Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

HROBAŘ: Neopatrnost + zbrklost = dva úrazy


Document Actions
HROBAŘ: Neopatrnost + zbrklost = dva úrazy
Napadlo by vás hasit požár v okolí přetrženého 6kV vodiče údery lopatou? Pana Hniličku v tomto příběhu bohužel ano. Nedbal varování, aby se nepřibližoval, protože bude zasažen elektrickým proudem. Začal tlouci lopatou do země, aby udusil hořící trávu. A v rozčilení uhodil i do samého vodiče. Ten se vyšvihl a jeho konec dopadl na hřbet ruky tohoto dobrovolného požárníka. Jak vlastně celá situace vznikla?
Autorský článek, ze dne: 24.03.2017
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-


K státnímu statku v pohraničí byla vedena přípojka venkovního vedení 6kV v průseku borového lesa. Energetik statku při pochůzce zjistil, že okolní stromy podél průseku vyrostly tak, že jejich větve dosahují až nad vedení. Vyslal proto dva pomocné dělníky, aby přerostlé větve odstranili. Oba zaměstnanci vylezli na stromy a větve odřezávali. Jeden z nich si počínal neopatrně, a jedna velká větev zachytila při pádu vodič 6kV a přetrhla jej.

Na neštěstí šel po pěšině podél vedení ošetřovatel telat František Zika a padající vodič jej zasáhl a popálil.

Celou událost pozoroval z dálky Antonín Hnilička, který trávil v místní myslivně v lese se svou manželkou dovolenou a byl právě na houbách. Přiběhl rychle na místo neštěstí a jeho prvý pohled patřil zraněnému. Když viděl, že již není ve styku s vodičem, pohlédl rychle na vodič, ležící v suché trávě a jehličí. Viděl, že vodič jiskří a že tráva již začíná hořet. Rozhlédl se kolem a uviděl pod stromem lopatu jednoho z dělníků, kteří právě slézali se stromu. Uchopil ji a běžel k jiskřícímu drátu. Oba dělníci na něj volali, aby se nepřibližoval, že bude také zasažen, ale Hnilička jim odsekl, že je v podniku členem požární čety a že ví, jak se má zakročit proti vznikajícímu požáru.

Došel až ke konci vodiče a začal tlouci lopatou do země, aby udusil hořící trávu. V rozčilení uhodil i do samého vodiče. Ten se vyšvihl a jeho konec dopadl na hřbet ruky dobrovolného požárníka, který padl na zem jen asi tři metry od ležícího Ziky.

Oba lesní dělníci se octli v zoufalé situaci. Mají shánět rychlou pomoc pro oba těžce zraněné a nechat vyhořet les, nebo mají lokalizovat požár a zraněné ponechat zatím osudu?

Celkem to vyřešili kupodivu dobře. Jeden se rozběhl do státního statku, aby sehnal co nejrychlejší pomoc a zařídil vypnutí celého vedení, a druhý zatím rychle vykopával stružku podél průseku, aby zabránil rozšíření požáru dále do lesa.

Přitom odtáhl obě těla do stínu a bezpečí lesa. Pomoc přišla včas a postarala se o odvoz zraněných do nemocnice i o konečnou likvidaci požáru.

Zika byl ještě zachráněn, ale Hnilička svému zranění podlehl.


Rozbor v roce 1959
Jako první měl na neštěstí vinu již energetik státního statku, protože jako odborník musel znát předpis, že nesmí nechat pracovat osoby neznalé v blízkosti vedení vysokého napětí, je-li možnost přiblížit se k vodičům tělem nebo jiným vodivým předmětem více než na tři metry. Dělníci na stromech podél průseku se sice svými těly nemohli přiblížit k vodičům na vzdálenost tří metrů, ale zato větve, které ořezávali, byly v těsné blízkosti vodičů. Protože i větve jsou vodivé, měli dělníci pracovat pod odborným dozorem, nebo měl dát energetik celé vedení vysokého napětí vypnout.

I dělníci měli vinu tím, že bezstarostně odřezávali větve, aniž se starali o to, zda nespadnou do vodičů vedení. Hnilička si zavinil smrtelný úraz sám, protože neposlechl varování obou dělníků, a dokonce uhodil do vodiče vysokého napětí. Je celkem přirozené, že se snažil rychle uhasit hrozící požár lesa. Kdyby však nebyl tak rozčilen a vzpomněl si na protipožární školení, mohl uhasit požár zcela bezpečně tím, že by vyrýpal hlínu a házel ji na hořící trávu z bezpečné vzdálenosti. Rozumný byl i zákrok lesního dělníka, který se k vodiči nepřiblížil, ale raději kopal rychle stružku podél průseku lesa, aby zabránil rozšíření požáru do vzrostlého a suchého lesa.

I za nejkritičtější situace se vždy vyplatí několik vteřin se zamyslet a rozvážit situaci a plán záchranně práce. Živelný a neuvážený zákrok situaci ještě více zhorší.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933