Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie

Bezpečnostní předpisy pro elektrická zařízení

  • 24.03.2003
Bezpečnostní předpisy pro elektrická zařízení
Co předepisuje ČSN 33 1310? Víte jak musí být napájena zařízení obsluhovaná laiky? Co musí být s takovým zařízením dodáváno? Jak mají být umístěna výstražná upozornění a co mají vše obsahovat?

Základní jednotky v elektrotechnice

  • 21.03.2003
Základní jednotky v elektrotechnice
Pro zopakování....... co jsou základní jednotky? A jednotky druhotné? V které normě jsou uvedeny veličiny a jednotky v elektrotechnice? Zde naleznete některé užitečné porovnávací tabulky veličin.

Atmosférická energie (základní pojmy 18.)

  • 17.03.2003
Atmosférická energie (základní pojmy 18.)
Teorii o vzniku atmosférické energii je víc než dost, ovšem...! Jak vlastně vzniká blesk? Víte kolik různých druhů blesků rozeznáváme? Co je to Eliášův oheň? K čemu je hromosvod?

Elektrostatické náboje a jejich pole (základní pojmy 17.)

  • 13.03.2003
Elektrostatické náboje a jejich pole (základní pojmy 17.)
Co je základním principem elektrostatického náboje? Jaké musí být splněny podmínky pro jeho vznik? Jak lze odstraňovat elektrostatické náboje?

Bludné proudy (základní pojmy 16.)

  • 10.03.2003
Bludné proudy (základní pojmy 16.)
Víte, co bývá zdrojem bludných proudů? Kdy se upravuje vedení? Jak se volí vhodná trasa. Jak je oddálena trasa kabelů od trasy trakce? Jak velký má být dotykový povrch v místě styku?

Elektrická zařízení pracující ve ztížených klimatických podmínkách.

  • 6.03.2003
Elektrická zařízení pracující ve ztížených klimatických podmínkách.
Norma se vztahuje pro navrhování , konstrukci, výrobu a provoz elektrických zařízení určených pro práci ve ztížených klimatických podmínkách. ČSN 33 2350 Schválená 10/82 s účinností 12/83

Rozvaděče, (8.) ...zvláštní požadavky

  • 4.03.2003
Rozvaděče, (8.) ...zvláštní požadavky
K čemu má být použita kabelová rozvodná skříň? Čemu musí odolávat izolační materiály použité pro kryty, přepážky a jiné izolační části. Jak mají být konstruováno uzemnění a zkratovací prostředky u CDC?

Třídy tepelné odolnosti elektrické izolace

  • 3.03.2003
Třídy tepelné odolnosti elektrické izolace
Znáte systém teplotních tříd? Na čem všem závisí životnost izolace? Jaké definice se používají k posouzení? Kdo může rozhodnout o tom, které zkoušky u jednoduchých zařízení budou provedeny? ČSN 33 0250 Schválena 12/88 s účinností 1/90.

Připojování elektrických strojů a pohonů s elektromotory

  • 27.02.2003
Připojování elektrických strojů a pohonů s elektromotory
Kdy je povoleno připojovat motor přímo na venkovní vedení? Znáte základní požadavky na elektrické stroje a pohony, způsoby připojení stejnosměrných motorů? Víte kolik musí motor dosáhnout v poloze do hvězdy nebo na prvním stupni transformátoru otáček?

Rozvaděče, (7.) ...nutné uvést pokyny pro instalaci

  • 25.02.2003
Rozvaděče, (7.) ...nutné uvést pokyny pro instalaci
Znáte normu, která platí pro typově zkoušené rozvaděče na staveništích? Jaké musí být splněny podmínky pokud je kryt staveništního rozvaděče použit jako část ochranného obvodu? Kolik může být připojeno k jednomu proudovému chrániči zásuvek?

Rozvaděče, (6.) ...a laická obsluha

  • 21.02.2003
Rozvaděče, (6.) ...a laická obsluha
Víte co není dovoleno v rozvaděčích určených pro instalace v místech přístupných laické obsluze? Jaký musí být počet svorek pro připojení vyvedených středních vodičů? Čemu musí vyhovět kryty rozvodnic? Jaká kontrola byla doplněna do typových zkoušek?

Rozvaděče, (5.) ...přípojnicový rozvod

  • 18.02.2003
Rozvaděče, (5.) ...přípojnicový rozvod
Je přípojnicový rozvod rozvaděč? Jako co se mají navrhovat přípojnicové rozvody? Která ověření zahrnují typové zkoušky? Viz. ČSN EN 60 439-2 Zvláštní požadavky na přípojnicový rozvod Vydání 3/96

Rozvaděče, (4.) ...zajištění ochrany

  • 13.02.2003
Rozvaděče, (4.) ...zajištění ochrany
Jaké musí být splněny požadavky pro zajištění ochrany před nebezpečným dotykem neživých částí izolací? Co musí mít každý pól zkratového jistícího přístroje u rozvaděčů určených pro IT soustavy.

Rozvaděče, (3.) ...oteplení rozvaděče

  • 11.02.2003
Rozvaděče, (3.) ...oteplení rozvaděče
Jak může být zajištěna v rozvaděči ochrana před dotykem živých částí? Co nesmí obsahovat ochranný obvod uvnitř rozvaděče? Jaký je minimální průřez vodiče PEN? Musí být izolovaný?

Rozvaděče, (2.) ...nutné uvést pokyny pro instalaci

  • 7.02.2003
Rozvaděče, (2.) ...nutné uvést pokyny pro instalaci
Co musí výrobce uvést v průvodní dokumentaci? Kdy se musí vhodným opatřením zabránit škodlivé kondenzaci uvnitř rozvaděče. S kterými normami má být krytí rozvaděčů?
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933