Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty

PHXC: Jiří Prchal o praktickém projektování

  • 23.09.2014
PHXC: Jiří Prchal o praktickém projektování
Jaký program používá firma Phoenix Contact na definování bezpečnosti? Na co všechno se dá využít a jak funguje? O tom přednášel zástupce firmy Jiří Prchal. Proč používat řídící logiku s PLC od Phoenix Contact? Jak se provádí konfigurace systému a jak integrace se systémy SIEMENS? A jak programovat programovatelná relátka? Odpovědi na tyto otázky a další informace o nástrojích firmy Phoenix Contact se dozvíte z článku s videem.

PHXC: Edmund Pantůček o praktickém projektování

  • 26.08.2014
PHXC: Edmund Pantůček o praktickém projektování
PHOENIX CONTACT nedělá jenom výrobky, jako jsou svorky nebo materiál k instalaci do skříní, ale nabízí i řešení a spolupráci. O tom byla přednáška Edmunda Pantůčka. Jak se změnila struktura této firmy? Co je CLIP PROJECT, PROJECT+ nebo k čemu slouží software CONFIG+? Co umožňuje PC WORX? Jak se provádí vizualizace a jak funguje síťová diagnostika DIAG+? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v článku v videem.

Zatížení nulového vodiče

  • 25.07.2014
Zatížení nulového vodiče
Fyzikální zákony vyžadují, aby součet všech proudů – přicházejících a odcházejících v daném místě byl v každém okamžiku rovný nule. Proudy třetí harmonické složky přitékající všemi třemi fázovými vodiči do místa spotřeby mají podobný průběh, což znamená, že se v místě spotřeby sčítají. Jejich součet proto musí být z místa spotřeby odveden. K tomu slouží nulový vodič.

Jak dimenzovat vedení vzhledem k vyšším harmonickým ...

  • 18.07.2014
Jak dimenzovat vedení vzhledem k vyšším harmonickým ...
Harmonické frekvence nemusí být nutně neviditelným strašákem! Podívejme se, která norma hovoří o elektromagnetické kompatibilitě. Kterým spotřebičům přiřadíte kterou třídu? Jak je možno zbavit se třetí harmonické? Pokud vás napadlo, že je možno rozkládat průběhy proudů a napětí ještě jiným způsobem než na jejich harmonické složky, nejste daleko od pravdy.

Problematika rozvaděčů provozovanými laiky

  • 20.06.2014
Problematika rozvaděčů provozovanými laiky
Máte přehled o normách, které se zabývají problematikou rozvaděčů? Jak má být provedeno značení rozvaděčů? Z kterých norem vyplývá základní ověřování? Umíte vyjmenovat typy odolností rozvaděčů? Rozvaděče mohou mít přirozené chlazení a nebo aktivní chlazení. Jsou-li pro zajištění náležitého chlazení potřebná na místě instalace zvláštní opatření, musí výrobce rozvaděče dodat nezbytné informace, např. uvedení potřebných vzdáleností mezi částmi, které by mohli bránit rozptylu tepla nebo samy ...

Systém nosných ramen Rittal CP 60/120/180 pro rozhraní člověk-stroj

  • 28.05.2014
Systém nosných ramen Rittal CP 60/120/180 pro rozhraní člověk-stroj
Zabýváte se konstrukcí strojů? Systémy nosných ramen umožňují snadné a přesné otáčení, jakož i zvedání a vychýlení ovládacího panelu. Tím je obsluha stroje kdykoliv „v naprostém obraze“ a má kontrolu nad strojem nebo zařízením. Rittal v podobě systémové stavebnice pro rozhraní člověk-stroj nabízí velice zajímavé bezpečné řešení do různých administrativních a průmyslových prostor. Podrobnosti sledujte v tomto článku Leoše Blažka ...

Ochrana průmyslu před přepětím v bodech

  • 21.05.2014
Ochrana průmyslu před přepětím v bodech
Uvažujete o ochraně před bleskem a přepětím průmyslového objektu? Prvním krokem by mělo být vyhodnocení možných rizik. Následuje výběr zóny ochrany před bleskem a správné dimenzování předjištění. Je nutno také uvažovat ochranu datových vedení a zařízení. Seznamte se s celým postupem Jiřího Kutáče, který shrnuje v bodech základní aspekty při uvažování o ochraně před bleskem a přepětím v průmyslových prostředích právě v tomto článku!

Novinky EPLAN verze 2.3 roku 2014

  • 19.05.2014
Novinky EPLAN verze 2.3 roku 2014
Pomáhá vám EPLAN v praxi? Co vše je ve verzi 2.3 nové. A které body zazněly? Instalace softwaru EPLAN 2.3. Instalace české nápovědy. Aktualizace projektů v EPLANu 2.3. Změny v uživatelském rozhraní. Nové tabulkové zpracování. Nastavení parametrů, fulltextové vyhledávání. Změny v grafickém zobrazování. Aktualizace navigátorů při otevření. Zpracování projektu s ohledem na licenci. Změny v revizích. Změny u částečných svorek. Aktualizace artiklových databází. Ukázka ze semináře EPLANu 2014 v tomto článku.

