Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: IN-EL: Zákon o bezpečnosti práce a odborná způsobilost v elektrotechnice (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.11.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

IN-EL: Zákon o bezpečnosti práce a odborná způsobilost v elektrotechnice


IN-EL: Zákon o bezpečnosti práce a odborná způsobilost v elektrotechnice
Pro elektrotechnickou veřejnost je tento zákon významný tím, že mimo jiné vytvořil předpoklady k výrazným změnám v oblasti odborné způsobilosti elektrotechniků, kteroužto oblast prozatím upravuje „vousatá“ vyhláška č. 50/1978 Sb.
Jan Lojkásek, ze dne: 20.11.2006

2. Zákon o bezpečnosti práce a odborná způsobilost v elektrotechnice
Pro elektrotechnickou veřejnost je tento zákon významný tím, že mimo jiné vytvořil předpoklady k výrazným změnám v oblasti odborné způsobilosti elektrotechniků, kteroužto oblast prozatím upravuje „vousatá“ vyhláška č. 50/1978 Sb.

V § 11 je totiž uvedeno, že na technických zařízeních, která představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví zaměstnanců, pokud jde o jejich obsluhu, montáž, kontrolu nebo opravy, mohou práce a činnosti samostatně vykonávat a samostatně je obsluhovat jen zvlášť odborně způsobilí zaměstnanci.

Již v prvním návrhu nařízení vlády k provedení některých ustanovení zákona o bezpečnosti práce byla jako technická zařízení, která představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví zaměstnanců, uvedena i elektrická zařízení (dále pak zařízení plynová, tlaková a zdvihací). K tomu je nutno přičíst ustanovení části druhé tohoto zákona (Zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnostech nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy), konkrétně § 12 a 13, které stanoví, že veškerá ustanovení části první tohoto zákona (obsahující i ustanovení o odborné způsobilosti a zvláštní odborné způsobilosti) i některá ustanovení nového zákoníku práce, se týkají právních vztahů při činnostech a poskytování služeb i mimo pracovněprávní vztahy. Aby v tomto, i pro elektrotechniky důležitém ustanovení, bylo úplně jasno, jsou v § 12 zákona o bezpečnosti práce uvedeny subjekty, na které se toto ustanovení vztahuje. Jedná se o:

Tím, že zákon o bezpečnosti práce rozšířil svoji působnost i mimo pracovněprávní vztahy, pominul často uváděný důvod, proč nebylo přijato nařízení vlády k § 132b a zejména k § 134b zákona č. 65/1965 Sb. Tím důvodem bylo právě to, že jakékoliv nařízení vlády (které by se nepochybně muselo týkat i zvláštní odborné způsobilosti zaměstnanců – elektrotechniků) by mělo platnost pouze v oblasti pracovněprávních vztahů. Nyní tedy již takovému kroku nic nebrání a příslušné nařízení vlády by mělo být vydáno tak, aby mělo stejnou účinnost jako zákon o bezpečnosti práce, tedy od 1. 1. 2007 (viz § 21 tohoto zákona).

<<--Předchozí článek ...pokračování... následující článek-->>

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o. - Gorkého 2573, Pardubice - 724 085 644 - info@in-el.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.