Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Normalizace

AVÍZO: Rozdíly v představě o ochraně před elektrickým obloukem v EU a USA

  • 18.02.2019
AVÍZO: Rozdíly v představě o ochraně před elektrickým obloukem v EU a USA
Možná by nikoho nenapadlo, že se podobně jako národní zvyky i pravidla technických norem přesouvají z kontinentu na kontinent díky zahraničním pracovníkům a společnostem. Majitelé zahraničních firem pečují o ekonomiku své činnosti jak jsou zvyklí a podobně i jejich vedoucí pracovníci se drží ověřených standardů práce. A tak v různých zemích světa dochází k různým úpravám tak, aby se dosáhlo oboustranné shody. Přednáška Pavla Nováka popisuje rozdíly v představě o ochraně před elektrických obloukem v Evropě a Americe. Velice dobré srovnání pro ty, kteří mají s tímto fyzikálním jevem pracovně něco společného ...

Hromosvod nebo bleskosvod, jak je to správně?

  • 12.11.2018
Hromosvod nebo bleskosvod, jak je to správně?
Zvyk je železná košile, říkávala babička. Ovšem výrazy elektrotechnika by neměly pramenit z pouhého zvyku, aniž by tušil, zda je vyslovovaný termín ten správný pro vsazení do myšlenkového sdělení. Mezi odborníky se často setkáváme s nesprávným výběrem nebo vyslovováním odborných výrazů. Existuje mnoho odborných synonym a homonym. Některá mohou být v odborných textech nekonfliktní, jiná naopak ano. V tomto článku se pokusím objasnit, proč se ve své praxi přikláním výrazu "hromosvod". A co vy ostatní? Následujete zvyk nebo máte své zdůvodnění?

Fenomén Michal Kříž a IN-EL

  • 22.02.2017
Fenomén Michal Kříž a IN-EL
Michala Kříže není třeba elektrotechnikům nijak dlouho představovat. Je neodmyslitelně spjatý s technickou normalizací, ale také s odborným vzděláváním v oboru. Dokáže zodpovědět snad jakýkoliv elektrotechnický dotaz. Původně studoval výrobu a rozvod na FEL ČVUT, poté měl namířeno do výzkumu, ale souběhem okolností skončil na Úřadě pro normalizaci. Co dalšího nám o sobě prozradil?

Judikáty v ČR a elektrotechnika

  • 20.07.2016
Judikáty v ČR a elektrotechnika
Judikát v širším slova smyslu znamená soudní rozhodnutí, vždy by měl být jakýmsi vodítkem v dané konkrétní věci pro vyšší soud. Abychom měli určitou hierarchii, máme zde publikaci judikátů, což vede k právní jistotě - je tedy možné předvídat rozhodnutí soudu. Jak je to s judikáty a českými technickými normami? Poslechněte si výklad odborníka z Unie soudních znalců.

Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?

  • 28.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?
Zřízení či nezřízení ochrany před bleskem nezávisí na subjektivních dojmech. K rozhodnutí existuje objektivní nástroj a tím je analýza rizika. Stavební zákon přitom jasně říká, že na všechny činnosti, na které člověk sám nestačí, má mít najatého odborníka. První kroky každého laika by proto měly směřovat k autorizovanému odborníkovi.

Požadavky na prodlužovací přívody podle převzaté mezinárodní normy IEC 60884-2-7+A1

  • 24.12.2015
Požadavky na prodlužovací přívody podle převzaté mezinárodní normy IEC 60884-2-7+A1
Jedním z běžně používaných elektrických předmětů, a to jak v domácnostech, tak v pracovním procesu, jsou pohyblivé prodlužovací přívody pro připojení elektrických spotřebičů, různého elektrického nářadí a obdobných zařízení nízkého napětí k pevnému rozvodu elektrické energie. Bezpečnostní požadavky nejen na prodlužovací přívody, ale i na ostatní druhy pohyblivých přívodů a šňůrová vedení stanovovala a dosud stanovuje česká technická norma ČSN 34 0350 ed. 2 Bezpečnostní požadavky na pohyblivé přívody a šňůrová vedení vydaná v listopadu 2009.

Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?

  • 16.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?
Hrozí realizátorovi aktivního hromosvodu dodatečně nějaký postih? Tuto otázku jsme položili odborníkovi na ochranu před bleskem a přepětím Janu Hájkovi. Ve většině případů v České republice zaplatil selhání ochrany prostřednictvím aktivního hromosvodu majitel objektu. Jak je to s platností norem a ochranou před bleskem u veřejných zakázek? A jak přistupují úředníci k nahlášení špatného provedení hromosvodu?

