Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Bezpečně k požáru tímto typem nožové pojistky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.07.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Bezpečně k požáru tímto typem nožové pojistky


HROBAŘ: Bezpečně k požáru tímto typem nožové pojistky
Skvělý návod jak totálně zničit svůj majetek. Neposlouchat elektrikáře, revizní techniky, udělat si to po svém, ono to nějak dopane. A co na to pojišťovna? Pojišťovna dá na to, co řekne hasič ...
ze dne: 11.07.2008

Nejmenovaný bohatý sedlák koupil část objektu bývalého JZD v jedné nejmenované vsi. Objednal si zedníky na potřebné stavební úpravy objektu a ti vznesli požadavek na elektrickou přípojku pro míchačku a další stavební stroje. Sedlák neváhal a kontaktoval bývalého elektrikáře, který objekt měl ve správě. Obrátil se na něj s prosbou, zda by nebyl tak hodný a nepřijel mu zprovoznit část odpojené instalace pro připojení stavebních strojů.
Tento bývalý elektrikář jej odmítl se závěrem, že elektroinstalace v jeho objektu je v natolik špatném stavu, že ji nelze za žádných okolností ani částečně zprovoznit.

Sedlák neváhal a ve svém mobilu vyhledal číslo na jiného elektrikáře, který po příjezdu a zběžném prohledání konstatoval to samé co předchozí elektrikář. Nabídl mu tedy k pronájmu mobilní rozvaděč "antoníček" i s připojením nové přípojky za 5tisíc korun. Sedlákovi se tato suma zdála příliš vysoká a odmítl nabídku bezpečného řešení.

Prohledal tedy v prostorách bývalé dílny údržby hromadu starých vodičů, kde našel měděný vodič o průřezu 6mm2 a vyrobil z nich náhradu za nožové pojistky. Tyto pojistky jistily přívod do staré dřevěné stodoly, kde byla stará dřevěná rozvodná deska, na které byly přišroubovány zásuvky různých typů od staré porcelánové hrušky po 63A 5ti a 4kolíkovou zásuvku. Vše bylo zedníky pouze prodrátováno vodičem Cu4 - nezakončenou licnou. Tahle rozvodná deska byla připojena na uvedené nožové pojistky.


Pro větší obrázek kliknout.

Jaký byl výsledek?
Shořelo pochopitelně všechno, vyjma zedníků, kteří stačili utéct. Z celého objektu se dochovala pouze tato fotografie, kterou vytvořil náhodný elektrikář. Popis rozvodné dřevěné desky máme pouze z vyprávění samotných zedníků. Majitel objektu se nám tehdy na kameru ani diktafon nechtěl vyjádřit se slovy, že šetření hasičů bylo zakončeno tím, že byla závada na elektroinstalaci.

Je opravdu k zamyšlení, co vše se dá považovat za poruchu na elektroinstalaci. My v redakci to považujeme nikoliv za závadu, ale za cílenou sebedestrukci, sabotáž, nebo dokonce i pojistný podvod.

Vidíte to jinak?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.