Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Souběh a křížení vedení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.12.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Souběh a křížení vedení


Souběh a křížení vedení
V této části se nebude zabývat celou problematikou ukládání vedení, to je způsoby uložení, odbočování a krytí ale pouze řešením povolené nebo doporučené vzájemné vzdálenosti mezi vedeními z izolovaných vedení, kabelů. U souběhu vedení nn vzájemně, je situace v podstatě jasná. Základní požadavky jsou uvedeny v ČSN 33 2000-5-52 v kapitole 528 a podrobnosti v národní příloze NA.4 Obecně lze ukládat kabely nn v ...
Komerční sdělení, ze dne: 18.12.2012

V této části se nebude zabývat celou problematikou ukládání vedení, to je způsoby uložení, odbočování a krytí ale pouze řešením povolené nebo doporučené vzájemné vzdálenosti mezi vedeními z izolovaných vedení, kabelů.

Pro lepší orientaci je v tabulce uveden přehled nejdůležitějších norem řešící jednotlivé kategorie rozvodů:

Požadavky na odstupy při souběhu a křížení vedení nn s ostatními rozvody
U souběhu vedení nn vzájemně, je situace v podstatě jasná. Základní požadavky jsou uvedeny v ČSN 33 2000-5-52 v kapitole 528 a podrobnosti v národní příloze NA.4

Obecně lze ukládat kabely nn v dotyku ale je nutno dbát ustanovení ČSN 33 2000-5-52 kapitoly 523 o dovolených proudech a zatížení kabelů uložených v souběhu příslušně snížit. Souběh pouze ovlivňuje tepelné zatížení kabelu.

Jako dostatečnou vzdálenost, při které není potřeba řešit součinitel seskupení dle ČSN 33 2000-5-52 kap. 523 lze brát:

Pro sdělovací kabely je požadovaný odstup dle ČSN 33 2000-5-52 ed.2 NA.4.5.10.7:

Požadované vzdálenosti při uložení vedení nn v souběhu s vedením vn:
Pokud jsou kabely vn uloženy pod kabely nn, musí být odděleny minerální přepážkou 20mm

Odstup vedení slaboproudých rozvodů
Pokud máme mluvit o vzájemném vztahu rozvodů nn a rozvodů informačních technologií nebo obecně silnoproudých a slaboproudých rozvodů, je nutné nejdříve udělat jasno v pojmech, které jsou s oborem slaboproudu spojeny.

V zásadě je možné říci, že na stavbách se nejvíce setkáváme se třemi slaboproudými obory, a to jednak se systémy měření a regulace (MaR), se zabezpečovacími systémy (PZTS, EPS, CCTV atd.) a informačními technologiemi. Ty jsou známé spíše jako datové, telefonní a televizní rozvody. Ať budeme celé oblasti, kam spadají systémy využívající hlavně malé napětí (mn), říkat slaboproud nebo sdělovací technika, tak je nutné jeho rozdělení na jednotlivé obory chápat jinak než před pár lety. Z pohledu technologií využívaných pro vlastní přenos signálů se v dnešní době projevuje stále větší prorůstání datových komunikací, konkrétně technologie IP (Internet protocol) snad do všech systémů. Obliba technologií, na kterých Internet stojí, narůstá do takových rozměrů, že i systémy, které donedávna využívaly pouze své proprietární komunikace (sběrnice), jsou dnes s výhodou nasazovány kompletně v provedení tzv. IP. Například rozmach IP kamerových systémů.

Provedení rozvodů nn a slaboproudu, společně se vyskytujících na stavbách bylo prvně řešeno v ČSN 34 2300. Je důležité připomenout, že tato norma byla vydána již v roce 1979 a je stále ještě platná. Když se ale do této normy podíváme, pro jaké aplikace je určena (poplatné roku vydání), tak je jasné, že dnešním požadavkům nemůže v žádném případě plně vyhovovat. Použitelná je sice z hlediska všeobecných požadavků na rozvody a maximálně ještě pro tradiční bezpečnostní systémy. Každopádně a pochopitelně již ne pro dnešní moderní rozvody informačních technologií, kam spadají nejen rozvody aplikací informačních a komunikačních technologií (ICT), ale také rozhlasových a komunikačních technologií (BCT) a technologií pro řízení a ovládání budov (CCCB). A právě vztahu mezi rozvody nn a rozvody informačních technologií se věnujeme zde.

Postupný vývoj kabelážních systémů podporujících informační technologie a čím dál větší společné nasazování s rozvody nn vyústily prvně ve vydání ČSN EN 50174-2:2002, která jako první norma řešila např. vzájemné odstupy rozvodů nn a informačních technologií.
Ta pak byla v roce 2010 nahrazena ČSN EN 50174-2 ed.2.

Z pohledu interakce nn a informačních technologií nás samozřejmě zajímá hlavně vzájemné elektromagnetické rušení (EMI). Ve většině případů se rušení přenáší směrem od rozvodů nn do rozvodů informačních technologií. Nicméně ochranná opatření je nutno řešit na obou stranách, jak v provedení ICT, tak při návrhu a montáži rozvodů nn. Rušení směrem od rozvodů informačních technologií je nebezpečné např. v blízkosti citlivých lékařských přístrojů.

Soubor ČSN EN 50174 – 1 až 3 zavádí požadavky na návrh kabelážích systémů a dává je do souladu s ČSN EN 50310 ed3, která řeší provedení pospojování a uzemnění.

Soubor ČSN EN 50174 bude postupně doplněn o dodatky řešící speciální prostory jako datová centra, provozní budovy a obytná centra.

Zde se zaměříme pouze na návrh a provedení rozvodů nn tak, aby nedocházelo k rušení směrem od napájecí vedení nn vůči informačním technologiím.

 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.