Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Indukční měřicí přístroje (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.11.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Indukční měřicí přístroje


Indukční měřicí přístroje
Víte v čem spočívá princip indukčního měření? jak vzniká pohybový moment? Pro pochopení vysvětlení vzniku pohybového momentu nám postačí, pokud si uvědomíme vztah pro výpočet velikosti síly působící v magnetickém poli na vodič protékaný proudem ...
Přednášející, ze dne: 29.11.2007

Princip indukčního měřicího ústrojí spočívá v tom, že do otočné části, kterou bývá hliníkový kotouč, se indukují proudy střídavým magnetickým tokem několika elektromagnetů. Vzájemným působením těchto proudů a magnetického pole vzniká pohybový moment.

Otočné ústrojí (kotouč) nemá žádné přívody proudu a proudy se do něho dostanou pouze indukcí střídavých magnetických toků pevných cívek. Podmínkou funkce je tedy napájení střídavým proudem, takže tuto soustavu není možné použít k měření v obvodech stejnosměrného proudu.

Princip indukčního ústrojí s kotoučovým rotorem je zachycen na obrázku. Hliníkový kotouč prochází vzduchovými mezerami dvou elektromagnetů E1 a E2. Pro pochopení vysvětlení vzniku pohybového momentu nám postačí, pokud si uvědomíme vztah pro výpočet velikosti síly působící v magnetickém poli na vodič protékaný proudem (F = B/I).


Princip indukčního ústrojí s kotoučovým rotorem.

TIP:
Literatura na téma "měření"
zde!
Nejobsáhlejší diskuzní fórum na téma "měření" zde!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.