Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Impulzní generátory (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.07.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Impulzní generátory


Impulzní generátory
K čemu jsou určeny impulzní generátory? K jakým činnostem je můžeme používat? Jaký rozsah frekvencí impulzní generátory mají? Z jakých částí se skládají a co tyto části zajišťují? Odpovědí se vám dostane zde ...
Přednášející, ze dne: 28.07.2010

Impulzní generátory jsou určeny ke generování impulzů s danou periodou a šířkou impulzu. Lze je použít pro vývoj a testování číslicových obvodů, kde je nutné generování posloupnosti impulzů, nebo jako základní prvek pro modulování signálu. Rozsah frekvencí standardních impulzních generátorů je od desítek mHz až do stovek MHz. Šířku pulzů lze měnit v rozsahu od desítek nanosekund až do desítek sekund.

Impulzní generátor se skládá ze dvou monostabilních klopných obvodů, které zajišťují časové zpoždění mezi jednotlivými impulzy a šířku impulzů. Tyto klopné obvody jsou periodicky řízeny stabilním klopným obvodem, nebo vnějším periodickým signálem. Impulzní generátor obsahuje invertor, který umožňuje invertování generovaného impulzního signálu.

Mezi špičkové impulzní generátory lze zařadit např. přístroj LeCroy 9200, který je schopen generovat pulzy s šířkou až do 2ns a frekvence opakování pulzů až 250MHz.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.