Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Instalace vnitřních silnoproudých a slaboproudých kabelových rozvodů dle ČSN EN 50174-2 ed.2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.01.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Instalace vnitřních silnoproudých a slaboproudých kabelových rozvodů dle ČSN EN 50174-2 ed.2


Instalace vnitřních silnoproudých a slaboproudých kabelových rozvodů dle  ČSN EN 50174-2 ed.2
Norma ČSN EN 50174-2 ed.2 byla vydána v dubnu 2010. Nahrazuje ČSN EN 50174-2:2002 a zavádí zcela nové požadavky na řešení odstupu vedení nn a rozvodů informačních technologií. V některých případech požadavky zpřísňuje, ale někde je možno rozvody řešit jednodušeji a vedení ukládat s menším odstupem. V části 6 této normy je řešeno stanovení nutného odstupu rozvodů napájení nn a metalických rozvodů informačních ...
Komerční sdělení, ze dne: 3.01.2013

 

Norma ČSN EN 50174-2 ed.2 byla vydána v dubnu 2010. Nahrazuje ČSN EN 50174-2:2002 a zavádí zcela nové požadavky na řešení odstupu vedení nn a rozvodů informačních technologií. V některých případech požadavky zpřísňuje, ale někde je možno rozvody řešit jednodušeji a vedení ukládat s menším odstupem.

Požadavky na odstup vedení informačních technologií a napájecích vedení nn
V části 6 této normy je řešeno stanovení nutného odstupu rozvodů napájení nn a metalických rozvodů informačních technologií.

Přitom se předpokládá, že napětí v rozvodu napájení obsahuje vyšší harmonické, ale není deformované nad rámec uvedený v souboru ČSN 61000-6. Pokud je kabeláž instalována v prostředí překračujícím úrovně rušení (EMI) uvedené v některé z norem souboru ČSN 61000-6, je nutno provést další opatření. Také ve specifických prostředích je nutno volit odstup větší. Např. zdravotnictví, datové centra atd. Veškerá pravidla ohledně vlivů EMI se samozřejmě vztahují pouze na metalická vedení. Přenos po optických kabelech není rušen EMI.

Stanovení minimální vzdálenosti mezi vedeními
Minimální požadavek na vzdálenost mezi kabely informačních technologií a kabely nn závisí na:

Pokud tyto informace nejsou k dispozici, je nutno uvažovat nejnepříznivější případ. Je nutné upozornit, že rozdíl mezi nejnepříznivější hodnotou minimální vzdálenosti a hodnotou pro nejpříznivější konfiguraci je až 30násobek.

Minimální vzdálenost A mezi kabely nn a kabely informačních technologií, je stanovena na základě následujícího výpočtu.

Tato vzdálenost je nutná brát jako minimální vzdálenost těchto vedení v celé trase (v jakémkoli bodě) souběhu, kde je důležitá fixace obou vedení buď upevňovacími body (např. pásky, spony apod.) nebo vlastními přepážkami. Jako nepřípustné je tedy stanovení této vzdálenosti např. u volně ložených kabelů společně instalovaných do jednoho žlabu bez přepážky, kde tento odstup může být během provozu kdykoli porušen (posunem kabelů v rámci příspěvku mezi upevňovacími body). V takovém případě je A považováno za 0mm. Odstupem kabelů pro podporu CATV se zabývá soubor norem EN 60728.


Hodnotou minimálního vzdálenosti mezi vedeními A určíme:

A = S x P /mm/

Kde  S je minimální odstup dle tabulky 1 (tab. 3 a 4 ČSN EN 50174-2 ed.2)
        P je koeficient kabeláže napájení dle tabulky 2 (tab. 5 ČSN EN 50174-2 ed.2)

V této části se rozlišuje termín "minimální odstup S" jako hodnota z tabulky 1 a termín "minimální vzdálenost A" jako hodnota minimálního odstupu S, upravená dle tab. 2. Ta je skutečnou požadovanou minimální vzdáleností vedení!


Tabulka 1 Minimální odstup S v /mm/

Kde klasifikace odstupu je určena typem vedení dle ČSN EN 50173-1 ed.2:

Drátěný žlab je úložný systém s rozměrem ok max. 50x100mm nebo perforovaný žlab s více jak 20% perforace a/nebo tloušťkou stěny menší než 1mm.

Perforovaný žlab nesmí mít více jak 20% perforované plochy a tloušťku stěny je min. 1mm. Jinak je hodnocen jako drátěný žlab. Tato hodnota se použije také pro stíněné kabely napájení, které nemají určenou hodnotu stínění.

Plný žlab musí mít stěny min. 1,5mm.
Tato hodnota se použije i pro stíněné kabely napájení, které mají zaručenou hodnotu stínění shodnou s plným žlabem.

Plnění žlabu je max. 10mm pod horní okraj ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.