Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Instalace nad 1kV a mechanické požadavky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.06.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Instalace nad 1kV a mechanické požadavky


Instalace nad 1kV a mechanické požadavky
Co vyžaduje mechanická část projektnu vn instalace? Jaká je například nutno uvažovat zatížení? Například: Zatížení tahem se vypočítá z maximálního tahu vodiče za nejnepříznivějších místních podmínek. V oblastech, kde se může objevit námraza, se musí vzít v úvahu výsledné zatížení ohebných vodičů a tuhých přípojnic a vodičů. Zatížení větrem mohou být velmi rozdílná ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.06.2012


Mechanické požadavky
Zařízení a nosné konstrukce, včetně jejich základů musí odolat očekávaným mechanickým namáháním.
Musí se uvažovat dva druhy zatížení, normální a předpokládaná. V každém z těchto případů zatížení musí být prověřeno několik kombinací, z nichž nejnepříznivější musí být použita ke stanovení mechanické pevnosti stavebních konstrukcí.

V případě normálního zatížení musí být zvažována následující zatížení:


POZNÁMKA 1:
Zde může být nutné uvažovat dočasná namáhání a zatížení, která mohou vzniknout během konstrukčních nebo údržbářských postupů. Specifické zařízení může být ovlivněno cyklickým zatížením (viz normy pro specifická zařízení).

V případě mimořádných zatížení musí být zvažována následující zatížení, zatížení vlastní tíhou a zatížení tahem působící současně s největšími občasnými zatíženími:


POZNÁMKA 2:

V oblastech, kde existuje reálné nebezpečí zemětřesení, musí být ve výjimečném případu zvažováno očekávané namáhání.

Zatížení tahem
Zatížení tahem se vypočítá z maximálního tahu vodiče za nejnepříznivějších místních podmínek. Možné kombinace jsou například:


2) Montážní zatížení
Je zatížení, nejméně 1,0kN v nejkritičtější pozici opěrné stavební konstrukce, kotevního portálu apod.


3) Zatížení námrazou
V oblastech, kde se může objevit námraza, se musí vzít v úvahu výsledné zatížení ohebných vodičů a tuhých přípojnic a vodičů.
Nejsou-li k dispozici místní zkušenosti nebo statistika, je možné uvažovat s tloušťkou námrazy 1mm, 10mm nebo 20mm vycházející z kritéria podle ČSN EN 62271-1. Měrná hmotnost námrazy je uvažována 900kg/m3 podle IEC/TR 60826:1991.


4) Zatížení větrem
Zatížení větrem mohou být velmi rozdílná v závislosti na místních topografických vlivech a výšce stavebních konstrukcích nad okolní zemí.
Musí být uvažován nejnepříznivější směr větru.


5) Spínací síly
Při návrhu stavebních konstrukcí v rozvodně musí být uvažovány spínací síly. Spínací síly musí stanovit výrobce zařízení.


6) Zkratové síly
Pomocí výpočetních metod uvedených v ČSN EN 60865-1 mohou být odhadnuty mechanické účinky zkratového proudu.


7) Ztráta tahu vodiče (odlehčení)
Konstrukce s kotevními izolátorovými řetězci musí být navržena tak, aby odolala ztrátu tahu (odlehčení) vodiče vyplývající z přetržení jednoho izolátoru nebo vodiče pro případ nejnepříznivějšího zatížení. Všeobecně se pro výpočet uvažuje 0ºC bez zatížení námrazou a větrem, u svazkového vodiče se předpokládá přetržení pouze jednoho dílčího vodiče ve svazku.


8) Vibrace
Musí se brát v úvahu vibrace způsobené větrem, elektromagnetickým namáháním a dopravou (např. dočasnou silniční nebo železniční dopravou). Výrobce musí určit odolnost zařízení vůči vibracím.


9) Dimenzování podpěrných stavebních konstrukcí
Dimenzování podpěrných konstrukcí musí být provedeno podle odpovídajících pravidel a norem. Národní předpisy stanoví příslušné bezpečnostní činitele (koeficienty).

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

TEXT Z OBLASTÍ
  • Energetika
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.