Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jaký internet nabízí provozovatelé TKR ?


Document Actions
Článek
Standardy přenosu dat po kabelové televizi a nabídky provozovatelů TKR
Radek Kaisler, ze dne: 4.02.2003
reklama

Standardy přenosu dat po kabelové televizi

 

Snaha o využití rozvodů kabelové televize (CATV) pro obousměrnou datovou komunikaci sahá do druhé poloviny roku 1994.

V listopadu 1994 byla založena pracovní skupina IEEE 802.14 - Cable TV Media Access Control and Physical Protocol Working Group, která se snažila vyvinout příslušný standard.

DOCSIS 1.0 (zkratka z Data Over Cable Service Interface Specification) je standard, který spatřil světlo světa v roce 1997. Je výsledkem vývojářů amerických provozovatelů televizních kabelových rozvodů. Těm se zdál vývoj standardů pracovní skupiny IEEE 802.14 pomalý a neefektivní, proto našli vlastní řešení. Zaměřili se na přenášení dat prostřednictvím sítě internet.

Data jsou v rámci DOCSIS 1.0 odesílána v rámcích proměnné délky podobně jako v lokálních sítích v běžných kancelářích nebo Wi-Fi. DOCSIS se stal vítězem i de iure v dubnu 1998, kdy byl akceptován jako základ doporučení ITU J.112 Mezinárodní telekomunikační unie. 

Standard DOCSIS 1.0 byl provázen jistými "mouchami", které vyplývali ze snahy o rychlé zavedení, levné koncové zařízení, aby se vložené náklady společnostem rychle vrátili. 

Postrádal některé důležité funkce, zéjmena funkce pro zajištění QoS (Quality of Service - zatímco odesílaný e-mail může zlomek sekundy počkat, zpoždění nebo výpadek při telefonování po síti nejsou akceptovatelné a podobně). 

Tyto funkce spolu s některými dalšími byly zařazeny do standardu DOCSIS 1.1.

 

V době zavádění DOCSIS 1.0 na trh přišlo European Cable Modem Consortium se standardem EuroDOCSIS, který vychází z doporučení ITU J.112. Evropský televizní kanál je ovšem širší než americký (8 MHz oproti 6 MHz), a tak je možno v dopředném směru dosáhnout o cca 20 % vyšší přenosové rychlosti. 

DOCSIS ve verzích 1.0 a 1.1 poskytuje podobně jako ADSL větší přenosovou kapacitu sestupně směrem k uživateli (downstream) než od uživatele do světa. Je to celkem logické; pokud například brouzdáme po webu, webový prohlížeč odesílá požadavky na jednotlivé stránky a obrázky, které obsahují mnohem méně dat než odpověď serveru. Asymetričnost přenosové kapacity začne vadit, až když bychom se pokoušeli o rychlou symetrickou komunikaci, třeba při videokonferenci nebo při sdílení souborů v sítích peer-to-peer (KaZaA, Direct Connect, Gnutella, bývalý Napster...).  

 

DOCSIS 2.0 přináší efektivnější využití frekvenčního pásma (od uživatele teoreticky až 30 Mbps). 

Umožňuje přenášet data i po kanálech již využívaných pro přenos televizních programů. 

Díky novým způsobům modulace efektivněji využívajícím frekvenční pásmo lze v jednom vzestupném (směrem od uživatele, upstream) kanálu dosáhnout teoretické rychlosti až 30 megabitů za sekundu.  

Standard DOCSIS 2.0, schválila i Mezinárodní telekomunikační unie jako doporučení ITU J.122. Jeho uvedení na trh se očekává v dubnu letišního roku.


 

Nabídky provozovatelů TKR

 

UPC a.s.

 

Jako první přišla na trh z internetem po "kabelovce" společnost UPC a.s. Obchodní nabídku provází mohutná reklama.

Služba Mistral je připojení k internetu skrze kabelový modem, tedy skrze síť rozvádějící signál kabelové televize.

 

Na obchodní nabídku se můžete podívat zde.

 

Připojení je možné:

Praha: Nové Butovice, Ďáblice, Dejvice, Eden, Folimanka, Groš, Holešovice, Horní Měcholupy, Hostivař, Jižn Město, Kamýk, Krč, Letná, Lužiny, Malešice, Modřany, Novodvorská, Velká Ohrada, Pankrác, Petrovice, Podolí, Praha 1, Praha 2, Skalka, Solidarita, Spořilov, Stodůlky, Vokovice, Vršovice, Zahradní Město, Žižkov.
Brno: Bohunice, Starý Lískovec, Nový Lískovec, Kohoutovice, Bystrc, Komín, Jundrov, Žabovřesky, Řečkovice, Královo Pole, Medlánky, Lesná, Staré Brno a Štýřice.

Na páteřní schema mistralu se můžete podívat zde.

 

 

TESmedia a.s.

 

Telekomunikační síť TESmedia poskytuje vedle distribuce programových nabídek také vysokorychlostní Internet. Tuto službu v současnosti poskytuje v Praze, Kralupech nad Vltavou, Neratovicích, Děčíně a části Meziboří. 

 

Na obchodní nabídku se můžete podívat zde.

 

Počátkem tohoto roku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil fúzi dvou společností Intercable CZ a TESMedia, které z hlediska počtu zásuvek zaujímají druhé a třetí místo na našem trhu hned za UPC. tento měsíc na tiskové konferenci obě firmy oznámily, že chystaná fúze se opravdu uskutečnila. 

Nejzajímavější jsou aktivity TESmedia a Intercable CZ pokud jde o poskytování rychlého Internetu po kabelovce. V tomto ohledu má mnohem větší zkušenosti společnost TESmedia, která má již tisíce zákazníků CATV Internetu a téměř 60 tisíc kabelových zásuvek připravených na poskytování této služby. Do konce letošního roku by mělo být pro Internet připraveno celkem 150 tisíc zásuvek a na konci roku 2004 by jich mělo být celkem asi čtvrt miliónu.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933