Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Úraz kominíka (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.12.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Úraz kominíka


HROBAŘ: Úraz kominíka
Jakou minimální vzdálenost musí mít vodiče vysokého napětí od komína? Karel Černý v tomto již půlstoletí starém příběhu si postavil "na černo" domek s vrcholem komína jen 160cm pod spodním vodičem 6kV. Kamna v domku mu ale začala čoudit, a tak usoudil, že komín má malý tah, protože je nízký. Nastavil tedy komín ještě eternitovou rourou dlouhou 110cm. Co se stalo kominíkovi při čištění komína?
Autorský článek, ze dne: 18.12.2015



Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Slévárna a strojírna v severovýchodních Čechách měla nedostatek vody, a proto si vystavěla vlastní vodárnu ve vzdálenosti asi 2km od vlastního podniku. Protože spotřeba vody v podniku byla značná, byla ve vodárně elektrická čerpadla poměrně velkých výkonů. Podnik proto zřídil u vodárny malou transformovnu a připojil ji k podnikové rozvodně venkovním vedením 6kV.

Vedení bylo na dřevěných stožárech ve výši podle předpisů ESČ. Nad vybraným hliništěm staré zrušené cihelny mohlo podle předpisů probíhat ve výši 5m, ale ve skutečnosti byl nejnižší vodič 6,40m nad zemí. Podnik i provádějící závod splnily tedy všechny podmínky dokonalé ochrany před možným dotykem.

Karel Černý si však vyhlédl staré hliniště pro stavbu rodinného domku. S nikým se neradil, nikoho o nic nežádal a vystavěl si prostě domek "na černo". A aby skutková podstata přestupku byla dovršena, postavil domek tak, že jeho komín byl přesně pod vodiči elektrického vedení 6kV.

Dodatečně přece jenom měl určité obavy a proto zažádal MNV o povolení k obývání. Zaplatil pokutu za neohlášenou stavbu, ale povolení i popisné číslo kupodivu dostal, třebaže vrchol komína byl jen 160cm pod spodním vodičem 6kV. Komise to buď přehlédla, nebo se s touto vzdáleností spokojila.

Tato vzdálenost by skutečně nebyla nijak nebezpečná, kdyby kamna v domku nezačala kouřit. „Komín má malý tah, protože je nízký,“ usoudil majitel domku, a proto jednoho dne klidně nastavil komín ještě eternitovou rourou dlouhou 110cm. Tím ovšem bez vědomí úřadů zmenšil vzdálenost mezi vodičem a komínem na pouhých 50cm.

Hoření v kamnech se na nějakou dobu zlepšilo, ale po čase kamna začala kouřit znovu. „Musím si dát vymést komín“ — řekl si Černý — a zavolal kominíka.

Kominík přišel, pohlédl na komín a prohlásil, že není sebevrah, aby vymetal komín těsně pod vedením vysokého napětí.

Majitel domku byl však člověk nápaditý a tak přesvědčil kominíka, že nemusí nic riskovat, protože nemusí vůbec vylézat na střechu. Může přece vymést komín zezdola, z komínových dvířek. Majitel domku se nabídl, že bude stát venku a dávat pozor, až vyleze štětka z komína, a dá ihned varovné znamení, aby kominík přestal.

Kominík nechtěl odejít s nepořízenou a tak nakonec s tímto návrhem souhlasil.

Klekl si ke komínovým dvířkům, vstrčil do komína štětku na zkrouceném ocelovém drátě a strkal ji opatrně nahoru. Štětka však uvízla na konci zděného komína v místech, kde komín byl nastaven užší eternitovou rourou. Kominík trochu přitlačil, zkroucený drát se napružil a štětka najednou vystřelila z komína přímo mezi vodiče elektrického vedení 6kV.
Kominík zaplatil za svou ochotu těžkými popáleninami na obou rukou a pravé noze až ke kolenu, na němž klečel.


Rozbor v roce 1959
Podle předpisů ESČ 1950 §11 130 měly být vodiče nad komínem nejméně 3m vysoko. Jen kdyby domek byl součástí vodárny, k níž vedení bylo připojeno, mohla by být tato vzdálenost jen 1m.

Vzdálenost pouhých 50cm byla vážným přestupkem proti bezpečnosti. Majitel domku porušil tedy platné předpisy již přidáním nástavce na komín, protože jako osoba neznalá, nesměl pracovat ve větší blízkosti vedení vn než 3 metry. Tento předpis nebyl dodržen ani při stavbě celé střechy a původního komína.

Domek byl postaven později než venkovní vedení. Elektrické venkovní vedení se však musí po celé trase prohlížet nejméně jednou ročně a domek zde stál již 3 roky. Proto měla být závada již dávno objevena a odstraněna tím, že by vedení bylo přemístěno do větší vzdálenosti od komína.

Majitel domku se hájil tím, že již roku 1955 upozornil majitele venkovního vedení na nebezpečnou blízkost od svého komína a žádal o jeho přemístění. Vedení podniku mu prý oznámilo, že je ochotno vedení přeložit, ale na náklad majitele domku, který si bez jejich souhlasu postavil domek přímo pod vedením. Majitel domku odpověděl, že si tedy bude šetřit na tuto úhradu.

Zřejmě si na to ještě neušetřil a nyní musí šetřit na náhradu škody těžce zraněnému kominíkovi a na zaplacení vyměřené pokuty.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.