Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

HROBAŘ: Úraz v pivním sklepě


Document Actions
HROBAŘ: Úraz v pivním sklepě
Tento příběh se stal v malé zapadlé vesničce ukryté mezi svahy pohraničních hor. Vedoucí místního hostince se vypravil do sklepa, aby narazil nový soudek piva. Ve sklepě ale byla tma, a tak zašel nahoru pro novou žárovku a chtěl spálenou nahradit. Protože se ze sklepa dlouho nevracel, vydala za ním dolů manželka. Dole byla tma, na volání se jí nikdo neozýval a na zemi viděla nějaké jiskřičky. Když se pak vrátila s ruční svítilnou, našla muže ležet zkrouceného na zemi. Přivolaný lékař pak konstatoval smrt úrazem elektřinou. Jaké závady úraz způsobily?
Autorský článek, ze dne: 24.02.2017
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

V západním pohraničí Čech je malá vesnička. Je zde hostinec, který bývá oživen jen několika místními dělníky a jinak je odkázán na příležitostné turisty.

Vedoucím hostince je ještě stále jeho původní majitel Heřman Kriegel. Jednoho letního dne seděl Kriegel s několika náhodnými hosty a vykládal jim o zajímavostech a přírodních krásách okolí. Manželka ho upozornila, že dochází pivo, aby zanechal vykládání a šel raději narazit nový soudek.

Kriegel sestoupil do sklepa, ale v klenutém sklípku, kde měl sudy, byla tma. Zašel si proto nahoru pro novou žárovku a chtěl spálenou nahradit. Žárovka byla v kovové mosazné objímce, která visela na konci gumové šňůry, přichycené nade dveřmi hřebíkem. Šňůra byla zapojena do zásuvky ve vedlejším sklepě, kde byla elektrická instalace.

Do hostince mezitím přišel nový host, který netrpělivě čekal na občerstvení douškem piva.

„Starý je šel načínat — povídala hostinská musíte mít chvíli strpení!" Stále zkoušela u pípy, zda už pivo teče, a když viděla netrpělivost hostovu, nabídla mu, že přinese rychle aspoň lahvové pivo. Sešla do sklepa a viděla, že v sudovém sklípku je tma. Ani na volání se jí nikdo neozýval. Na zemi viděla nějaké jiskřičky. Vyšla proto do poloviny schodiště a volala na dcerku, aby přinesla ruční svítilnu. Když vešly se světlem do sudového sklepa, viděly starého Kriegla ležet zkrouceného na zemi. Manželka s ním zatřepala, a když neotevřel oči, myslela, že snad náhodou omdlel. Doběhla nahoru pro hosty a ti jí pomohli vynést manžela ven.

Zatímco se manželka snažila přivést Kriegla k životu, zajel jeden ochotný host na motocyklu do blízkého městečka pro lékařskou pomoc.

Do hostince přijela asi za 20 minut záchranka s lékařem a příslušníkem veřejné bezpečnosti. Lékař konstatoval smrt úrazem elektřinou. Příslušník veřejné bezpečnosti zjistil, že Kriegel utrpěl úraz při dotyku mosazné objímky, která se dostala pod napětí stykem s obnaženým koncem vodiče gumové šňůry. Izolace vodiče byla celá ztrouchnivělá a drolila se pod tlakem prstů. Postižený v křeči, nebo už jako mrtvý, strhl objímku z obou vodičů i s žárovkou, která se pádem na tvrdou podlahu rozbila. Odlehčená gumová šňůra pak sjela z hřebíku a padla také na podlahu, kde její obnažené konce jiskřily. Pojistka se nepřetavila, protože byla velmi neodborně zadrátovaná.

Provizorní osvětlení pivního sklepa naprosto odporovalo předpisům pro místnosti vlhké. Toto zjištění potvrdil pak plně dodatečně přivolaný úřední znalec pro elektrická zařízení.

Rozbor v roce 1959
Kovových objímek nesmí být podle předpisů použito ve vlhkých místnostech a svítidlo zde musí být z izolantu, je-li na dosah ruky. V pivním sklepě, jakožto místnosti vlhké s žíravými výpary, mělo být montováno těsně uzavřené (neprodyšné) svítidlo s ochranným sklem. Kdyby bylo kovové, muselo by být chráněno uzemněním nebo nulováním. Vedení světelného rozvodu musí být pevné a provedeno z plášťových vodičů v těsném příslušenství. Mohlo by být i z isolovaných vodičů na porcelánových izolátorech nebo kladkách, ale muselo by být nejméně 2,5m nad zemí. Stropy malých hostinců však nejsou obvykle tak vysoké.

Je vždy dobré klást v takovém vlhkém nebo mokrém prostředí na zem aspoň dřevěné laťkové rohože, které přece jenom účinek úrazu elektrickým proudem podstatně oslabí. Toto opatření nelze však považovat za dostatečnou ochranu izolací.

Je velmi pravděpodobné, že pojistka pro osvětlení sklepa se často přetavila a upozornila tak na špatný izolační stav. Kdyby ji vedoucí zbytečně a neodborně nezesiloval a raději a zavolal elektrikáře, mohla se závada ve sklepě včas zjistit a odstranit.

Podnik, jemuž hostinec patřil, neměl ve svých spisech žádnou žádost od vedoucího hostince na úpravu elektrické instalace.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933