Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Instalujeme odbočky od hlavního domovního vedení


Document Actions
Instalujeme odbočky od hlavního domovního vedení
Jakým způsobem se instaluje přívod k výtahům? Jaká jsou pravidla označení takovéhoto vedení? Do kterých ČSN nahlédnout pro více podrobností? Nač pamatovat u odboček k elektroměrům z hlavního domovního vedení? Jak chápete text: "Odbočky od hlavního domovního vedení k elektroměrům musí být provedeny a uloženy tak, aby byl znemožněn nedovolený odběr"? V jiném dokumentu je uvedeno nikoliv znemožněn, ale pouze ztížen. Opravdu může elektrikář znemožnit černý odběr?
Tým portálu Elektrika, Václav Macháček, ze dne: 6.04.2018
reklama


Odbočky od hlavního domovního vedení
Výtahy se připojují buď samostatným přívodem z přípojkové skříně, nebo k hlavnímu ve­dení co nejblíže k přípojkové skříni (např. v rozvodnici společné spotřeby v prvním nadzem­ním podlaží nebo v hlavním rozvaděči). Vedení pro výtahy musí být odpojitelná s označením, že jde o přívod k výtahu. Přívod pro napájení výtahů může být do strojovny výtahů veden vý­tahovou šachtou.

Přívody pro požární a evakuační výtahy musí být umístěny uvnitř výtahové šachty, popř. v prostoru odděleném od ostatních elektrických rozvodů požárně dělícími stavebními kon­strukcemi nejméně stejné požární odolnosti, jakou mají konstrukce výtahové šachty.


Poznámka:
Připojení výtahů, zejména evakuačních nebo požárních, musí odpovídat požadavkům ČSN 27 4014:2007, ČSN EN 81-72:2003 a ČSN E N 81-73:2005: nové výtahy musí splňovat poža­davky dle přílohy 1 k nařízení vlády č. 2 7/2003 Sb.

Odbočky k měřicím zařízením (elektroměrům)
Odbočky k elektroměrům jsou vedení (přívody), která odbočují z hlavního domovního vedení pro připojení elektroměrových rozvaděčů nebo rozvodnic, případně vychází přímo z přípojkové skříně, zejména v případech připojení odběrných zařízení rodinných domků. Nejsou-li měřicí zařízení (elektroměry) soustředěny do elektroměrového rozvaděče (jádra) jsou-li např. umístěny u vchodů do bytových jednotek, musí se pro každou bytovou jednotku (pro každého odběratele) zřídit samostatná odbočka z HDV nebo přívod od pří­pojkové skříně. Na tuto odbočku nebo přívod lze připojit více měřicích zařízení (elektroměrů) téhož odběratele - zákazníka, při dodržení zatížitelnosti této odbočky nebo přívodu.

Odbočky k elektroměrům se zřizují jednofázové nebo trojfázové. Jednofázové odbočky lze zřizovat pro odběrná zařízení do maximálního soudobého příkonu 5,5kW. Jednofázové odbočky k elektroměrům musí být rovnoměrně rozděleny, aby byly všechny fáze pokud možno stejně zatěžovány. V ostatních případech musí být odbočky k elektroměrům trojfázové se všemi vodiči proudové soustavy. Pro bytové objekty (do bytových jednotek) se provádějí zásadně trojfázové odbočky.


Odbočky od hlavního domovního vedení k elektroměrům musí být provedeny a uloženy tak, aby byl znemožněn nedovolený odběr a aby bylo možno vodiče bez stavebních zásahů vyměnit. Mohou být provedeny jednožilovými vodiči v elektroinstalačních trubkách, protahovacích liš­tách nebo v dutinách stavebních konstrukcí, popřípadě i kabely.

Odbočuje-li se k elektroměrům v odbočných rozvodnicích, nutno spodní okraj rozvodnice osadit ve výši nejméně 1,8m nad podlahou. Tyto rozvodnice se nesmějí osazovat nad schody. Odbočné rozvodnice musí být upraveny ke spolehlivému zaplombování.

Odbočka k elektroměru se provádí z celistvých vodičů, má být bez krabic a zbytečných ohy­bů. Nelze-li se obejít bez krabic, musí být tyto upraveny k zaplombování jednou plombou a umístěny jen na místech veřejně přístupných. Není dovoleno je zakrýt omítkou apod. Je-li nutno se zřetelem k místním poměrům vést vedení prostorami jiných odběratelů, nutno takové provedení a uložení vedení, aby byl znemožněn nedovolený odběr. Odbočky k elektro­měrům v elektroinstalačních trubkách procházející půdou musí být provedeny v trubkách pan­céřových nebo ocelových s utěsněnými spoji bez krabic.

Odbočka k elektroměru delší než 3m musí být jištěna u hlavního domovního vedení v témže podlaží, kde je elektroměr. Odbočky kratší než 3m, jsou-li uloženy nehořlavě, lze jistit až jis­tičem před elektroměrem namontovaným v elektroměrovém rozvaděči nebo na elektroměrové rozvodnici.

Více o elektrických přípojkách naleznete například v této knize Václava Macháčka!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933