měří izolační odpor svařovacích zařízení
Izolační odpor svářečky se měří napětím DC 500V přiloženým mezi jednotlivé, normou předepsané části zkoušeného svařovacího zařízení. Pokud svařovací zařízení obsahuje elektronické obvody, je ověření stavu izolací měřením izolačního obvodu neprůkazné. V tom případě je nutné doplnit kontrolu měřením unikajícího proudu, popřípadě jím i měření izolačního odporu zcela nahradit. Jak vypadá zapojení pro měření izolačního odporu mezi jednotlivými částmi svářečky?

Bezkontaktní rotační senzor oceněný v soutěži Zlatý AMPER

  • 11.02.2015
Bezkontaktní rotační senzor oceněný v soutěži Zlatý AMPER
Bezkontaktní univerzální indukční rotační senzor s vysokým rozlišením od společnosti Turck získal v roce 2014 ocenění Zlatý AMPER. V čem je výjimečný? To prozradil manažer prodeje společnosti Turck Jaroslav Kočí. Senzor nepodléhá opotřebení a je imunní vůči magnetickým polím. Díky vysokému stupni krytí IP 69K a bezkontaktním principu jsou značně redukovány prostoje stroje a čas na údržbu, plynoucí z opotřebení senzoru, a to i u vysoce přesných a vysokorychlostních aplikací.

O Energomonitoru s Pavlem Štorkem technicky

  • 24.07.2013
O Energomonitoru s Pavlem Štorkem technicky
O měřiči spotřeby elektrické energie hovoří Pavel Smílek s jedním z tvůrců Energomonitoru Pavlem Štorkem. Energomonitor má tři možné způsoby jak připojit Energomonitor na měřenou část zařízení. Z kolika částí se Energomonitor skládá. Jak dlouho vydrží vnitřní akumulátory vysílací části. Odkud kam putují data ze snímačů. Jaká je potřebná šířka pásma přenosu dat. Kam se ukládají měřená data. Jak se dostanu k naměřeným informacím. Které webové prohlížeče podporují zobrazení dat. Jak je to se zabezpečení ztráty dat. Je možné si stáhnout data na lokál? Nová verze software je automaticky aktualizovaná z centrálního serveru. Jak Energomonitor vnímá stavy HDO.

O Energomonitoru s Patrickem Zandlem

  • 17.07.2013
O Energomonitoru s Patrickem Zandlem
Úvodní informace o Energomonitoru představuje Patrick Zandl s Miroslavem Minaříkem a Pavlem Smílkem. Chcete se něco dozvědět o způsobu měření odebírané elektřiny? Jak se Patrick Zandl dostal od Mobilu, Marigoldu a Lupy k měření energie? Pro koho je Energomonitor určen, komu pomůže? Můžeme tímto zařízením měřit třeba všechny byty jednoho paneláku? Jak se dostáváme k naměřeným datům? Bude možnost mřit i vodoměry a plynoměry? Jak je řešena sazba HDO? Kolik stojí souprava Energomonitoru?

Ruční tester spojitosti ochranných vodičů.

  • 20.03.2002
Ruční tester spojitosti ochranných vodičů.
Ruční tester zvaný "jednoručák", byl objeven v příslušenství měřících pomůcek revizního technika. Že je stále co objevovat se přesvědčuji stále. Často stačí, když se porozhlédneme na svoje nejbližší. V tomto případě, jsem byl náhodou na návštěvě u mistra cechu EŽS Brno Milana Bureše mu provést běžnou údržbu na PC, když mi padla do oka nezvyklá "udice".
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933