Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

IN-EL: Příručka pro zkoušky projektantů elektrických instalací


Document Actions
IN-EL: Příručka pro zkoušky projektantů elektrických instalací
Chcete se stát projektantem elektrických zařízení a instalací? Ač si to spotřebitelé nemyslí, vše by mělo začínat právě touto profesí. Odborník by měl být tvůrcem nadčasových výsledků, které budou bezpečné a funkční desítky let po uvedení do provozu. K takovému výkonu však potřebuje hodně informací a použitelných znalostí. Ty základní se dají samozřejmě dohledat v k tomu zaměřené literatuře. Karel Dvořáček aktualizoval publikaci již potřetí. Co příručka skrývá?
Igor Nováček, ze dne: 31.05.2018
reklama


Po dlouhá léta byl projektant a revizní technik spojen vyhláškou 50/1978 Sb. Dnes se čím dál častěji hovoří o tomto profesním rozpojení, kdy má projektant zůstat v péči výlučně ČKAITu (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě). Mezitím co u školení a přezkoušení z vyhlášky padesát si projektanti a revizní technici efektivně vyměňovali zkušenosti, to samé nelze tvrdit v případě sbírání bodů pro ČKAIT. 



Projektant potřebuje znalosti teoretické elektrotechniky odpovídající minimálně střednímu odbornému elektrotechnickému vzdělání, základní elektrotechnické předpisy a dobře se v nich orientovat a zároveň sledovat
jejich vývoj, zákony, vyhlášky a vládní nařízení, které se problematiky návrhu elektrických rozvodů dotýkají, a sledovat jejich změny, zkušenosti získané při zpracovávání projektů jako člen týmu, případně i jako realizátor (člen realizačního týmu) elektromontážních prací ...


Pro větší náhled kliknout!

Co v knize nalezneme?
Uvádím pouze názvy kapitol a to pro představu. Profese dnešního projektanta podléhá známému "učit se" snad ještě více, než tomu bylo kdysi. A nejsem si jistý, že by nám to možnost něco "vygooglit" vždy usnadnila.
  • projekt, projektování
  • základní požadavky vyplývající ze stavebního zákona a navazujících vyhlášek na elektrické rozvody
  • možnosti a podmínky zjištění dodávky elektřiny
  • ochranná pásma elektrizační soustavy
  • základní podmínky pro projektování telekomunikačního zařízení a elektronických komunikací
  • vnější vlivy a zásady při jejich určování
  • základní požadavky na bezpečnost elektrických rozvodů
  • provedení elektrických rozvodů v objektech pro bydlení, administrativních a obdobných budovách
  • umělé osvětlení v objektech pro bydlení a v administrativních budovách
  • projektová dokumentace
  • legislativní předpisy a technické normy


Z mého pohledu jde o velice dobrý informační materiál, který dává jasně najevo, co musí projektant vědět, ne-li minimálně tušit. I když se v této branži pohybuji již vice než čtvrt století, recence mne přinutila obsah pečlivě projít a oživit si to, co jsem zaručeně věděl a dnes už ne. :-) Kontrolní otázky k jednotlivým kapitolám simulují dotaz kladený na mne ať již klientem, kontrolním orgánem nebo i samotnou situací v mé praxi.


Proti minulé době mi připadá, že profese projektanta silně ztrácí. Stárneme a mladých na dohled nevidět. Samozřejmě, že mladí projektanti existují a často mají tolik práce, že se někde ukazovat se jim prostě do pracovního kalendáře nevejde. Tato kniha se mi líbí a jsem rád, že dochází k aktualizacím.
Teorie ovšem není všechno. Mě osobně nejvíce pomáhají diskuse.elektrika.cz, kde se často rozebírá opravdu každý detail.
Pokud vás kniha zaujala, máte možnost si vybrat variant papírového a elektronického provedení zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933