Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Hlavní zásady pro bezpečné navržení, zřízení a provoz elektrických rozvodů v dřevozpracujících provozech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.12.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Hlavní zásady pro bezpečné navržení, zřízení a provoz elektrických rozvodů v dřevozpracujících provozech


Co je prvotní podmínkou pro bezpečné navržení, zřízení, provoz a revize elektrických rozvodů v dřevozpracujících provozech? Co je nutné vzít v úvahu u světelných obvodů s proudovými chrániči se jmenovitým vybavovacím reziduálním proudem 300mA? Jakou tloušťku nesmí překročit vrstva hořlavého prachu na povrchu elektrických zařízení? To se dozvíte v tomto článku.
Karel Dvořáček, ze dne: 10.12.2014



Prvotní podmínkou pro bezpečné navržení, zřízení, provoz a revize elektrických rozvodů v dřevozpracujících provozech a/nebo v provozech zpracujících normálně hořlavé hmoty je pečlivé stanovení vnějších vlivů a následných opatření, která jsou kompletně uvedena v protokolu o určení vnějších vlivů. Již zde by mělo být zohledněno, proč například nelze v souladu s normativními předpisy použít pro konkrétní stroj nebo zařízení předepsanou ochranu před iniciací požáru proudovým chráničem s vybavovacím reziduálním proudem ≤ 300mA (vysoké únikové proudy atd.).

Současně s tím je nutno navrhnout i vhodná opatření, to je například ochrana krytem, minima pro výběr a provedení vedení atd.

Je vhodné stále mít na paměti, že všechny proudové chrániče s nižší úrovní jmenovitého vybavovacího reziduálního proudu než 300mA užívané pro ochranu před úrazem elektrickým proudem, zároveň chrání i před iniciací požáru elektrickými rozvody v souladu s ČSN 33 2000-4-42 ed.2 (a ČSN 33 2000-4-482).

U světelných obvodů je nutno vzít v úvahu, že proudový chránič se jmenovitým vybavovacím reziduálním proudem 300mA může reagovat již na unikající proud cca 150mA v souvislosti s tím, že i u moderních zářivkových svítidel každý předřadník může být zdrojem únikového proudu 1mA.

Je nutné vypracovat na základě požadavků vyplývajících z protokolu o určení vnějších vlivů, požadavků dodavatele elektrických strojů a zařízení a dalších obecných požadavků „Provozní předpis“ pro daný provoz.

Je nutné, aby byla vybranému pracovníkovi (osobě) prokazatelně stanovena povinnost dbát o to, aby vrstva hořlavého prachu z povrchu elektrických zařízení byla pravidelně odstraňována (s ohledem na to, že v žádném případě nesmí dosáhnout – překročit tloušťku 1mm). Je nutné, aby byla vybranému pracovníkovi (osobě) prokazatelně stanovena povinnost provádět kontrolu zařízení v pravidelných intervalech určených provozním předpisem.

Více informací k tomuto tématu naleznete v knize Elektrické instalace v dřevostavbách a v provozech pro zpracování dřeva.
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.