Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

IDEAL útočí místo tradičními ořechy, tak páčkovými svorkami


Document Actions
IDEAL útočí místo tradičními ořechy, tak páčkovými svorkami
Spojování vodičů je jádrem činnosti elektrotechnika. Na kvalitním spoji závisí funkce finálního celku. Toto jsou fakta platná po celé planetě Zemi, přesto však se ke spojování vodičů v různých koutech zeměkoule používají různé způsoby. Globalizace a digitalizace však zvyky jako železné košile pomalu rozpouští jako kyselina a nové generace elektrikářů na spojování vodičů pohlíží jinými požadavky. Česko si hoví s věnečky, Evropa s Wagosvorkami, Amerika s ořechy IDEAL. Ale jak dlouho? Nevytlačí bezšroubové technologie kromě šroubových spojů také stáčecí konektory?
Vilém Gracias, ze dne: 20.12.2021
reklama


Podobně jako tradiční obsah české podomítkové krabice je věneček, tak v Americe to jsou IDEAL nuts! A české věnečky buď vůbec neznají nebo to na obrázcích považují za pohrobky evropského socialismu. Sám jsem se ocitl na stavbě domu v Arizoně až v roce 2007 a když jsem viděl zručnost tamních elektrikářů s těmito konektory, musel jsem uznat, že s věnečkem podobného výkonu dosáhnout nelze. Ale pak přišly bezšroubové svorky WAGO. A kyselina evoluce začala pracovat ... 




Kde se tyto americké ořechy vzaly?
J. Walter Becker založil (1916) společnost IDEAL Commutator Dresser Company z Chicaga z kuchyně své matky s vírou, že každý produkt by měl mit vyšší cenu, než je jeho cena ... uvádí dokumenty této společnosti.

IDEAL je největším výrobcem konektorů instalačních vodičů prémiové kvality. Kromě toho ovšem vyrábí nástroje, které usnadňují práci s nimi. IDEAL, vlastně podobně jako evropské WAGO, se může pochlubit výrobou na svém trhu. IDEAL made in USA, WAGO made in Germany. A podobně jako různí výrobci dodávají své prvky do učeben středních a vysokých škol, tak i IDEAL celá desetiletí dodává své konektory do školství a mnohých odborných soutěží.





Něco z historie
  • V roce 1929 společnost IDEAL INDUSTRiES (USA, Chicago) představila světu své konektory Wire-NUT pro spojování vodičů v elektroinstalacích.
  • 1962 IDEAL INDUSTRiES Kanada
  • 1992 IDEAL INDUSTRiES Velká Británie
  • 2002 IDEAL INDUSTRiES Čína, IDEAL INDUSTRiES Brazílie
  • 2012 IDEAL INDUSTRiES Mexiko, IDEAL INDUSTRiES Indie

Za společností IDEAL Industries stojí zhruba padesátičlenná rodinná skupina akcionářů v rozsahu třetí až páté generace. Pozoruhodností lze označit skutečnost, že nikdo z rodiny nepůsobí v manažerské pozici této společnosti.




Je zajímavé, že fenomén Wago, po té, co lze použít některé části původního patentu, se okamžitě rozšířil po celém světě. I u nás je trh zaplavován nesčetnými kopiemi v mnoha podobách. Koncový spotřebitel, v tomto případě elektrikář, však nemá moc prostoru pro analýzu pravosti a konkrétního výrobce vůbec. Proto IDEAL a vlastně i evropské WAGO kladou důraz na certifikované dodavatele.



Výrobce aktuálně uvádí ...
Řada nových páčkových krabicových svorek IDEAL Industries Gen II byla vyvinuta tak, aby umožňovala ještě rychlejší, jednodušší a konzistentnější zakončení vodičů až do 32A pro jakoukoli instalaci ... vyrábí se ve dvou, tří nebo pětiportových modelech, konektory jsou opakovaně použitelné a umožňují použití více vodičů různých velikostí a typů v rámci stejné páčkové svorky. Zapojované vodiče lze zajistit na místě během několika sekund bez nutnosti použití šroubováku nebo krimpování.
Všechny modely IDEAL Industries Gen II lze použít s pevnými nebo pevnými lankovými vodiči o průřezech mezi 0,2mm2 a 4,0mm2, přičemž jsou vhodné pro použití s ​​jakýmkoli flexibilním vodičem od 0,14mm2 do 4mm2. Každý konektor je vybaven vestavěným vodítkem pro délku odizolování vodičů, které umožňuje instalačním technikům zkontrolovat správnou délku odizolování a u pevných a lankových vodičů. Jakmile je vodič odizolován, lze jej jednoduše zasunout, aniž by bylo nutné zvedat páčku. U ohebných vodičů se mezitím před vložením vodiče a upnutím na místo se páčka zvedá.


Pro více informací kliknout!

Česká distribuce
Na českém trhu se objevuje poměrně velké množství podobných provedení. Stáčecí konektory IDEAL má v oficiální distribuci výrobní družstvo ELEKTRO Bečov v jehož katalogu naleznete nejčastněji používané prvky. Katalog naleznete zde!

Jak se situace vyvine? Co myslíte? Prognózu nám neprozradí žádný produktový manažer značky, ten brání to, co zastupuje, obchodník vyzdvihne to, co sám nabízí. O pracovníích marketingu nebo specialistech na sociální sítě se raději nezmiňuji. Odhad může poskytnout průnik zkušeností odborníků, kteří s uvedenými prvky pracují každý den. Což je v případě "amerických ořechů" vyloučeno, praktickou zkušenost má totiž každý dvacátý český elektrikář.




Vytlačí fenomén WAGO ze světa i tradiční americké stáčecí konektory?
Co myslíte? Která technologie bude nakonec dominantní?

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTRO,výrobní družstvo v Bečově nad Teplou
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933