Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Inovovaná jednotka Rittal Blue E+ v roce 2018


Document Actions
Inovovaná jednotka Rittal Blue E+ v roce 2018
Dnes víme, že Blue e+ je chladicí jednotka s výrazně vyšší energetickou účinností. K jejímu dosažení využívá patentovanou hybridní technologii. Je kombinací kompresorového chladicího okruhu a tepelné trubice, která zajišťuje pasivní chlazení. Kompresor se tak používá jen v případě, že pasivní chlazení již nestačí. Podstatný vliv na enormní zvýšení účinnosti pak má regulační strategie pro hybridní provoz, který je optimalizován pro energetickou účinnost s částečným zatížením. Rittal letos získal další ocenění za inovaci této jednotky ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.04.2018





Rittal získal Zlatý AMPER za Blue E+. My jednotku Blue E+známe už několik let. Co je na ní nového nám odpověděl Zbyněk Ledvinka.
Zbyněk Ledvinka, Rittal Czech
Jednotka, kterou vidíte za mnou, rozšiřuje výkonovou řadu Blue E+. Doposud jsme měli chladící jednotky od 2kW do 6kW a chladící jednotky byly charakteristické jednotným rozměrem, výškou cca 170cm. Tato chladící jednotka má nižší chladící výkon, 1,6kW a také má menší rozměry. Díky tomu ji můžeme nasazovat na aplikace, kde je menší ztrátový výkon a i na menší skříně. 

Pro uživatele, kteří neznají jednotku Blue E+ jak byste charakterizoval princip zařízení?
Zbyněk Ledvinka, Rittal Czech
Tato jednotka má několik unikátních řešení, první je, že je frekvenčně řízená, respektive kompresor a ventilátory jsou frekvenčně řízené a díky tomu chladící jednotka dodává vždy přesně takový chladící výkon, který je zapotřebí. Udržuje téměř konstantní teplotu s hysterezí 0,2 K a agregáty neběží 100%, čímž dosahujeme významné úspory energie a zároveň nedochází k žádným teplotním výkyvům uvnitř rozvaděčové skříně.

Další unikum je, že chladící jednotka není vybavena jedním chladícím okruhem, ale dvěma. Jeden je aktivní, který má funkci, kterou jsem právě popisoval a druhý chladící okruh využívá principu tepelné trubice. Je to tzv. pasivní odvod ztrátového tepla, který začíná být funkční v případě, že teplota v okolí rozvaděče klesne pod teplotu uvnitř rozvaděče. V takovém případě regulátor utlumí činnost kompresoru a funkční jsou pouze ventilátory. Díky převodu nebo odvodu tepla z rozvaděče a odvodu přes chladivo, dochází ke sdílení do okolí rozvaděče za minimálních energetických nároků. Vždycky u návrhu chlazení je nejlepší návštěva přímo u zákazníka na místě.

Roli pro návrh nehrají pouze ztráty uvnitř rozvaděče, ale také okolní podmínky. Kvalita vzduchu, velikost prostoru, kde je chlazení instalováno, možnosti zákazníka, jaký princip chlazení může použít. Někdy postačí chladit okolním vzduchem, potom je zbytečné navrhovat chladící jednotku. Někdy naopak, i když je okolní vzduch chladnější než uvnitř rozvaděče, tak kvalita ovzduší je taková, že ventilátory nesmíte použít. V takovém případě je lepší přijet přímo na místo, probrat konkrétní podmínky a konkrétní možnosti a na základě toho vybrat vhodný výkon chlazení, ale i vhodnou technologii.

Pokud chcete využít tuto oceněnou jednotku ve svých technologiích, doporučujeme kontaktovat zákaznické oddělení společnosti Rittal.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog chladících jednotek Blue e+

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933