Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

IQ Budovy: Využijte showhome, ukázková inteligentní elektroinstalace prakticky


Document Actions
IQ Budovy: Využijte showhome, ukázková inteligentní elektroinstalace prakticky
Víte, jak prakticky funguje chytrá elektroinstalace? Projděte si sami showhome připravený pro zájemce v Brně, Králově Poli. Uvidíte jak jednoduše se dá bydlet, co všechno taková instalace dokáže a kdo vám ji vymyslí. ... vypínače na první pohled fungují úplně stejně jako jiné. Pokud se ho dotknu, stane se něco s osvětlením. Když odcházím z místnosti, mohu jednoduše všechna světla najednou vypnout. Chytrý dům není složitý, je naopak jednodušší, dá se v něm jednodušeji bydlet, nemusím se ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.07.2018


Věděli jste, že společnost IQ Budovy zabývající se od roku 2005 návrhy, projekcí a realizací inteligentních elektroinstalací má v Brně svůj show home?




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Rostislav Janda, IQ Budovy s.r.o.
V Brně v Králově Poli je náš showhome, ve kterém předvádíme, jak jednoduše se dá bydlet.
U vchodových dveří je kódové tlačítko místo klíčů. Vypadá jako obyčejná kódová klávesnice od zabezpečovacího systému, ale umí to pár věcí navíc. Můžu ho použít k tomu, abych si otevřel vrata od garáže, vjezdová vrata, mohu naprogramovat jednorázový vstup pro údržbáře, kteří přijdou, když nejsem doma, nebo dát kód návštěvě, která se k nám chystá.

Uvnitř najdeme všechny běžné místnosti rodinného domu. První zastávkou je obývací pokoj. V našem případě společenská místnost.
Rostislav Janda, IQ Budovy s.r.o.
Můžeme si všimnout, že tu není nic, co by bylo normální pro rodinný dům. Jsou tu světla, čidla, která podle stavebních předpisů v domě být musí a vypínače. Tyto vypínače na první pohled fungují úplně stejně jako jiný vypínač. Když se ho dotknu, stane se něco se světlem. Když odcházím z místnosti, můžu jednoduše všechna světla najednou vypnout. Až světla zase zapnu, zapne se mi stejná scéna, která je implicitní pro danou místnost. Co je na tom příjemného je to, že je tu přes 10 světel, všechna jsou spojena na jednom vypínači, ale já je můžu ovládat, jakkoliv chci. Můžu si nastavit individuální světelnost a aby svítila jen některá světla. To je krása chytrých systémů. Ve chvíli, kdy mám nataženou kabeláž tam, kde potřebuji, tak od té doby dál mohu se systémem dělat cokoliv a kdykoliv.

Vypínače neumí ovládat jen osvětlení, ale také integrovaný audiosystém nebo rolety. Další místností je kuchyň.
Rostislav Janda, IQ Budovy s.r.o.
Když se rozhlédneme kolem, není tu nic zvláště nápadného. Na stropě je požární senzor, tak jako dnes musí být v každém domě a vedle něj je přítomnostní senzor. Oproti normální elektroinstalaci, které se dá říct "houpá" v tomhle pohledu, je hlavní rozdíl v tom, že senzor mi dá informaci kdekoliv jsem. Mám v mobilu aplikaci, na kterou mi přijde ohlášení, že byl detekován nějaký problém v kuchyni a mohu se podívat, co se tam přesně děje. Jaká je tam teplota, co hlásí ostatní senzory, co jsou v domě… mám tu také přítomnostní senzor, který funguje jako normální pohybové čidlo, ale navíc si umí hlídat to, kolik je v místnosti světla a já můžu jednoduše nastavit, kdy má světlo zapínat a kdy to není třeba. Podle mých preferencí později sám pozná, co má dělat. Ve chvíli, kdy vejdu do místnosti, tak není potřeba sahat na vypínač. Současně ho mohu použít i pro zabezpečení.

Mysleli jste si, že v koupelně teče pouze voda? Omyl!
Rostislav Janda, IQ Budovy s.r.o.
Koupelna, stejně jako zbytek domu reaguje na to, co já potřebuji. Když vstoupím, automaticky se zapne světlo v běžném módu a ve chvíli, kdy to chci jinak, jedním stiskem na vypínači si nastavím libovolnou intenzitu, či barvu světla. V aplikaci na mobilu si nastavím jedním dotykem barvu, přesně jak chci. A uložit si to na později.

Míříme do druhého patra, do dětského pokoje.
Rostislav Janda, IQ Budovy s.r.o.
Dům se dokáže postarat o bezpečnost dítěte způsobem, který dřív nebyl možný. Ve chvíli, kdy zapomenu otevřené okno v dětském pokoji, tak mi dům oznámí, že nějakou dobu je otevřené a možná bych ho chtěl zavřít. Není problém tu mít zvláštní kouřový senzor, který se postará o to, že když začne požár tady, budu o tom vědět hned a ne až tehdy, když doputuje ke kouřovému senzoru, který je třeba v kuchyni v úplně jiném patře.

Není problém to tu mít zabezpečené proti vloupání z vnějšku, třeba senzorem tříštivosti skla, který detekuje, jestli se někdo snaží probourat skrz okno dovnitř. Lze to tu mít ostřežené i pohybovými senzory a dům nechat vyhodnotit pozici dítěte, abychom vždycky věděli kde je a co může v tu chvíli potřebovat. Chytrý dům není složitý, je naopak jednodušší, dá se v něm jednodušeji bydlet, nemusím se starat o věci, o které bych se musel starat sám. Dům se o ně stará za mě, protože ví, co chci. To má 2 dílky skládačky, které do sebe zapadají. První jsou inteligentní komponenty, které mi umožní nastavit dům jak chci a druhý je, že potřebuji někoho, kdo má zkušenosti, aby mohl splnit moje přání a dům opravdu fungoval tak jak chci já, moje žena, moje děti. To je role integrátora, firmy, která má na starost to, aby systém vytvořila a vtělila do něj přání budoucích obyvatel domu.

To je role naší firmy a to, co se snažíme zákazníkům zprostředkovat. Ve chvíli, kdy přijdou bydlet do domu, je bude dům dobře znát a dopředu vědět, jaké mají přání a bude se jim přizpůsobovat. Když se vrátíme za pár měsíců, tak to dotáhneme do dokonalosti, aby pobyt v domě byl naprosto přirozený, aby vůbec nemuseli myslet na to, že v domě jsou technologie, protože dům bude sám od sebe dělat to, co potřebují.



Přesvědčte se sami na vlastní oči
jak funguje správně navržená systémová instalace, která usnadňuje život.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IQ Budovy s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933