Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Instalace rozvodů nabíjecích stojanů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.07.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Instalace rozvodů nabíjecích stojanů


Instalace rozvodů nabíjecích stojanů
Tento příklad inspekce odhalil velké množství pochybení vůči požadavkům zákonů, technických předpisů a norem: chyběla výchozí revize, kompletní dokumentace, značení atd. Podívejme se tedy detailněji na konkrétní nalezené nedostatky.
Jiří Sluka, ze dne: 16.07.2010

Popis problému:
Předmětem této inspekce bylo posoudit úroveň provedení a bezpečnosti elektrické instalace nabíjecího stojanu, který sloužil pro nabíjení důlních přilbových svítidel (max. 40 ks). Jednotlivé stojany bylo možno navzájem spojovat.

Napájení stojanu bylo provedeno pohyblivým přívodem o délce přibližně 3m. Jistič přívodu zároveň sloužil jako hlavní vypínač, ale nebyl takto označen. Nadproudové jistící prvky pro jednotlivé obvody nebyly dostatečně označeny.

Vrchní plechový kryt stojanu nebyl viditelně opatřen značkou označující elektrické zařízení.

Primární strana transformátorů nebyla jištěna proti nadproudu. Jednalo se o zdroj malého funkčního napětí (FELV). Jelikož se nejedná o bezpečnostní transformátory (s obvody SELV nebo PELV), musí být neživé části zařízení obvodu FELV spojeny s ochranným vodičem vstupního (primárního) obvodu, který je chráněn ochranou automatickým odpojením od zdroje v síti TN.

Vstupní a výstupní vodiče do rozvodnice nebyly dostatečně mechanicky upevněny.

Stojan nebyl opatřen štítkem s potřebnými technickými údaji (jméno výrobce, výrobní číslo, jmenovité napětí, počet fází, kmitočet, jmenovitý proud, krytí IP, certifikační značka shody CE apod.).

Na výrobek nebylo výrobcem vystaveno prohlášení o shodě dle Zákona 22/1997 Sb. Výrobce neměl zpracován "Návod na obsluhu a údržbu". Součástí návodu měl být také podrobný technický popis stojanu. Na kovovém rámu stojanu nikde nebyl "instalován" šroub pro připojení do systému ochranného pospojování, jelikož není vždy zřejmé, kde bude možné se na systém ochranného pospojování připojit, bylo výrobci doporučeno "instalovat" dvě místa připojení (spodní a horní část rámu). Při spojování jednotlivých rámů k sobě bylo nutné použít vějířovité podložky.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.