Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Informační modely (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.06.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Informační modely


Informační modely
Významové definice spojené s předměty v rámci návrhu a stádií projektování. Modelování informací. Uspořádání nové třídy ČSN 01 37xx „Dokumentační normy – Průmyslové systémy“
Josef Rýmus, ze dne: 5.06.2007

Významové definice spojené s předměty v rámci návrhu a stádií projektování
Informační modely poskytují strukturu na výměnu nebo sdílení dat mezi CAx-systémy. Tyto informační modely nejsou navrženy proto, aby poskytovaly rozsáhlé významové informace spojené s předměty, o kterých se pojednává v daných pracovních prostředích.

Potřeba oddělených doprovodných norem poskytujících významové definice spojené s takovýmito předměty poskytne vysokou kvalitu dat a umožní automatizované zpracování dat pomocí počítače. Tato oblast však není ještě plně prozkoumána a roste potřeba jejího prozkoumání, aby vzrostla kvalita informací.

Ještě nejsou publikovány žádné normy, ani ještě oficiálně nezačaly projekty. Avšak, počáteční práce je v chodu ve spolupracujících pracovních skupinách s cílem poskytnout specifikace pro předměty, které se v současnosti používají v elektrotechnických instalacích.

Modelování informací
Tato práce je řízena a prováděna ve spolupráci ISO/TC 184/SC4 a IEC TC3. Požadavek odbytišť na účinnou komunikaci mezi rozdílnými CAx systémy (včetně časové komunikace, tj. dlouhodobá archivace) je vysoký, ačkoliv ještě neexistuje společné přijetí faktu, že neexistují jednodušší řešení toho problému, než je přijetí společných informačních modelů. Výše zmíněné informační modely jsou navrženy proto, aby sloužily jako dlouhotrvající transport a nebo nosič sdílející data.

Informační model je také poskytnut pro správu a zachování typů datových prvků v IEC 61360-2 Standard data element types with associated classification scheme for electric components- Part 2: EXPRESS Dictionary schema (stejný model je též dokumentován v ISO 13584-42).

Informační modely jsou také poskytnuty správě metadat pro technické dokumenty v IEC 82045-2 Document management, Part 2: Reference collection of metadata and reference models.

Uspořádání nové třídy ČSN 01 37xx „Dokumentační normy – Průmyslové systémy“
Nárůst nových mezinárodních norem zabývajících se problematikou dokumentů a dokumentace pro průmyslové systémy ovlivnil dosavadní systém třídění ČSN. Jako nápomoc byl v ESiCCO Plzeň vyvinut, předložen a následně akceptován k zařazení do seznamu norem ČSN od r. 1999 návrh uspořádání nové třídy českých technických norem s cílem zavést pro ČSN nový způsob třídění, odvislý od „zaměření“ jednotlivých mezinárodních norem IEC bez ohledu na zavedený systém třídění norem IEC, ale zároveň kompatibilní se strukturou třídění českých technických norem. Úkolem bylo, dosud nikde nezařazené druhy norem, které rovněž nebylo možno jednoznačně přiřadit do stávajícího seznamu norem, dostat mezi (již zavedené) stávající třídy ČSN.

zpracoval: J. Rýmus
 ESiCCO Plzeň

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 23", který lze objednat za cenu 180,-Kč + dobírka.

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.