Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

HROBAŘ: Úraz v tunelu


Document Actions
HROBAŘ: Úraz v tunelu
Při práci v blízkosti vysokého napětí při nedostatečném osvětlení není úraz elektrickým proudem nic výjimečného. O tom se v tomto příběhu přesvědčil montér František Bořík, který měl spolu s kolegy očistit izolátory a nabarvit konsoly trolejového vedení v železničním tunelu. Když se mistr pro údržbu vedení vracel z krátké obchůzky, na jednom stožáru uprostřed mezi oběma kolejemi uviděl nějaký stín. Až když přišel až pod stožár, rozpoznal, že na něm bezvládně visí člověk. Kde se stala chyba?
Autorský článek, ze dne: 1.04.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

V železničním tunelu na východním Slovensku byla právě výluka druhé hlavní koleje, protože bylo nutno vyměnit kolejnice. Provoz tunelem byl udržován na první koleji.

Mistr pro údržbu trakčního vedení využil výluky druhé koleje a rozhodl se očistit izolátory a nabarvit konsoly trolejového vedení nad vypnutou druhou kolejí.

Zajel tam s četou údržbářů a vysvětlil jim jejich úkol. Ukázal přímo rukou, že tato prvá trolej je pod napětím
a jen tato druhá je bez napětí. Bude se proto pracovat na stožárech po pravé straně trati. Nařídil ještě vyčkat s prací, protože dá pro jistotu pravou trolej uzemnit. Když to bylo před jeho očima provedeno, dal povel k vstupu do tunelu a zahájení údržbářské práce.

Byl deštivý pochmurný den a v tunelu bylo značné šero. Montéři se rozeběhli k řadě stožárů a mistr se zatím vydal na obchůzku po trati. Asi 250m za tunelem zjistil nějakou závadu, a proto se vracel do tunelu, aby si vyžádal některého z montérů k opravě zjištěné závady.

Na jednom stožáru uprostřed mezi oběma kolejemi viděl nějaký stín. Teprve když přišel až pod stožár, viděl, že na něm bezvládně visí člověk.

Zavolal nejbližšího montéra a společně snesli tělo postiženého na zem. Teprve když byli na denním světle mimo tunel, viděli, že nesou jednoho ze svých montérů, Františka Boříka.

Naložili ho rychle na traťový vozík a zavezli do nejbližší stanice. Odtud byl zraněný v hlubokém bezvědomí převezen záchranným vozem do nemocnice. Již po cestě zavedli u něho umělé dýchání. V nemocnici zjistili, že utrpěl popáleniny třetího stupně. Na štěstí byl jeho život zachráněn a tím zachránili i otce tří nezaopatřených dětí. Poležel si však několik měsíců v nemocnici i doma.

Vyšetřováním bylo zjištěno jedině to, že Bořík nedbal příkazu mistra a vylezl na stožár, na němž byly upevněny obě troleje, vypnutá trolej i trolej pod napětím. Jak a proč se při tom dostal do styku s trolejí pod napětím, nedovedl ani sám vysvětlit. Tvrdil jen, že mu asi nějak ujela ruka!
Rozbor v roce 1959
Pracoviště nebylo řádně osvětleno a to je pro práci ve výšce a blízko vysokého napětí vždy velmi nebezpečné. Řádné osvětlení je jedním ze základních požadavků rychlé, jakostní a bezpečné práce.

Mistr patrně montérům jejich úkol řádně nevysvětlil. Aspoň si nedal od každého z nich potvrdit, na kterém stožáru smí a na kterém nesmí pracovat. Kdyby tak učinil, nemohlo dojít k tak nebezpečnému omylu.

Mistr se rovněž od takového pracoviště, u něhož byla možnost nebezpečí, neměl vzdalovat a měl na své lidi trvale dohlížet. Štěstí bylo, že se vracel právě v okamžiku úrazu a že se postiženému dostalo ihned řádné péče a bylo zavedeno umělé dýchání, které nebylo přerušeno ani cestou do nemocnice. To patrně rozhodlo o jeho životě. V troleji bylo stejnosměrné napětí 3000V. Styk s trolejí byl zřejmě jen mžikový, ale při vzdalování ruky vznikl elektrický oblouk, který způsobil nebezpečné popáleniny.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933