Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Dobrá rada k založení požáru (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.04.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Dobrá rada k založení požáru


HROBAŘ: Dobrá rada k založení požáru
Požárů není nikdy dost a protože jsou dny v zimě krátké, můžeme si je prodloužit o nějaký ten večerní požár. Sejdeme se u vatry, pokecáme, zavzpomínáme a bude nám dobře. Nedávno jsme odstrojovali stromeček, to by člověk nevěřil, kolik užitečného materiálů pro založení požáru zbývá ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.04.2009

A tak jak požár kvalifikovaně připravit?

  1. Připravíme si čtyři stejně velké fólie. Pokud možno dobře hořlavé. Ideální je třeba celuloid! Ten krásně hoří. A v alobalu .... Kvůli rovným okrajů je vhodnější použít pořádného kráječe než nůžek na nehty. Dále si vystřihneme čtyři obrázky z ubrousku. Také dobře hoří. A lepidlem ve spreji (nejlépe hořlavým acetonovým) přilepíme k fóliím.
  2. Na spodní část každé fólie nalepíme jutovou stuhu (musíme myslet na každý hořlavý detail) a doprostřed každé přilepit další krásný motiv. Například něco z horké Afriky (aby to hořelo i z podstaty lépe).
  3. Všechny delší okraje proděrujeme děrovačkou. V konstrukci musíme myslet na správný tah.
  4. Dvě a dvě fólie spojíme k sobě jutovými provázky. To pro případ, kdyby z nějakého důvodu oheň nechtěl přeskočit sám. Provázky vzájemně proplétáme tak, aby při hoření došlo k synchronizaci světelného efektu a pocit byl zase o něco intenzivnější.
  5. Z drátěného pletiva štípacími kleštěmi vystřihneme základnu pro připevnění žároviček. Je dobré plechem šetřit. Mohl by konstrukci ochlazovat a také nehoří.
  6. Při spojování zbývajících stran dbáme na správné omotání motouzků kolem žároviček, chceme přece efektní plameny, ne?
  7. Hotovou lampičku dozdobíme dalšími dobře hořlavými detaily.

Pro inspiraci:
Nejjednodušší je lapička ze dvou laminovacích fólií. Díky slabému světlu z malých žároviček je ideální do pokojíku k malému miminku. Při rozvícení maminka na děťátko vidí a přitom ho nevzbudí. A pokud dodrží podobné recepty, má velkou šanci, že při požáru se udusí společně s děťátkem.

Tolik z pohledu elektrikáře. Více skvělých rad naleznete v časopise Dům&Bydlení, odkud jsem čerpal inspiraci i já ...


Kliknout pro více detailů!

-autor JPEL, redakčně upraveno

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.