Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: O elektromoru, na který si ještě nikdo nestěžoval (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.07.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: O elektromoru, na který si ještě nikdo nestěžoval


HROBAŘ: O elektromoru, na který si ještě nikdo nestěžoval
Motor sloužící jako pohon brány vjezdu do areálu nemá ani přístřešek. Nemá kryt rotujících částí a přívodní kabely do svorkovnice má vlivem povětrnostních podmínek izolaci zralou na výměnu. Zda jde o drama nebo ne, je otázkou úhlu pohledu. Odborník kroutí hlavou, provozovatel to neřeší? Nebo je vše v pořádku a jediné co chybí, jsou informace o tom, proč je stroj v bezpečném provedení? A tak pokud je někdo z vás revizní technik, kdo by to bez zardění revidoval?
Autorský článek, ze dne: 15.07.2021



Tak jdu, respektive vracím se, jednou ulicí nejmenovaného krásného města zpět k autu a do oka mi padl tento stroj. Motor, pohon brány. Zastavím se a přemýšlím, co vše se mi nelíbí. Asi nějaký kryt. Přiblížím se a hle, ono je toho víc.


Pro větší náhled kliknout!


Pravděpodobně jsem postižen všemi různými předpisy a také BOZP. A jak tak dřepím a prohlížím si detaily, ozve se nade mnou hlas: "co na to říkáte?". Vzrostlý chlapík s plnovousem, držící vodítko mohl být mého věku. Vypověděl jsem své pocity z provedení elektroinstalace. Neskrýval jsem podiv nad tím, že je něco takového možné na veřejné komunikaci. Po chvíli se přidal další kolemjdoucí.

 
Pro větší náhled kliknout!


Chlapi, co řešíte? Přišli jste to spravit? To tedy brzo! Místní pamětník popisoval jak se v minulosti snažil na toto elektrické zařízení upozornit a prý marně. Na druhou stranu za ty roky se nestalo nic a kromě něj si nikdo nestěžoval. Nemělo by se to nahlásit na Městské policii? Navrhl muž s plnovousem? Ale kdepak, víte kolik měšťáků zde kontroluje opilé bezdomovce? Odpověděl důchodce a doplnil, že podnik, kterému zařízení patří, to musí mít přece pod kontrolou.

 
Pro větší náhled kliknout!


V podniku, kde pracuji máme nejen přísnější předpisy, ale dokonce každý z nás máme úplně jinou představu o povedení podobných zařízení. je pravdou, že v minulé době, tedy kdysi před rokem 1989, se děly různé věci. A tak mne napadlo, že vše zdokumentuji a nechám to na jiných.


Pro větší náhled kliknout!


Napadá mě, že pokud je takové zařízení schopno bezpečného provozu, pak jaké může být odůvodnění. Ve všech náhodně přihlížejících provedení zabezpečení vůbec žádnou důvěru nevzbuzuje.




JAK TO VIDÍTE VY?
Skončilo by vaše razítko pod periodickou revizí tohoto pohonu?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.