Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Hrobař

HROBAŘ: Rozkaz k zapnutí

  • 20.11.2015
HROBAŘ: Rozkaz k zapnutí
Dali byste souhlas k provádění zásahů na vysokém napětí bez písemného příkazu "B"? Vedoucí Očenášek v tomto příběhu bohužel takovou chybu udělal. Nechal pomocného zaměstnance měnírny Šlapáka čistit izolátory 22kV při příležitostném vypnutí vysokého napětí. Skočilo to výbuchem a výkřikem, se kterým se Šlapák zasažen elektrickým proudem zřítil na betonovou podlahu kobky. K jakému názoru dospěli odborní znalci u soudu?

HROBAŘ: Tři číšníci

  • 6.11.2015
HROBAŘ: Tři číšníci
Těžkými popáleninami a na ruce a zádech a několika měsíci v nemocnici skončil pokus dvou montérů Pepíka a Jardy o montáž kondenzátorů v kamenolomu. Montéři si lámali hlavu, jak mají dostat trubku až ke svorkám transformátoru a rozhodli se, že ji položí na zeď a povedou ji kolem dokola až na stěnu za transformátorem, z níž byl přívod vysokého napětí 22kV. Problém byl pouze v tom, že ulička mezi nádobou transformátoru a zdí byla jen asi 30 centimetrů a holé vodiče vysokého napětí byly pod napětím. Jaké předpisy montéři porušili?

HROBAŘ: Desetiletý kluk a úraz od uzemnění

  • 23.10.2015
HROBAŘ: Desetiletý kluk a úraz od uzemnění
Tento příběh začal nevinnou dětskou hrou a skončil vážným úrazem elektrickým proudem. Dva malí kluci si hráli před stodolou, kde byl upraven prostor pro výmlat. Před stodolou stál dřevěný stožár, na němž končil elektrický přívod venkovního vedení. Kluci při hře běhali kolem dřevěného stožáru a jeden z nich se zachytil v oblouku této svodové trubky. Následovala hluboká mdloba a popáleniny na rukou i bosých chodidlech. Proč k úrazu došlo a jakých chyb se dopustil znalec při vyšetřování?

HROBAŘ: Jak drhli len a podpálili stodolu

  • 9.10.2015
HROBAŘ: Jak drhli len a podpálili stodolu
Řešíte prasklou pojistku jejím zesílením? Tak dejte pozor, abyste nedopadli jako rolník Mašek v tomto příběhu z minulého století. Motor, který mu běžel jen na dvě fáze a bručel, se po opravení a zesílení pojistky znovu rozběhl, jenže po půlhodině práce zahlédla jeho manželka u přívodní šňůry záblesk. Následně vypukl požár, který se začal velmi rychle šířit. Co se na místě přesně stalo?

HROBAŘ: Pozor na spojování šňůr!

  • 2.10.2015
HROBAŘ: Pozor na spojování šňůr!
Každá šňůra musí být ve vidlici zajištěna proti účinkům tahu. O tom se v tomto příběhu bohužel na vlastní kůži přesvědčil pomocný dělník Oldřich Bublík. Když chtěl posunout svářecí soustrojí elektrické svářečky na dřevěných lištách, klesl k překvapení všech spolupracovníků bez hlesu k zemi. Přivolaný lékař konstatoval smrt. Všichni zúčastnění si svářečku ohmatali, ale nikdo z nich necítil žádný elektrický proud. Co odhalilo vyšetřování?

Jak se hospodský inspiroval v Orientu

  • 29.09.2015
Jak se hospodský inspiroval v Orientu
Globalizace je neúprosná. Není to pouze otázka rychlosti šíření informací po internetu nebo migrace lidí mezi světadíly. Globalizace se projevuje také ve formě inspirace. V tomto případě jde o typický bastl elektrotechnického ignoranta nebo zkouřeného elektronika. Toto sdělení je anonymní, proto si můžeme v klidu zaspekulovat o tom, co se všechno může stát, když...

HROBAŘ: Zatéká vám pod střechu?

  • 18.09.2015
HROBAŘ: Zatéká vám pod střechu?
Zatéká vám pod střechu? Její oprava se určitě vyplatí. To měli vědět i manželé Hrubých v tomto příběhu z poloviny minulého stolení, které jednoho rána vzbudilo klepání a křik: „Hoří vám chlévy!“. Do odbočné krabice elektrického vedení v omítce nad vchodem do chléva jim z děravé střechy zatékalo a svorky vodičů byly rozežrány rzí tak, že se prakticky rozsypaly. K neštěstí pak chybělo už jen málo. Co se přesně stalo?