Šokující výpovědi Jana Hájka #8: Pravda o STN 34 1398

  • 30.11.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #8: Pravda o STN 34 1398
Slovenská norma STN 34 1398 zaměřená na ochranu před účinky blesku a aktivní hromosvody je špatný vtip. Podle této normy mají materiály úplně jiné izolační vlastnosti, než vyplývá ze všech vědeckých prací. A to není zdaleka vše. Co si o této normě, která až nyní prochází připomínkování ze strany odborné veřejnosti, myslí odborník na ochranu před bleskem a přepětím Jan Hájek?

Jaký význam mají technické normy?

  • 3.11.2015
Jaký význam mají technické normy?
Mají technické normy skutečný praktický význam nebo se jedná jen o výmysly úředníků? Tuto otázku jsme na výstavě Sonepar 2015 položili Wolfgangovi Marksovi ze společnosti Hromosvodní technika M.P. Normativní řešení podle něj nabízí minimální hodnotu spolehlivosti a jakosti řešení problému. Dodržet normu je tedy tím minimem, které musíme udělat pro bezpečnost daného řešení.

Šokující výpovědi Jana Hájka #3: Jak revidovat hromosvod, který je podle ČSN 34 1390?

  • 7.08.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #3: Jak revidovat hromosvod, který je podle ČSN 34 1390?
Jak revidovat hromosvod, který byl instalován podle již neplatné normy? Podle Jana Hájka by se jakákoliv aplikace měla posuzovat na základě aktuálně platných norem. Druhou možností je aplikaci soudit dle normy, která byla platná v době realizace. Obě varianty ale často vedou ke stejnému výsledku. Ochrana před bleskem se totiž v našem státě téměř vždycky zřizovala v rozporu s aktuální normou.

ČSN platné pro ověřování bezpečnosti elektrických spotřebičů

  • 17.07.2015
ČSN platné pro ověřování bezpečnosti elektrických spotřebičů
Ověřováním bezpečnosti elektrických spotřebičů se zabývají normy ČSN 33 1600 ed.2 a ČSN EN 60974-4. Norma ČSN 33 1600 ed.2, která vstoupila v platnost v listopadu 2009, platí pro veškeré elektrické spotřebiče a ruční nářadí s výjimkou v normě vyjmenovaných kategorií spotřebičů podléhajících zvláštním předpisům. Podle normy ČSN EN 60974-4 se provádí kontroly zdrojů svařovacího proudu a pomocných zařízení pro obloukové svařování, která jsou konstruovány podle IEC 60974-1.

Provozní podmínky pro transformátory pro zdravotnickou IT síť

  • 31.03.2015
Provozní podmínky pro transformátory pro zdravotnickou IT síť
Kam se správně umísťuje transformátor pro zdravotnickou IT síť? Jaké normě musí odpovídat ochranné oddělovací transformátory ve zdravotnických prostorách skupiny 2? A jakou hodnotu nesmí překročit unikající proud výstupního vinutí do země při měření bez zátěže? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Postupy a měření při revizích ve zdravotnických prostorech

  • 19.03.2015
Postupy a měření při revizích ve zdravotnických prostorech
Pro revize ve zdravotnickém prostředí platí zvláštní pravidla. Jak se při těchto revizích postupuje? Jak se správně provádí měření elektrostatických podlah? A jak se měří přechodové či izolační odpory, unikající proudy nebo impedance smyčky? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v tomto článku.

Fenomén Česká technická normalizace - rozhovor s Jiřím Kratochvílem

  • 17.03.2015
Fenomén Česká technická normalizace - rozhovor s Jiřím Kratochvílem
Od vzniku České republiky zabezpečuje zájem státu a ochranu obecného zájmu v oblasti technické normalizace Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR prostřednictvím Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Od roku 2011 je ředitelem Odboru technické normalizace ÚNMZ Ing. Jiří Kratochvíl. V rozhovoru pro časopis Elektro zodpověděl několik otázek týkajících se problematiky současné technické normalizace.

Základní rozdíly mezi normami pro zdravotnictví ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710

  • 3.03.2015
Základní rozdíly mezi normami pro zdravotnictví ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710
Jaké jsou hlavní rozdíly mezi normami ČSN 332140 a ČSN 332000-7-710? Jak se liší v požadavcích na zdravotnickou izolovanou soustavu, proudové chrániče, ochranu oddělením obvodů nebo na omezení dotykového napětí v místnostech určených k přímým zásahům na srdci? To se dozvíte v tomto článku.
FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933