Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Instalační krabice a jejich parametry do roku 1989


Document Actions
Instalační krabice a jejich parametry do roku 1989
Co za konstrukční úpravu musely mít krabice těsné a venkovní a do vlhka? Jaký byl princip testování izolačního odporu? Podle kterých norem se používaly v krabicích šroubové a bezšroubové svorky? Jaká značka měla být u krabic určených pro hořlavý podklad čitelně a trvanlivě vyznačena? Kovové části krabic, jichž se šlo dotknout a na které by se při poruše izolace mohlo dostat nebezpečné dotykové napětí, musely být vodivě spojeny s částí, která byla opatřena ...
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.08.2017
reklama

O konstrukcích starých instalačních krabic bylo kdysi napsáno hodně. Dnes ovšem se špatně dohledávají staré konstrukční informace. Připomeňme si základní data ...

Krabice musely být řešeny tak, aby jejich dodatečná úprava při montáži (vytvoření montážních a vstupních otvorů) byla pomocí vhodného nástroje snadná, rychlá a přesná. Odbočné krabice určené pro montáž svorkovnic musely být uzpůsobeny k jejich upevnění. Nástěnné krabice musely mít dosedací plochu upravenou tak, aby se při upevnění nepoškodily.

Krabice do vlhka, těsné a venkovní musely mít odvodňovací otvor o průměru nejméně 5mm nebo průřezu 20mm2 při šířce nejméně 3mm. Otvor musel být v takovém místě, aby po namontování krabice mohl sloužit svému účelu. Jmenovité napětí krabic bylo 380V nebo 500V. Jmenovitá velikost krabice byla dána podle druhu krabice buď jejími vnitřními, nebo vnějšími rozměry. U krabicových rozvodek byla jmenovitá velikost doplněna o maximální průřez připojitelného vodiče a jmenovitý proud. Materiál krabic a víček musel být takový, aby vyhověl v podmínkách, pro které byly krabice určeny.


Na každé krabici musely být čitelně a trvanlivě vyznačeny tyto údaje:
  • označení výrobce
  • typové označení
  • značka 063 podle ČSN 34 5550 u krabic ověřených pro montáž na hořlavý podklad

Na každém víčku muselo být označení výrobce a typové označení. Značka provedení, popř. krytí podle ČSN 34 5550 musela být umístěna tak, aby byla po montáži krabice s víčkem viditelná. Vstupní otvory musely být u nástěnných krabic umístěny tak, aby zavedené trubky odstupovaly co nejméně od stěny. U zapuštěných krabic musely být otvory pro trubky minimálně 3mm pod horním okrajem krabice. Nástěnné krabice musely mít upevňovací otvory alespoň předlisované, aby je bylo možné upevnit na podklad. Pokud byly ve dnu krabice otvory pro upevňovací šrouby umístěny přímo pod spodkem přístroje, muselo být v krabici provedeno takové opatření, aby nemohlo nastat porušení izolace vodičů o hlavy upevňovacích šroubů. Otvory pro šrouby k upevnění přístrojů měly mít závit M3, u krabic z termoplastů se mohlo použít samořezných šroubů nebo šroubů do plechu průměru 3mm. U krabic pro zapuštěnou montáž bylo vhodné opatřit otvory pro upevnění přístrojů zahloubením pro zápustné šrouby.

Kovové části krabic, jichž se šlo dotknout a na které by se při poruše izolace mohlo dostat nebezpečné dotykové napětí, musely být vodivě spojeny s částí, která byla opatřena ochranou svorkou. Kovové krabice musely mít vnitřní ochrannou svorku pro připojení ochranného vodiče. Nástěnné kovové krabice musely mít navíc vnější ochrannou šroubovou svorku spolehlivě vodivě spojenou s vnitřní ochrannou svorkou. Svým provedením musely tyto svorky odpovídat ČSN 34 0420.

Svorky určené do krabic měly být šroubové podle ČSN 37 0650, bezšroubové podle ČSN 34 0415, pro ploché násuvné spoje podle ČSN 34 0426 nebo bylo možné použít i jiných druhů ověřených svorek. Svorky k připojení vodiče o průřezu větším než 6 mm2 mohly být svorníkové pro připojení vodičů pomocí kabelových ok.

Svorkovnice musely být řešeny tak, aby je bylo možné v krabicích upevnit a vodiče snadno zavést ke svorkám a spolehlivě připojit. Na svorkovnicích musel být uveden maximální průřez připojitelného vodiče, jmenovitý proud a jmenovité napětí.