HROBAŘ: Spravované pojistky a vítr

  • 10.09.2015
HROBAŘ: Spravované pojistky a vítr
Nestává se často, aby pouhý vítr způsobil zkrat na venkovním vedení. Tento příběh proto ve své době vzbudil na středním Slovensku velký rozruch. V květnu 1958 se v tomto kraji strhla vichřice. Prudký vítr urval ze střechy jednoho domku kus lepenky a ta vlála ve větru. Majitel domku vyšel na dvůr, aby se podíval, jak to asi na jeho chatrné střeše vypadá. V tu chvíli vlající kus lepenky plesknul volným koncem na vodiče venkovního elektrického vedení. Nastal zkrat a mezi dráty vodičů se objevil elektrický oblouk. Jaké následky to zanechalo a jak tomu šlo zabránit?

HROBAŘ: Požár na sportovním hřišti

  • 13.08.2015
HROBAŘ: Požár na sportovním hřišti
Proč neřešit časté přepalování pojistek jejich zesílením? O tom vypráví tento příběh o fotbalovém zápase, který se odehrál před již více jak půlstoletím. V zápase běžela již 38. minuta a byl stále nerozhodnutý. Když pak domácí tým zasadil svým protivníkům první vedoucí branku, publikum jej odměnilo hřmotným jásáním, potleskem a dupáním. Co udělali tyto otřesy se starou elektroinstalací v kabině domácích hráčů?

HROBAŘ: Nový domek za spravovanou pojistku

  • 6.08.2015
HROBAŘ: Nový domek za spravovanou pojistku
Spravovat si podomácku pojistky se nevyplácí. O tom se v tomto příběhu z roku 1957 přesvědčil Ludovít Nekola. Do kuchyně byl při stavbě jeho nového domku zaveden slabý elektrický přívod do zásuvkového obvodu. V plášťové trubce byly vodiče 2,5mm2, jištěné pojistkami 6A u elektroměrové desky. Jakmile na sporáku zapnul oba vařiče a pečicí troubu, přetavily se pojistky. Namísto aby požádal elektroinstalační závod o zesílení elektrického přívodu do kuchyně, vzal několik drátků a omotal jimi spálené vložky pojistek. Jak to dopadlo?

HROBAŘ: Ruční lampa v komíně

  • 30.07.2015
HROBAŘ: Ruční lampa v komíně
Myslíte, že je bezpečné vzít si na vyčištění a opravu komínu ruční lampu s kovovou objímkou a rozbitým ochranným sklem? Jaroslav Novotný v tomto příběhu z poloviny minulého století usoudil, že se mu nemůže nic stát. O nějakou chvíli později ho našli, jak leží v kouřovém kanále a nejeví žádné známky života. Co se v kanále stalo a jak to s panem Novotným nakonec dopadlo?

HROBAŘ: Elektrická pračka pana Kvíčaly

  • 23.07.2015
HROBAŘ: Elektrická pračka pana Kvíčaly
Po domácku vyrobené elektrické přístroje vás mohou vážně zranit. Starý pan Kvíčala v tomto příběhu z poloviny minulého století byl od přírody nadšený kutil. Svou dceru k Vánocům obdaroval elektrickou pračkou vyrobenou vlastníma rukama. Na svůj výrobek byl patřičně hrdý, protože v něm použil nejnovějších metod, které okoukal v různých prospektech a časopisech. Nadšení z nové pračky však dceři dlouho nevydrželo, po zásahu elektrickým proudem skočila na lůžku a pračku jí zabavili. Kde se stala chyba?

HROBAŘ: Požár továrny na vinné filtry

  • 16.07.2015
HROBAŘ: Požár továrny na vinné filtry
Jakou škodu dokáže způsobit nevypnutý elektrický vařič na dřevěném stole? V tomto příběhu z poloviny minulého století, kdy stál poblíž stolu nepoužívaný olejový transformátor výkonu 100kVA, lehl popelem celý závod na vinné filtry. Chybou ale nebyla jen samotná neopatrnost elektroúdržbáře, který odešel od zapnutého vařiče. Jaké vážné přestupky proti předpisům přispěly ke katastrofálním následkům požáru?

HROBAŘ: Teplomet a pražené mandle

  • 8.07.2015
HROBAŘ: Teplomet a pražené mandle
Prodavači na venkovních tržnicích to často nemají lehké, zvláště v mrazivých zimních měsících. Tento příběh z poloviny minulého století je o vedoucím stánku s ovocem a zeleninou, který si jednoho chladného dne tajně pod pultem připojil elektrický teplomet pro zahřátí. Když pak večer odcházel na schůzku, na teplomet úplně zapomněl. Jak to dopadlo s dvěma pytli mandlí, které byly schované pod pultem?

HROBAŘ: Co způsobila nevypnutá žehlička v posteli

  • 2.07.2015
HROBAŘ: Co způsobila nevypnutá žehlička v posteli
Nevypnutý spotřebič může v bytě udělat nemalé škody. Zvláště když se jedná o rozpálenou žehličku. Tento příběh z poloviny minulého století je o dvou manželích a jejich zapnuté žehličce, která si propálila cestu skrz postel až na podlahu. Na nepozorné a nic netušící manžele tak po návratu z dvoutýdenní dovolené čekalo opravdu nemilé překvapení. Jak to, že dům nevzplál celý v plamenech? Čtěte tento příběh.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933