Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty, Připomínky z teorie

Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka

  • 15.04.2024
Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka
Téma fotovoltaických elektráren (FVE) jiným pohledem. Od projektování, instalace, přes revize až po bezpečnostní aspekty, včetně ochrany před bleskem a požární bezpečnosti. Diskutuje různé aspekty související s výrobou, instalací a udržováním FVE, včetně legislativy, technických a bezpečnostních norem. Otázky ukazují na důležité aspekty, které je potřeba zvážit při plánování, realizaci a provozu fotovoltaických systémů, jako jsou projektová dokumentace, nejčastější chyby, kvalifikace potřebná pro projektování a instalaci a specifické výzvy spojené s ochranou proti bleskům a požární bezpečností.

Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C

  • 23.02.2023
Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C
Přestože bychom mohli tvrdit, že staré dvouvodičové rozvody nulování jsou historií, není tomu tak zcela. Stále existují objekty před rekonstrukcí, do kterých se třeba i dočasně stěhují lidé a s nimi i spotřebiče. Koncový uživatel často nepřemýšlí nad provedením elektroinstalace, zajímá ho zásuvkový vývod a do něj padnoucí vidlice spotřebiče. Co vše by měl vědět o starém rozvodu? Kdo ho upozorní na nebezpečí přerušeného PEN vodiče?

Elektrická zařízení pro koupelny v ČSN 332000-7-701 neuvedená

  • 9.02.2023
Elektrická zařízení pro koupelny v ČSN 332000-7-701 neuvedená
Jak projektovat, instalovat elektrická zařízení v koupelnách, která v ČSN 332000-7-701 ed. 2:2007 nejsou uvedená? Zvláště pak, pokud jde o prostory s elektroinstalací provedenou dle dříve platných předpisů. Odkud máme čerpat technické informace k rozhodnutí? Které konkrétní parametry potřebujeme znát? Typické jsou například otopné a sušící žebříky, elektrická podlahová topení a také elektrická vytápění zabudovaná do stropu. A jaká jsou další pravidla ...?

Spínání různých zátěží

  • 3.01.2023
Spínání různých zátěží
Problematika spínání elektrických obvodů je stejně stará jako používání elektrického proudu pro náš jednodušší život. Při spínání vzniká mnoho zajímavých jevů, které se ale mohou nepříznivě projevit na spínacích přístrojích. Proto je důležité mít o některých jevech určitou představu a na základě znalosti, jak obvody ovlivňují spotřebiče volit správný typ spínacího přístroje.Zopakujme si charakter zátěží, odporová, induktivní, kapacitní ... jaké jsou proudy u odporové zátěže, cívky relé, motoru, žárovky nebo třeba kondenzátoru? Čtěte nebo poslouchejte tuto přednášku!

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?

  • 24.11.2022
Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?

EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání

  • 18.10.2022
EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání
Spínání obvodu se zátěží svítidel s LED zdroji se od spínání téhož obvodu, ale elektrickým přímotopem zásadně liší. A možností co spínat je více, například neinduktivní či mírně induktivní zátěže, polovodičové zátěže, smíšené odporové a induktivní zátěže, kondenzátory, transformátory, žárovky, výbojkové svítidla, různé typy elektromotorů nebo jiných požadavků zadávací dokumentace. Každý druh zátěže má při svém spínání různá specifika. Pokud si nevíte rady, co pro které spínání použít? Tento pořad poradí, co z produkce EATON ke které zátěži použít! Svůj dotaz pokládejte zde!

Ověření návrhu a dokumentace rozvaděčového systému xEnergy Light

  • 28.06.2022
Ověření návrhu a dokumentace rozvaděčového systému xEnergy Light
xEnergy Light je univerzální a lze ho využít k výrobě hlavních rozvaděčů. Jde o typově zkoušený rozvaděčový systém, který nabízí jednoduché a spolehlivé řešení pro výrobu výkonových rozvaděčů do 1600A. Při jeho návrhu je vhodné používat program E-Config. Ten pohlídá správnost konfigurace, pomůže s vygenerováním a vyplněním dokumentace. V tomto webcastu lze sledovat představení systému xEnergy Light s praktickými ukázkami, proces návrhu a ověření přívodního i vývodového pole s výkonovými jističi!

#EH: Zapojení stykače ovládaného dvojtlačítkem (Stykače v roce 1970)

  • 7.11.2021
#EH: Zapojení stykače ovládaného dvojtlačítkem (Stykače v roce 1970)
Vzpomeňme si na své začátky v ročnících střední školy, kdy na nás vyhrnuli magické zapojení stykače ovládaného dvojtlačítkem. Stiskem zeleného tlačítka stykač sepne, stiskem červeného vypne. Mnozí pamětníci vzpomenou, že v době, kdy se nám honily hlavou zcela jiné problémy, než tato "složitá automatizace" a nosily se po kapsách taháky zapojení konkrétních kontaktů. Kdybychom tehdy tušili, že to byla mizivá ochutnávka toho, co musíme nosit v hlavě dnes ...

