Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Instalace rozvaděčů příslušejících k transformátorům 22/0,4 kV.


Document Actions
Instalace rozvaděčů příslušejících k transformátorům 22/0,4 kV.
Cílem inspekce bylo posouzení elektrických rozvaděčů, jejichž stav si přímo říkal o závažnou poruchu či nehodu, včetně rizika požáru. I při běžné obsluze hrozila neustále možnost úrazu elektrickým proudem. Ukažme si, kam by rozhodně neměl dospět stav EZ na tomto příkladu z praxe.
Jiří Sluka, ze dne: 17.08.2010
reklama

Popis problému:
Hlavním předmětem inspekce bylo posouzení technického stavu elektrických rozvaděčů příslušejících k transformátorům 22/0,4kV. Tyto transformátory a rozvaděče byly instalovány na několika "lávkách" ve výšce cca 5m nad podlahou v prostoru výrobní haly, kde dochází k poměrně častým otřesům, vzhledem k charakteru výroby. Transformátory a rozvaděče byly na lávkách rozmístěny vždy po dvojicích.

Hlavním důvodem zpracování posudku byl již neúnosný stav stávajících zařízení, která při běžné činnosti (obsluha a údržba) nezaručovala bezpečný provoz.

Elektrické rozvaděče nízkého napětí pro transformátory 22/0,4V nebyly označeny odpovídajícími bezpečnostními tabulkami, které by zaručovali bezpečnost z hlediska obsluhy a údržby, ale také z hlediska přehlednosti a orientace.

Ovládače a vypínače umístěné na dveřích nebo uvnitř elektrických rozvaděčů nebyly dostatečným způsobem označeny, a z praktického hlediska nebylo zřejmé, které obvody jsou aktuálně ovládány a spínány.

K základním manipulacím na rozvodech nízkého napětí patřilo vypnutí a zapnutí hlavních nebo záložních přívodů. Pro tuto manipulaci sloužily stávající výkonové jističe v přívodních polích elektrických rozvaděčů, vzhledem k jejich stáří a opotřebovanosti, byly tyto výkonové jističe mechanicky nespolehlivé a v mnoha případech s nimi nebylo možné manipulovat s nasazenými ochrannými kryty, jelikož je bylo nutné při manipulaci opakovaně seřizovat tak, aby bylo zabezpečeno jejich vypnutí. Z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem lze považovat takovéto postupy za zcela nestandardní a nebezpečné. Zejména v případě zkratu může dojít k ohrožení (popálení) pracovníků údržby spínacím obloukem.

Kabelový kanál, který byl veden pod výrobní halou svým současným uspořádáním nesplňuje požadavky bezpečnostních předpisů, například svým provedením neumožňoval opustit osobami prostor v případě požáru nebo jiného ohrožení. Z hlediska elektrických zařízení nebyly standardním a požadovaným způsobem uloženy kabely na kabelových lávkách, některé kabely ležely mimo těchto lávek a byly vedeny přes ostré hrany kovových konstrukcí.

Osvětlení kabelového kanálu bylo napájeno pouze jedním okruhem a zcela chybělo nouzové únikové osvětlení. V případě výpadku napětí (i na krátký časový úsek) by došlo ke ztrátě ovládacího napětí na cívkách stykačů a nelze bez jejich "resetu", mimo kabelový kanál, znovu osvětlit tento kanál pomocí světelných spínačů.

Protipožární přepážky byly provedeny pomocí těsnících vložek (pytlíků) okolo kabelů. Stávající provedení nezabezpečovalo dostatečným způsobem možnost zamezení šíření požáru v kabelovém prostoru.

Dva rozvaděče nebyly chráněny proti zatečení vody v případě poruchy vodovodního vedení, které je vedeno nad těmito rozvaděči. V protokolu o určení vnějších vlivů nebyla tato skutečnost vůbec zohledněna, a tedy provozovatelem nebyla přijata žádná ochranná opatření pro provoz elektrických zařízení, např. ochrana krytem (příslušná hodnota IP kódu).

Nebyla zpracována dokumentace skutečného provedení. Byly předloženy pouze zprávy o výchozích revizích EZ. Vůbec nebyly předloženy zprávy o pravidelných revizích elektrického zařízení.

Na základě provedené kontroly a prohlídky posuzovaného zařízení bylo zřejmé, že zařízení nebylo provozováno v souladu bezpečnostními pravidly, která musí být uvedena a přesně specifikována v MPBP, který současný provozovatel/zaměstnavatel neměl aktuálně zpracován.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:

  • Zaměstnavatel nevyhodnotil rizika (včetně elektrických rizik), a tedy nepřijal dostatečná technická, organizační a jiná opatření vedoucí k prevenci rizik. Neodpovídá zákonu 262/2006 Sb. (zákoník práce), odst. 5, § 102 odst. 5 a ČSN EN 50110-1 ed.2,
    čl. 3.1.3, 3.1.4.
  • Elektrické rozvaděče nebyly označeny odpovídajícími bezpečnostními tabulkami. Neodpovídá ČSN EN 51110-1 ed.2, čl. 4.5.
  • Chybělo označení ovladačů a vypínačů umístěných na dveřích nebo uvnitř elektrických rozvaděčů. Neodpovídá ČSN EN 51110-1 ed.2, čl.. 5.2.
  • Výkonovými jističe v přívodních polích rozvaděčů měly při běžné činnosti (obsluha/údržba) neustále sejmuty ochranné kryty a hrozila reálná možnost úrazu spínacím elektrickým obloukem. Neodpovídá ČSN EN 60439-1 ed.2, čl. 7.6.2.3.
  • Uložení kabelů v kabelovém kanálu neodpovídá ČSN 332000-5-52, 520.N3.3, čl. 522.8.1.9.
  • Protipožární přepážky v kabelovém kanálu nezabezpečovaly dostatečným způsobem možnost zamezení šíření požáru v kabelovém prostoru. Neodpovídá ČSN 332000-5-52, 527.1.1, 527.2.1.
  • Osvětlení kabelového kanálu bylo napájeno pouze jedním okruhem a chybělo zcela nouzové únikové osvětlení. Neodpovídá ČSN EN 50172, čl. 4.1, čl. 4.3, NV 101/05 Sb., §4, příloha 2, čl. 2.3.1.
  • Dva elektrické rozvaděče transformátorů nebyly dostatečným způsobem chráněny pomocí krytů proti zatečení vody v případě poruchy vodovodního vedení, které je vedeno nad těmito rozvaděči. Neodpovídá ČSN 33 2000-4-481, čl. 481.2.1.
  • Není zpracována odpovídající dokumentace skutečného provedení a nebyly předloženy zprávy o pravidelných revizích elektrického zařízení. Neodpovídá Zákonu 262/2006 Sb. (zákoník práce) a ČSN EN 50110-1 ed.2, čl. 4.7.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933