Víčko krabice
muselo být uzpůsobeno tak, aby po jeho upevnění na krabici bylo dosaženo požadovaného stupně krytí. Sejmutí víčka muselo být možné jen nástrojem. Připevňovací šrouby víčka a případné těsnění musely být zajištěny proti samovolnému vypadnutí.
Splnění uvedených požadavků na provedení se kontrolovalo prohlídkou, popř. měřením vhodnými měřidly.



Krabice a víčka musely být dostatečně pevné, aby odolávaly mechanickému namáhání jak při montáži, tak i v provozu, pro který byly určeny. Mechanická pevnost krabic a víček se ověřovala ve smontovaném stavu zkouškou 311 podle ČSN 34 5613 zkušební paličkou o hmotnosti 150g, která se nechala desetkrát dopadnout na různá místa krabice a víčka z výšky 250mm, nikoliv však na vylamovací otvory. Při zkoušce nesmělo dojít k poškození krabice nebo víčka. Vylamovací stěny vstupních otvorů se zkoušely trnem s kruhovým zaoblením o poloměru 2mm, na který se působí 1 minutu silou 50N.

Krabice a víčka musely odolávat teplotě 70°C. Krabice nebo její části sloužící jako nosiče živých částí musely odolávat teplotě 100°C. Krabice pro zalévání do betonu musely krátkodobě odolávat teplotě do +90°C. Odolnost proti teplu se ověřovala zkouškou 511 podle ČSN 34 5615 při uvedených teplotách po dobu 1 hodiny.
Materiály použité k výrobě krabic a víček musely být odolné proti nadměrnému teplu a hoření. Ověřovaly se zkouškou 525 podle ČSN 34 5615, přičemž teplota žhavé smyčky byla (550±10)°C pro krabice do betonu, (650±10)°C pro krabice a víčka, (850±10)°C pro nosiče živých částí. Krabice a víčka odolné proti šíření plamene se zkoušely podle ČSN 34 5615, zkouška č. 522. Krabice z materiálů nevyhovujících této zkoušce, musely být oranžové barvy nebo opatřeny nápisem MATERIÁL NENÍ SAMOZHÁŠIVÝ.

Krabice a víčka musely odolávat působení vlhka. Odolnost proti vlhku se ověřovala zkouškou 411 podle ČSN 34 5614. Krabice v obyčejném provedení nebo v krytí do IP41 se zkoušely 48 hodin, ostatní krabice 168 hodin. Po zkoušce nesměly být na vzorcích žádné závady, které by vadily jejich správnému používání. Na ocelových částech nesměly být stopy po rzi. Rezavý nádech na hranách a nažloutlé zabarvení, které se dalo setřít, se nepovažovalo za závadu.
Krabice a víčka z izolačních materiálů, kovové krabice s izolačním vyložením a krabicové rozvodky musely mít elektrickou pevnost odpovídající jejich jmenovitému napětí a požadovaný izolační odpor.


Izolační odpor se ověřoval zkouškou 111 podle ČSN 34 5611 bezprostředně po zkoušce ve vlhku. Vzorky se na vnější a vnitřní straně pokryly kovovými fóliemi do vzdálenosti 10mm od krajů a otvorů. Měřilo se pak mezi kovovými fóliemi při napětí 500V. Bezprostředně po měření izolačního odporu se provedla zkouška přiloženým střídavým napětím podle ČSN 34 5611, zkouška 112. Zkušební napětí se přivedlo na kovové fólie na vnitřní a vnější stranu vzorku a udržovalo se po dobu 1 minuty.

Ocelové (litinové) krabice a víčka nebo jejich části (šrouby apod.) musely být spolehlivě chráněny proti korozi. Odolnost proti korozi se ověřovala zkouškou 611 podle ČSN 34 5616.

Části krabic jako těsnicí kroužky, průchodky apod. vyrobené z pryže, PVC nebo jiného materiálu, musely dostatečně odolávat stárnutí. Ověřovaly se zkouškou 622 podle ČSN 34 5616. Vzorky z polyvinylchloridu a podobných materiálů se zkoušely stejným způsobem při teplotě (80±2)°C po dobu 7 dní (168 hodin). Po ochlazení na teplotu místnosti se vzorky prohlédly, zkontroly se, zda nevykazovaly trhliny viditelné pouhým okem, nebyly lepivé a mohly nadále plnit funkci, pro niž byly určeny.

Krabice musely vyhovovat stanovenému stupni krytí a provedení, což se ověřovalo podle ČSN 33 0330.




V čem spatřujete hlavní inovace
v dnešních instalačních krabicích?
Pokud máte své montážní zkušenosti,
podělte se o ně v níže uvedené diskusi!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933