Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

HRA: Vysoké napětí


Document Actions
HRA: Vysoké napětí
Víte oč jsme si napsali pod stromeček? O bezva společenskou hru! A navíc s odbornou zápletkou, při které je třeba strategicky uvažovat! A proč si koupit tuto hru právě v námi doporučených prodejnách se dozvíte nyní v tomto článku ...
Alena Minaříková, Miroslav Minařík, ze dne: 26.11.2007

Sponzoři supervýhodné ceny pro vás:

Myslíte si, že elektrikáři nejsou lidé? Jsou to technické stroje, které se krmí pouze ČSN? Inu i tak někteří odborníky vidí. My, kteří máme již ČSN opravdu plné zuby hledáme i jiné informace ...

Ačkoli, že i přes víkendy máme plno práce, našli jsme si jednu sobotu, abychom si zahráli elektrikářskou stylovku "Vysoké napětí". Našich předpokládaných 90 minut hry se nekontrolovaně protáhlo na bezmála tři hodiny času.

 

Nemáme rádi bezduché, nic neříkající gamesky. Tato se však dá označit za stolní strategickou hru, která nejen silným energetickým podtextem dokáže zaujmout všechny zúčastněné hráče. Zasedli jsme ke stolu s tím, že dva z nás již hru zkoušeli hrát. První, co hráče zaskočí jsou složitá a do jisté míry nepřesná a nedokonalá pravidla. To nás však neodradilo. S drobnými nejasnostmi jsme se rychle vypořádali.

O čem tato hra je?
Rozdáte základní finanční obnosy, investujete do elektráren, nakoupíte příslušné palivo a strategicky pořizujete distribuční zóny. Autor hry velmi vhodně zakomponoval do herních pravidel všechny základní pohledy, které je nutno uvažovat při snaze o pochopení problematiky výroby a distribuce elektrické energie. Stává se z vás investor, který se musí rozhodnout jaký zdroj energie zainvestovat, kolik nakoupit paliva a v který okamžik. Ovšem pozor! Prostředků nemáte zase tolik, abyste si mohli "vyhazovat z kopýtka". Dobře poslouží pomocný papír s tužkou k efektivně promyšleným investicím.

Kdo má zvítězit?
Ten, kdo dokáže připojit nejvíce oblastí. Celá hra je však podmíněna pravidelným nákupem surovin a pronájmu úseků vedení. A tak se nedomnívejte, že hrajete primitivní "Člověče nezlob se!". Zde se musí přemýšlet. Ale to je velké většině vrozená vlastnost.
Hru jsme hráli čtyři, přičemž pátý dělal nezávislého bankéře. Vše přísně dozoroval. Možná tomu nebudete věřit, ale nebýt nezávislého bankéře, začalo se projevovat "tunelování", byť omylem, které je u nás tak populární.
Hra se neprojevuje jako účelová propagace některé firmy nebo druhu výroby energie. Provázanost investic, nákladů a zisků je dobře promyšlená. Pokud budete hrát tuto hru vícekrát, pravidla si uspořádáte dle svého tak, aby byla gameska ještě napínavější.

Kritika?
Ortodoxního českého elektrikáře bude určitě pobuřovat na zadních stranách kartiček vyobrazení Schuko zásuvky. Ovšem za to napětí při hře to lze odpustit.

Kde hru pořídit?
Buď ji pořídíte v prodejnách BEN za plnou cenu nebo níže uvedenou objednávkou za speciální cenu!

Proč si koupit hru tudy přes objednávku?
BEN připravil pro elektrotechniky zvýhodněnou cenu (z 990,-Kč) 891,-Kč (plus dobírka).

 

 

Využijte této akční nabídky a objednejte si jí níže uvedenou objednávkou!

Dodávka až od roku 2008!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Máte potíže s příjmem digitálního vysílání? Nevíte jak zapojit váš starý televizor na DVB-T? Máme pro vás tip na knihu, která vás zasvětí do zvláštností příjmu DVB-T. Dozvíte se v ní praktické informace a rady, jak si s digitálním televizním vysíláním nejlépe poradit ...
Technická literatura BEN nechyběla se svým bohatým výběrem zajímavých odborných titulů ani na veletrhu ELOSYS v Trenčíně. Podívejme se, jakou novinku BEN na veletrh přivezl a o jaké tituly byl největší zájem ...
Přetížitelnost je násobek jmenovité hodnoty měřicího rozsahu, který měřicí přístroj snese bez poškození. Bude-li připojen na vyšší napětí nebo bude-li jím protékat vyšší proud, hrozí jeho přetížení a tepelné či mechanické poškození.
Jaká zařízení jsou určená k měření práce elektrického proudu? Jak tato zařízení můžeme rozdělovat a podle čeho? Na jakém principu fungují? Více informací zde...!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933