Elektrika v koupelnách, sprchách a umývacích prostorech

  • 13.09.2021
Elektrika v koupelnách, sprchách a umývacích prostorech
Připomeňme si, z které technické normy vyplývají požadavky na rozvody v pro­storech s koupacími vanami, sprchami, prefabrikovanými sprchovými kabinami s vlastními systémy sprchy a odvodnění a na okolní zóny. Tato tisíckrát opakovaná pravidla stále nejsou jasná. Co je to klasifikace zón v koupelnách a sprchách? Která elektrická zařízení mohou být instalovaná v zóně 1? Za jakých okolností se mohou instalovat spínací a ovládací zařízení v koupelnách? A co místní doplňující pospojování? Místní doplňující pospojování musí spojit s ochranným vodičem všechny nechráněné vodivé části a všechny neživé vodivé části upevněných zařízení uvnitř místnosti s koupací vanou a/nebo se sprchou ...

Jak v bytech ukládáme vodiče a související vedení

  • 9.08.2021
Jak v bytech ukládáme vodiče a související vedení
Informace o ukládání vodičů v bytech a zóny umístění vedení jsou základem pro každého domovního elektroinstalatéra. To samé nemusí být pravda u jiných elektrotechnických odborníků. Prostorové vymezení zón je pro obyvatele, uživatele bytů i přes kontrolní vyhledávání vedení, malou jistotou a očekáváním. Kudy se vedou svislé instalační zóny a kudy vedou vodorovné zóny? Kde se umísťují spínače a zásuvky nad pracovními plochami na zdech? Podle jakých předpokladů lze ukládat vedení mimo instalační zóny?

#EH: Princip ochrany bezpečným napětím v roce 1987

  • 5.08.2021
#EH: Princip ochrany bezpečným napětím v roce 1987
Ohlédněme se krátce na ochranu bezpečným napětím tak, jak nám ji přednášeli před třiceti lety. Jaká byla tehdy definice této ochrany? U jakých zařízení se používala ochrana bezpečným napětím? Proč někdo stále neví, proč se ochrana malým napětím nehodí pro spotřebiče s velkým výkonem? Co musel splňovat nezávislý zdroj malého napětí jako napřiklad měnič nebo transformátor? A jaké tedy byly podmínky pro ochranu bezpečným napětím? Třeba, že vidlice malého napětí na straně bezpečného napětí musela být nezáměnná s vidlicí na straně nízkého napětí ... atd. Kolik je toho dnes jinak?

Provedení rozvodnic a rozvaděčů za elektroměrem

  • 4.08.2021
Provedení rozvodnic a rozvaděčů za elektroměrem
Jsou rozvodnice a rozvaděče za elektroměrem určeny pro jiné přístroje než bychom očekávali? Co je pro jejich obsah jiné než třeba u skříní v průmyslových prostředích? Platí pro ně pavidla pro umístění a krytí IP. Nač je potřeba myslet, pokud jde o umístění ve veřejných prostorách? A také je důležité konstrukční provedení. Deskové rozvodnice mají být z izolantu a skříňové rozvodnice buď z izolantu nebo z ocelového plechu. Na rozvodnicích se musí zřetelně označit jednotlivé obvody (pro co slouží). Bytové rozvod­nice nemusí mít hlavní vypínač. Vodič PEN se rozdělí na PE a N nejpozději v ...

Rozvody za elektroměrem

  • 31.07.2021
Rozvody za elektroměrem
Připomeňme si jak se v ne/dávné minulosti prováděly elektroinstalace a jaké jsou dnešní základní zásady v měřených částech domovních rozvodů. Například jaké musí mít vedení za elektroměrem průřez. Jak se takové vedení musí ukládat, pokud vede prostorem jiného uživatele. Podle kterých technických norem se řídit, pokud jde o ukládání vedení v podlaze? ... přívody do bytů se mají provést tak, aby jejich výměna v případě poruchy byla možná bez staveb­ních úprav. ... a propo, proč se za stavební úpravu nepovažuje drážka v omítce?

eDEHN#49: Ochrana čerpacích stanic a podobných technologií před bleskem a přepětím

  • 10.06.2021
eDEHN#49: Ochrana čerpacích stanic a podobných technologií před bleskem a přepětím
Mnohé instinktivně nenapadá při tankování u stojanu čerpací stanice si zapalovat cigaretu, co ovšem běžného člověka napadá při pomyšlení na ochranu takového skladiště pohonných hmot před bleskem a přepětím? Jak má vypadat správný hromosvod a následné prvky ochrany proti přepětí je nejen dobré si opakovat, ale především poopravit. Tuto problematiku si v relaci připravil Jiří Kutáč.

Odbočka elektroměru uložená v liště na průchozí krabici?

  • 24.05.2021
Odbočka elektroměru uložená v liště na průchozí krabici?
Už dobře víme, že kromě jiného má být odbočka k elektroměru provedena tak, aby byl černý odběr nikoliv znemožněn, ale ztížen. Inu, snad proto, že znemožnit je nemožné. Vzpomínáte si, za jakých okolností lze zřizovat jednofázové přípojky? Odbočka k elektroměru musí být z celistvých vodičů, pokud možno bez krabic a zbytečných ohybů. Nelze-li se bez nich obejít, musí být upraveny tak, aby je bylo možno spolehlivě zaplombovat jednou plombou a umístit jen na místech veřejně přístupných. A pokud jsou již krabice použity, jak mají být uloženy?
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933