Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

IN-EL: Kniha Prozatímní a dočasná elektrická zařízení 2017


Document Actions
IN-EL: Kniha Prozatímní a dočasná elektrická zařízení 2017
Jen na pár dnů, pak se to zapojí správně ... oznámil chlapík s velkým břichem a natáhl jistič. Následky podobných výroků již mnozí známe. Z původně dočasných záměrů se v některých případech stává běžně užívané zařízení. A pokud nejde o pravidelně revidovaný provoz, může se taková instalace stát příčinou budoucích problémů. Ten, kdo řeší provizorní a dočasná připojení se bude zajímat o způsob jak to provést bezpečně a v souladu s doporučením platných norem ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.08.2017


Dočasná zapojení elektroinstalačních obvodů se dějí každý den, stejně tak se každý den nedodržuje některá ze zásad, která se pojí s pravidly prozatímních elektrických zařízení. Tvrzení, která v takové souvislosti slýcháváme, zní asi takto: "Vždyť je to na chvíli, pouze dočasně ...". Nezřídka se také stává, že se zmiňovaná dočasnost, přemění v trvalý provoz na několik měsíců, dokonce let.

Vydavatelství odborné literatury IN-EL vydává k této problematice knihu právníka Zbyňka Urbana ...

 

Pokud se podíváme do elektrotechnické historie, je na dočasná elektrická zařízení pamatováno téměř od nepaměti. Vlastně v počátcích elektrifikace bylo nutné na elektroinstalace dbát ještě více než dnes, protože bezpečnostní provedení nebyla příliš rozvinuta.

Dnes, v době digitalizace existuje mnoho kontrolních mechanismů, ovšem dodržovat bezpečnostní zásady je stále základ. V této publikaci se dozvíme o silnoproudých zařízeních staveniště, připojení a napájení staveniště, elektrických přípojkách PEZ, vypínání PEZ v době mimo provoz, vypínání a jištění PEZ, provedení PEZ staveniště, napájení staveniště z náhradního zdroje, elektrická vedení PEZ na staveništi, napájení PEZ pohyblivými přívody, ochrana před úrazem PEZ na staveništi, osvětlení staveniště, rozvaděče a rozvodnice PEZ, hlavní vypínač, spínače PEZ, přechodné připojování budov na vedení PEZ, ochrana PEZ před atmosférickou elektřinou, světelné obvody PEZ na výstavách, přehlídkách, zřizování PEZ pro filmování a televizní přenosy, poutích a podobných zábavních podnicích ...


Pro větší náhled kliknout!


Existuje mnoho variant prozatímních řešení, ale vybrat to správné vyžaduje více vědomostí než se spolehát pouze na svou intuici. Kromě praktických dovedností je vhodné si také uvědomit právní odpovědnost. A v této publikaci je podáno obojí. Asi by tuto knihu měl přečíst každý i v případě běžného spotřebitele. Po přečtení čtenář snadno vyhodnotí, zda je schopen PEZ připojovat nebo mu znalosti nedostačují a celou agendu svěří jinému odborníku.

Pro větší náhled kliknout!


V knize jsou autorem vyjmenovány možné případy PEZ, komentovány a doplněny o návaznosti na právní dokumenty. Očekávejte tedy text s uvedenými odkazy na zákony, vyhlášky a související ČSN.

Pro větší náhled kliknout!


Příručka zřejmě osloví nejen projektanty, kteří plánují nové stavby, ale i ty, kteří se operativně musí rozhodovat přímo na stavbách. Samozřejmě by byla kniha poučná i pro spotřebitele, ovšem v tomto ohledu si nedělám iluze. Snad už proto, že legislativní odkazy umí při četbě spontánně dekódovat zasvěcený odborník.


Autor publikace Zbyněk Urban, je renomovaný odborník s bohatými zkušenostmi v elektrotechnice.
Publikaci získáte zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933