Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Dvoužilový přívod je pouze pro svéprávné (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.05.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Dvoužilový přívod je pouze pro svéprávné


HROBAŘ: Dvoužilový přívod je pouze pro svéprávné
Dvoužilové prodlužovací přívody nemusí být při použití zločinem. Naopak existuje mnoho případů, kde tento levný prodlužovák je opravdu dostačující. Pokud ovšem přijde se svým ekonomickým řešením koumák, nemusí to být vždy bezpečné. Bohužel v ohrožení jsou především ti, co nic zlého netuší a pouze se dotknou ...
Vilém Gracias, ze dne: 9.05.2012


"Franto, proč když se dotknu toho PC tak mně brní ruka? Není tomu něco?" Ptá se Jana na pracovišti odbytu. František procedí mezi zuby: "To je zase nějaký bug našich elektrikářů, mají stále plnou hubu řečí o normách, ale skutečnost je jiná." Byl to však právě František, který vyměnil přívod. Naznal, že ten původní bílý, třížilový bude více slušet jeho garáži.
 

Již v minulosti se zde psalo o dvoužilových prodlužovacích přívodech, které se začaly množit jako houby po dešti v různých supermarketech.


 

Podívejme se na tento prodlužovák ze dvou pohledů.

Rozumný uživatel
Tedy patrně takový, který je technicky obeznámen, tedy je osobou přinejmenším poučenou, ne-li přímo znalou. Uživatel, který respektuje doporučení výrobce a neznehodnocuje výrobek ke svému prospěchu na úkor jiných. Připusťme, že taková skupina obyvatel existuje.

Nesvéprávný uživatel
Tato skupina je nám známá velice dobře. I když je tato skupina tvořena především uživateli s nižším vzděláním, nemohu si odpustit střelbu do vlastních řad. Kolega z našeho ústavu byl odhalen! U vidlice jednoho měřícího přístroje (třídy I.) jsme našli právě tuto prodlužovací šňůru. Jak jinak, než s vyštíplými výstupky! Na jeho obranu musím říci, že to nemusel provést nutně on, ale někdo jiný z profesorů.

Ovšem jde o naprosto běžnou praxi. Tento prodlužovák potkáváme snad úplně všude. Na zahradách, stavbách, montážích ... A z 90% s vyštípnutými výlisky.

Nebezpečí spatřuji ve snadném odstranění. Já jako "kolemjdoucí" uživatel se opřu o spotřebič třídy I., který by měl být vodivě spojen s ochranným kolíkem zásuvky.

A co na to ČOI?
Výrobek primárně obsahuje výlisky zabraňující vsunutí vidlice spotřebičů třídy I. Skutečnost, že uživatel výlisek odstraní není předmětem hodnocení tohoto ústavu.

Poučení
Než se dotknete jakéhokoliv spotřebiče, prověřte způsob jeho připojení do sítě!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.