Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: IKEA: Podlouhlé, barevné zásuvkové pole (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.10.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

IKEA: Podlouhlé, barevné zásuvkové pole


IKEA: Podlouhlé, barevné zásuvkové pole
POZOR! Podívejme se na stav prodlužovacího přívodu se zásuvkovým polem designu styl IKEA. Doba, kdy již technik se svým pragmatickým přístupem k předmětům přestává být tím rozhodujícím činitelem, který nakupuje části elektroinstalace, je pryč. Co však nastane, pokud se poruší rovnováha mezi hezkým a bezpečným?
Igor Nováček, ze dne: 16.10.2009


Design začal útočit na naše smysly v elektrotechnice!
Nastala doba, kdy již technik se svým pragmatickým přístupem k předmětům přestává být tím rozhodujícím činitelem, který nakupuje části elektroinstalace.

Povšimněme si, že v oblasti osvětlování nebo ovládání se designéři utkávají již dávno.

A tak se dá zcela logicky předpokládat, že i u takových zařízení, jako jsou prodlužovací přívody, se bude něco dít. Jednak technicky vyvíjet v této oblasti již není téměř co a pak když se podíváme na doposud nabízená provedení "prodlužek", tak mnozí uznají, že se designem často hodí do dílny.

Při návštěvě švédského dodavatele IKEA může návštěvník nalézt opravdu mnoho designově zajímavých i dost šílených variací. Ovšem u elektroinstalačních komponent se často vůbec neuvažují.

První dojmy ...
...
bytelné provedení, dětská pojistka, protiskluzová guma, fázový vodič vlevo, bezúdržbové provedení, u kterého se opravy nepředpokládají.

Udělali jsme si malou anketu návštěvníků v IKEA. Ptali jsme se, proč chodí pořizovat doplňky zrovna sem a jak často. Pokud máme být struční, pak jednoduše pro široký výběr, inspiraci a dobrý výkon/cena.

Pokud se podíváme na provedení výše zobrazeného prodloužení, pak již na první pohled je patrné, že se nejedná o úspornou variantu k dosažení co nejnižší ceny. Barevná provedení byla modrá a oranžová, což odpovídá stylu IKEA.

A tak i když je mi jasné, že tento styl nemusí vždy ladit každému oku, můžeme být potěšení, že se něco děje. A že v budoucnu nebude jediná "socialistická bílá" varianta. Asijskou výrobu garantuje značka IKEA a dodává za cenu cca 150Kč.

Výsledek po třech letech používání ...
Uvedené zásuvkové pole se postupně rozpadal, a to běžným používáním. První, co přestalo spolehlivě fungovat, byly clonky (dětská ochrana). U jednoho z námi testovaných polí se uvnitř uvolnila jedna ze sběrnic. Proto je náš závěrečný verdikt jasný. Elektrotechnická zařízení orientovaná především na design (na úkor technických vlastností) mohou být jako v tomto případě nebezpečná.

A IKEA?
Uvedený produkt stáhla z prodeje a těm, kteří si uschovali účtenku vrátila peníze.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.