Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Svítidlo na pracovním stroji (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.03.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Svítidlo na pracovním stroji


HROBAŘ: Svítidlo na pracovním stroji
Deset nekonečně dlouhých minut uplynulo, než přestal tělem soustružníka protékat zhoubný elektrický proud... V dílně si rozsvítil kloubové svítidlo přimontované na soustruhovém loži a pravou rukou jej uchopil za objímku, aby kuželem světla zamířil na obráběný kus. Levou ruku přitom nespustil z ruční kličky, jíž postupně přitahoval obráběcí nůž do záběru. Jak objímku se žárovkou sklápěl a natáčel, projela jím najednou ostrá řezavá bolest a obě ruce se mu sevřely v nepřekonatelné křeči. Jaké předpisy byly v dílně porušeny?
Autorský článek, ze dne: 10.03.2017



Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Soustružník Macháček byl znamenitý řemeslník. Dovedl pracovat na svém soustruhu s přesností 1 tisíciny milimetru a zmetek byl u něho něco naprosto nevídaného. Však si také vydělával pěkné peníze, protože mu byly svěřovány nejodpovědnější a nejpřesnější práce.

Jednoho dne pracoval na zvlášť přesném obrábění součástky k novému prototypu stroje. V dílně se náhle zešeřilo, protože se přihnaly těžké mraky. Macháček si proto rozsvítil kloubové svítidlo, přimontované na soustruhovém loži, a pravou rukou jej uchopil za objímku, aby kuželem světla zamířil na obráběný kus. Levou ruku přitom nespustil z ruční kličky, jíž postupně přitahoval obráběcí nůž do záběru.

Jak objímku se žárovkou sklápěl a natáčel, projela jím najednou ostrá řezavá bolest a obě ruce se mu sevřely v nepřekonatelné křeči. V bolesti se opřel hrudníkem o soustruh a vykřikl: „Vypněte to honem!“ Pak se už jen svíjel a sténal.

V dílně nastalo zděšení. Jeden z dělníků přiběhl k Macháčkovi a vypnul tlačítkový vypínač motoru soustruhu. Křeč však nepovolila. „Musíme vypnout celý přívod k soustruhu," volal mistr soustružny a běžel k podružnému rozvaděči stojícímu v rohu dílny. Už z dálky však zaklel. Rozvaděč byl celý obložen polotovary a hotovými výrobky a mistr ztrácel drahocenné vteřiny zuřivým odhazováním jednotlivých kusů, aby se k rozvaděči vůbec dostal. Když stál konečně u něho, upadl znovu v rozpaky. Který vypínač patří k Macháčkovu soustruhu? Podružný rozvaděč neměl bohužel svůj hlavní vypínač a vyšroubovat rychle hlavní pojistky, to mistra nenapadlo. Tak začal rychle vypínat jeden vypínač za druhým. Bylo jich 12 a teprve ten desátý byl ten pravý.

Deset nekonečně dlouhých minut uplynulo, než přestal tělem Macháčka protékat zhoubný elektrický proud. Kolik úzkosti a hrozné bolesti musel Macháček zbytečně vytrpět, než upadl do hluboké mdloby. Na štěstí jeho zdravé srdce se zásluhou dokonalé lékařské péče brzo vzpamatovalo i z tak těžkého úrazu.


Rozbor v roce 1959
V tomto případě bylo překročeno tolik základních bezpečnostních předpisů, že je lze těžko všechny vyjmenovat.


Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.