Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Inteligentní řízení osvětlení budov s WAGO-I/O-SYSTEM 750 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.05.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Inteligentní řízení osvětlení budov s WAGO-I/O-SYSTEM 750


Inteligentní řízení osvětlení budov s WAGO-I/O-SYSTEM 750
Klasické elektroinstalace používají pro ovládání osvětlení 230V AC, které je přímo spínáno vypínači. Jak ale pořešit instalaci složitější světelných okruhů, včetně pokročilých potřeb jako řízení intenzity světelné scény či zpětné vazby? A co rovnou zaintegrovat i jiné systémy v budově do jednotného systému řízení? ...
Jaroslav Borovec, ze dne: 26.05.2010

Společnost APROLUX nabízí komplexní služby v oblasti osvětlení od konzultací, měření osvětlenosti, zpracování světelně technického projektu až po odbornou montáž. Na výstavě Světlo v architektuře, prezentovali inteligentní řízení osvětlení řešené systémem WAGO-I/O-SYSTEM 750 ...

Videorozhovor sledujte zde ...

U řízení světelných okruhů jde nejen o zapnutí či vypnutí svítidla, ale i o možnost zjistit aktuální stav daného světelného zdroje, intenzitu osvětlení v daném prostoru a další požadavky. K tomuto se právě dobře hodí modulární I/O-SYSTEM 750 od společnosti WAGO, jež umožňuje připojení mnoha I/O prvků bez nutnosti nadřazené sběrnice.

Připojení světelných okruhů na WAGO-I/O-SYSTEM 750 se provádí připojením v rozvaděči na výstupy řídicího systému nebo pomocí sběrnice DALI (Digital Addressable Lighting Interface), která zvládá připojení max. 64 svítidel. K systému lze připojit až pět modulů DALI, což je celkem 320 svítidel, takže jdou vytvořit opravdu rozsáhlé světelné instalace.


klikněte pro větší náhled

Pro připojení vstupů (vypínače, tlačítka) lze vybírat z možností 230V AC, 24V DC, ENOCEAN, KNX/EIB.
První dvě se liší pouze v použitých modulech, ale častěji se používá 24V DC (bezpečnější napětí a snadnější kabeláž). Úsporný bezdrátový systém ENOCEAN dokáže pojmout až 100 vstupů. Zajímavé je, že využívá tzv. piezotlačítek, kdy je k napájení využita mechanická energie vyvolaná stiskem, což eliminuje u bezdrátů obvyklé potíže s výměnou baterií. Modul KNX/EIB oproti tomu nabízí komunikaci se sběrnicí EIB (European Installation Bus) a zasílání dané hodnoty zpět na displej.

Po připojení vstupů (tlačítka) a výstupů (světelné okruhy) do řídicího systému je možné libovolně ovládat jednotlivé okruhy. Vzhledem k tomu, že většina změn v řídicím systému je prováděna přeprogramováním, jdou tedy provést bez nutnosti zásahu do elektroinstalace a lze je snadno provést na dálku přes ethnernet či internet.


klikněte pro větší náhled

WAGO-I/O-SYSTEM 750 je vhodný pro pohodlné, přehledné ovládání a řízení osvětlení, obzvláště tam, kde je třeba jednotného systému řízení budovy (např. chlazení, vytápění, ventilace, žaluzie). Výrazná kompaktnost, modularita, snadná překonfigurovatelnost a široká oblast využitelnosti jsou bezesporu silné stránky tohoto systému.

......................
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.