Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

HROBAŘ: Svítidlo na pracovním stroji


Document Actions
HROBAŘ: Svítidlo na pracovním stroji
Deset nekonečně dlouhých minut uplynulo, než přestal tělem soustružníka protékat zhoubný elektrický proud... V dílně si rozsvítil kloubové svítidlo přimontované na soustruhovém loži a pravou rukou jej uchopil za objímku, aby kuželem světla zamířil na obráběný kus. Levou ruku přitom nespustil z ruční kličky, jíž postupně přitahoval obráběcí nůž do záběru. Jak objímku se žárovkou sklápěl a natáčel, projela jím najednou ostrá řezavá bolest a obě ruce se mu sevřely v nepřekonatelné křeči. Jaké předpisy byly v dílně porušeny?
Autorský článek, ze dne: 10.03.2017
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Soustružník Macháček byl znamenitý řemeslník. Dovedl pracovat na svém soustruhu s přesností 1 tisíciny milimetru a zmetek byl u něho něco naprosto nevídaného. Však si také vydělával pěkné peníze, protože mu byly svěřovány nejodpovědnější a nejpřesnější práce.

Jednoho dne pracoval na zvlášť přesném obrábění součástky k novému prototypu stroje. V dílně se náhle zešeřilo, protože se přihnaly těžké mraky. Macháček si proto rozsvítil kloubové svítidlo, přimontované na soustruhovém loži, a pravou rukou jej uchopil za objímku, aby kuželem světla zamířil na obráběný kus. Levou ruku přitom nespustil z ruční kličky, jíž postupně přitahoval obráběcí nůž do záběru.

Jak objímku se žárovkou sklápěl a natáčel, projela jím najednou ostrá řezavá bolest a obě ruce se mu sevřely v nepřekonatelné křeči. V bolesti se opřel hrudníkem o soustruh a vykřikl: „Vypněte to honem!“ Pak se už jen svíjel a sténal.

V dílně nastalo zděšení. Jeden z dělníků přiběhl k Macháčkovi a vypnul tlačítkový vypínač motoru soustruhu. Křeč však nepovolila. „Musíme vypnout celý přívod k soustruhu," volal mistr soustružny a běžel k podružnému rozvaděči stojícímu v rohu dílny. Už z dálky však zaklel. Rozvaděč byl celý obložen polotovary a hotovými výrobky a mistr ztrácel drahocenné vteřiny zuřivým odhazováním jednotlivých kusů, aby se k rozvaděči vůbec dostal. Když stál konečně u něho, upadl znovu v rozpaky. Který vypínač patří k Macháčkovu soustruhu? Podružný rozvaděč neměl bohužel svůj hlavní vypínač a vyšroubovat rychle hlavní pojistky, to mistra nenapadlo. Tak začal rychle vypínat jeden vypínač za druhým. Bylo jich 12 a teprve ten desátý byl ten pravý.

Deset nekonečně dlouhých minut uplynulo, než přestal tělem Macháčka protékat zhoubný elektrický proud. Kolik úzkosti a hrozné bolesti musel Macháček zbytečně vytrpět, než upadl do hluboké mdloby. Na štěstí jeho zdravé srdce se zásluhou dokonalé lékařské péče brzo vzpamatovalo i z tak těžkého úrazu.


Rozbor v roce 1959
V tomto případě bylo překročeno tolik základních bezpečnostních předpisů, že je lze těžko všechny vyjmenovat.

  • 1.    Kloubové elektrické svítidlo na pracovním stroji, který musí být uzemněn, nesmí být zapojeno na 220V, protože jeho dobré kovové spojení s pracovním strojem není zaručeno. V kloubech se usazuje různá nečistota a kromě toho se v nich izolace vodičů téměř pravidelně dříve nebo později prodře. Svítidlo tedy mělo být na malé napětí (do 50V).
  • 2.    Pracovní stroj neměl vlastní hlavní vypínač přímo na pracovišti. Vypínat se mohl jen elektrický motor, ale rozvod světla nikoli.
  • 3.    Tlačítkový vypínač přímo na svítidle byl proti předpisům v nulovém vodiči, takže nemohl přerušit proud tekoucí do fázového vodiče a do kostry stínidla.
  • 4.    Přístup k rozvaděči nebyl udržován volný, ačkoli to je základní bezpečnostní předpis.
  • 5.    Jednotlivé vypínače a pojistky na rozvaděči nebyly označeny předepsanými štítky, takže mistr nemohl okamžitě najít správný vypínač.
  • 6.    Pojistka v přívodu pro svítidlo byla neodborně spravována, takže nevypnula zvětšený vadný proud.
  • 7.    Žádný z pracovníků dílny nebyl zřejmě poučen o první pomoci při úrazu elektrickým proudem.
  • 8.    Izolační stav elektrického zařízení v dílně nebyl již řadu let kontrolován, ačkoli podle předpisů se má kontrolovat nejméně jednou ročně.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933