ARKYS: Aleš Měřínský o novém software

  • 2.04.2014
ARKYS: Aleš Měřínský o novém software
Poslechněte si rozhovor s ředitelem české firmy vyrábějící drátěné úložné systémy Merkur2. Aleš Měřínský popisuje praktickou pomůcku, která umožňuje přesně specifikovat plánované kabelové trasy. Tato pomůcka je o to zajímavější, že pracuje jako webová aplikace. Jediné co potřebujete je standatdní konektivita na internet a rychlá registrace. Více informací sledujte v tomto vydání.

KOPOS: Rekonstrukce elektrických a sdělovacích rozvodů v panelových domech a bytech

  • 17.03.2014
KOPOS: Rekonstrukce elektrických a sdělovacích rozvodů  v panelových domech a bytech
KOPOS KOLÍN vyrábí široký sortiment elektroinstalačního úložného materiálu, který je vhodný pro rekonstrukce elektrorozvodů v panelových domech a bytech. V sortimentu nechybějí elektroinstalační krabice pod omítku a do dutých stěn, rozvodné krabice, elektroinstalační lišty různých druhů a rozměrů, parapetní kanály, ohebné trubky i ocelové trubky. Jakým způsobem se správně provádí rekonstrukce elektrických rozvodů pomocí těchto produktů?

RITTAL: Výroba rozvaděčů podle nové ČSN EN 61439

  • 3.03.2014
RITTAL: Výroba rozvaděčů podle nové ČSN EN 61439
Víte jak se postavit k nové normě ČSN EN 61439, která upravuje výrobu rozvaděčů nízkého napěí? Rittal jako lídr ve výrobě rozvaděčových skříní přichází s malou technickou knihou, která svým obsahem ne jednomu elektrotechnikovi napoví, co vše je potřeba k souladu s uvedeným normativním doporučením. Co v této publikaci naleznete? Sledujte krátkou recenzi s ukázkami ...

Projektování elektrotechnického díla s ohledem na Stavební zákon č. 183/2006 Sb.

  • 7.02.2014
Projektování elektrotechnického díla s ohledem na Stavební zákon č. 183/2006 Sb.
Které nejčastěji se vyskytující činnosti na zařízeních elektrizační soustavy nevyžadují stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu? Projektovat znamená vytýčit směr instalace pro mnoho následných profesí. Ty se budou následně řídit právě vaším návrhem. A víte jak je to s dokumentací skutečného provedení stavby? Podrobný soupis podmínek ze Stavebního zákona č. 183/2006 Sb. naleznete v tomto článku.

Slabosilnoproudý tým v projektové dokumentaci #3

  • 30.12.2013
Slabosilnoproudý tým v projektové dokumentaci #3
Podle které normy se řeší zásady provádění vedení informačních technologií ve venkovním prostředí? Jaké jsou minimální vzdálenost mezi sloupy různých vedení? Které zásady při provádění nosných tras a ukládání vedení je nutno dodržovat? Jaké jsou minimální vzdálenosti podzemních kabelů při křížení? Z uvedené přednášky vyplývá, že koordinace mezi silnoproudařem a slaboproudařem je hlavně o ochraně slaboproudých rozvodů před silnoproudými ...

Slabosilnoproudý tým v projektové dokumentaci #2

  • 20.12.2013
Slabosilnoproudý tým v projektové dokumentaci #2
Proč je takový rozdíl v chápání ochrany před bleskem mezi silnoproudařem a slaboproudařem? Proč je ochrana před bleskem tak nepopulární a většinou odborné veřejnosti tak démonizována nebo přinejmenším zkreslována? Kdy zažijeme zvolání typu: "„Pane silnoproudaři, v objektu bude velké množství důležité a drahé elektroniky, pomohl byste mi s návrhem komplexní ochrany proti blesku a přepětí, resp. rád bych se také zapojil? Dáme to společně dohromady?"

Působnost autorizovaných osob

  • 19.12.2013
Působnost autorizovaných osob
Co je projektant povinen, není-li způsobilý některou část projektové dokumentace zpracovat sám? Co všechno je autorizovaný technik oprávněn vykonávat? Kým mohou být zpracovány dílčí části projektové dokumentace stavby? Který § autorizačního zákona vymezuje působnost autorizovaného inženýra? Zač odpovídá zaměstnanec, je-li autorizovanou osobou zaměstnánou ve firmě? Odpovědnost autorizované osoby trvá i v případě, že jednala na přímý příkaz majitele firmy či nadřízeného. Postavení autorizované osoby se doporučuje z tohoto hlediska upravit speciálně v pracovní smlouvě, která musí obsahovat ...
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933